ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΟΛΠ...

Στα βαθιά πέφτει η νέα κυβέρνηση, καθώς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις...
για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, ενώ επιπλέον θα πρέπει να κινηθεί πυροσβεστικά ώστε να μη δημιουργηθεί ενδοκυβερνητική κρίση από την παραχώρηση του ΟΛΠ. Είναι υποχρεωμένη να δώσει χωρίς καθυστέρηση σωστές και ακριβείς απαντήσεις σε σειρά σύνθετων θεμάτων με νομικές και τεχνικές παραμέτρους, τα οποία όμως έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και αγορά.
Επιδιώκοντας να διατηρήσει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ μνημονιακών δεσμεύσεων, προεκλογικών υποσχέσεων και πραγματικών προβλημάτων, η κυβέρνηση έως τις 15 Οκτωβρίου -δηλαδή σε λιγότερο από δυόμισι εβδομάδες- πρέπει να έχει ψηφίσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι διαδικασίες που θα επιλεγούν είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων θα μειώσει ανάλογα τα κεφάλαια με τα οποία θα επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση.


Οι δανειστές πιέζουν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να κεφαλαιοποιηθούν με όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 25 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο του μνημονίου για τις τράπεζες. Οι γραφειοκράτες της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, έχοντας να αντιμετωπίσουν την περίπτωση μιας χώρας που διαψεύδει συνεχώς τις προσδοκίες ανάκαμψης και εφαρμόζει το τρίτο μνημόνιο, προκειμένου να μην εκτεθούν με νέα ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον προτιμούν να φορτώσουν τις τράπεζες τώρα με υπερβάλλοντα των αναγκών τους κεφάλαια.

Σενάρια

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που δείχνουν τα δύο πρώτα στάδια των stress tests -o έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων (AQR) και το βασικό σενάριο- να διαχωριστούν από τα κεφαλαιακά κενά που θα προκύψουν από το τρίτο στάδιο των tests, το ακραίο σενάριο. Τα δύο πρώτα θα καλυφθούν από ιδιώτες και οι ανάγκες στο ακραίο σενάριο με μετατρέψιμα ομόλογα (Cocos). Αυτό θα ήταν ένα καλό σενάριο, αλλά το κλειδί είναι οι τιμές στις οποίες θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Αν πραγματοποιηθούν σε τρέχουσες τιμές αγοράς -χωρίς στρεβλώσεις στη διαδικασία-, πιθανότατα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα εξανεμιστούν οριστικά οι συμμετοχές στις τράπεζες του ΤΧΣ. Το Ταμείο είχε χαρτοφυλάκιο τραπεζικών μετοχών που κόστιζε 17 δισ. ευρώ. Σήμερα η αξία του είναι περίπου στα 3,6 δισ. ευρώ. Το Ταμείο δεν έχει διαθέσιμα να συμμετάσχει στις αυξήσεις και ταυτόχρονα η κυβέρνηση πρέπει να κατοχυρώσει νομοθετικά τη διοίκησή του ώστε να συναινεί και να εγκρίνει τις αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απιστία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του