Παράταση στο ζήτημα φιλοξενίας προσφύγων στη Λιβαδειά για εξεύρεση λύσης, έγγραφες δεσμεύσεις Μουζάλα στην Δήμαρχο Γ. Πούλου




ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Για τις νέες εξελίξεις στο ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στη περιοχή της Λιβαδειάς, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν θετικές ενημέρωσε την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου έχοντας στα χέρια της έγγραφες δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλαπου δόθηκαν ως συνέχεια της συνάντησης που είχε μαζί του την Τρίτη.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων με την παρουσία στην συνεδρίαση κυρίως κατοίκων της εν λόγω περιοχής και δημοτών (λίγων -περίπου 60- σε σχέση μάλιστα με το μέγεθος της κινητοποίησης που είχε προηγηθεί από ορισμένους φορείς αλλά και του θέματος) αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην τεθεί εκτός ημερήσιας διάταξης προς συζήτηση θέμα ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε έκταση κοντά στην Ανάληψη Λιβαδειάς με την αντιπολίτευση να διαφωνεί με την διαδικασία και να αποχωρεί καταγγέλλοντας.

«Την Τρίτη μαζί με τον Βουλευτή Νίκο Θηβαίο συναντηθήκαμε με τον κ. Μουζάλα και θέσαμε όλες τις παραμέτρους του προσφυγικού σε ότι αφορά στην περιοχή μας. Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής ακολούθησε έγγραφο του Υπουργού με συγκεκριμένες δεσμεύσεις», τόνισε η Γ. Πούλου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μουζάλας που όπως ο ίδιος επισημαίνει έλαβε σοβαρά υπόψη τα αιτήματα της Γ. Πούλου διαβεβαιώνει τόσο για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων όσο και για ομαλή συνύπαρξη με την τοπική κοινωνία ενώ ταυτόχρονα δίνει παράταση χρόνου με σκοπό την εξεύρεση διαμερισμάτων για την εκεί φιλοξενία τους.

Να σημειωθεί πως τις ίδιες διαβεβαιώσεις έλαβε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο οποίος ωστόσο ξεκαθάρισε πως η απόφαση του Υπουργείου στο πλαίσιο του εθνικού σχεδιασμού για φιλοξενία προσφύγων στη Λιβαδειά έχει ήδη ληφθεί και αν δεν βρεθούν διαμερίσματα τότε θα δημιουργηθεί το κέντρο στην περιοχή μεταξύ Λιβαδειάς και Ανάληψης.





Σε τι δεσμεύτηκε ο Γ. Μουζάλας

Στην επιστολή του προς την Δήμαρχο ο Γ. Μουζάλας αφού ευχαριστεί για την διάθεση συνεισφοράς στην αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας διαβεβαιώνει και επισήμως ότι «στο χώρο που εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ως δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Δήμο Λεβαδέων θα εξασφαλιστούν -από την πλευρά του Υπουργείου- όλοι οι απαιτούμενοι όροι για την και ανθρώπινη αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων».

Και συμπληρώνει: «Ταυτόχρονα θα διασφαλισθεί η ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα ο χώρος θα διαμορφωθεί με βάση αρχιτεκτονικά σχέδια των αρμόδιων συνεργατών σε οικίσκους κατάλληλα διαμορφωμένους για την διαμονή τους. Θα ανακαινιστεί ο χώρος μεριμνώντας για όλες τις απαιτούμενες εργασίες και θα διασφαλιστεί η παροχή των απαιτούμενων υπηρεσιών σε συνολικό πληθυσμό 500 ατόμων που θα είναι οικογένειες μίας εθνικότητας και ενός θρησκευτικού δόγματος. Επίσης η δομή φιλοξενίας θα περιλαμβάνει χώρους υγιεινής, χώρους διοίκησης, ιατρών και κοινόχρηστους χώρους»

Και ο Υπουργός στο έγγραφό του προς την Δήμαρχο καταλήγει: «Παίρνοντας πολύ σοβαρά υπόψη το με ένταση διατυπωθέν αίτημά σου στην πρόσφατη συζήτησή μας για την πιθανότητα χρήσης θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα σε διαβεβαιώνω και εγγράφως ότι εφόσον στις επόμενες 15 μέρες ανευρεθούν αυτές με βάση και τους απαιτούμενους όρους που θέτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ως αρμόδιος Διεθνής Οργανισμός τότε προτιθέμεθα να αποδεχτούμε ως αρμόδιο υπουργείο την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής και να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό μας αναφορικά με την δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων εντός των ορίων του Δήμου σας και συγκεκριμένα στη θέση «Λιγόρια» Ανάληψής Λιβαδειάς».

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για φιλοξενία διαμερισμάτων είχε πέσει στο «τραπέζι» σε προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από την αντιπολίτευση, συμβούλους της πλειοψηφίας αλλά και φορείς της Λιβαδειάς ενώ και η Δήμαρχος (επειδή η διαδικασία προβλέπεται και σε δεύτερη φάση) είχε απευθύνει αρχές καλοκαιριού κάλεσμα προς τους δημότες για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Ωστόσο όπως έκανε γνωστό προς το παρών έχει ενδιαφερθεί μόνο ένας.

Παράλληλα η κ. Πούλου ενημέρωσε πως έχει ήδη συναντηθεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε διαμερίσματα και έχει προσκαλέσει τον Γάλλο Επικεφαλής να παραβρεθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα σε συνεδρίαση του Δ.Σ.







Έντονη αντίδραση και καταγγελίες από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της μείζων μειοψηφίας ο Άρης Ρούσσαρης υποστήριξε ότι οι εξελίξεις οφείλονται στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς και τον Πρόεδρό του Γιάννη Σταθά και ζήτησε να τεθεί θέμα ανάκλησης. «Σήμερα λοιπόν θα πρέπει να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα ανάκλησης της απόφασης για τη δημιουργία κέντρου προσφύγων στην Ανάληψη διότι και με όσα ανέφερε η κ. Δήμαρχος υπάρχουν νέα στοιχεία».

Και αφού τόνισε ότι πρέπει να έρθουν στη Λιβαδειά όσοι αναλογούν πρόσθεσε: «Ναι στη φιλοξενία προσφύγων αλλά με ανθρώπινες συνθήκες αυτό είναι το θέμα μας και πρέπει να ζητηθεί».

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Γιώργος Ζιώγας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν νέα δεδομένα και το θέμα πρέπει να συζητηθεί κάνοντας παράλληλα λόγο για «βουστάσιο της Ανάληψης» που η δημοτική αρχή θέλει να το κάνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Ο Θεόδωρος Θεοδώρου εξέφρασε την άποψη ότι «δεν αποτελεί τιμή για το Δημοτικό Συμβούλιο αίρονται οι αποφάσεις κάθε φορά ανάλογα με το πόσος κόσμος βρίσκεται στην αίθουσα» και συνέχισε λέγοντας: Πιστεύω ότι δεν υπάρχει λόγος έντασης και είναι η πρώτη φορά που αρχίζουν να συγκλίνουν οι απόψεις και προτάσεις της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης. Η νέα πρόταση είναι κοντά στις δικές μας. Θέλουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Χαίρομαι που η μαχητικότητα της δημάρχου άλλαξε την κατάστασή και πάμε σε μία νέα πρόταση που πιστεύω ότι κανένας δεν θα έχει αντίρρηση και εδώ τώρα θα φανεί ποιοι θέλουν τη φιλοξενία των προσφύγων και ποιοι δεν θέλουν. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να βρούμε την καλύτερη λύση για να προχωρήσουμε σε αυτή».

Οι τρείς επικεφαλείς μάλιστα και τα μέλη των παρατάξεών τους προχώρησαν σε καταγγελία κατά της Δημάρχου Γ. Πούλου, της Προέδρου του Δ.Σ. Ελίζας Γεωργαντά και συνολικά της δημοτικής πλειοψηφίας για «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» επειδή όπως σημειώνουν «αρνήθηκαν να συζητηθεί το αίτημα των κατοίκων της Ανάληψης για ανάκληση της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων σε βουστάσιο ιδιώτη» μιλώντας για παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και του κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ.

Επίσης λένε ότι η δημοτική αρχή έβαλε «πάνω από την πόλη, τους πολίτες, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, την εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων» και ότι «ο δημόσιος διάλογος, τον οποίον αρνήθηκαν, με την παρουσία του λαού και όλων των φορέων του Δήμου μας κατοχυρώνουν λύσεις με διαφάνεια, νομιμότητα και ανθρωπιά».

Από την συνεδρίαση αποχώρησε και ο Νώντας Κοτσικώνας με την Λαϊκή Συσπείρωση να καταγγέλλει την διαδικασία και να τάσσεται υπέρ της συζήτησης του θέματος διαφωνώντας με την πολιτική της κυβέρνησης και του κ. Μουζάλα τις προθέσεις του οποίου αμφισβητεί.

Ο κ. Κοτσικώνας και η παράταξή του από την αρχή έχουν τονίσει ότι «οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών πρέπει να είναι ανθρώπινες» και έχουν προτείνει την δημιουργία «ανοιχτών δημόσιων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους».



Γ. Σταθάς: Ο Μουζάλας είπε ότι αν δεν βρεθούν άλλοι χώροι θα πάνε στην Ανάληψη

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς Γιάννης Σταθάς από την πλευρά του όπως είπε εμμένει στην άποψή του ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε τους πρόσφυγες ως μπίζνα», σημείωσε ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και γι΄ αυτό υπάρχουν εντάσεις και ότι αρκετές φορές λέγονται και γίνονται πράγματα που υπερβαίνουν σα εσκαμμένα ωστόσο στο τέλος πρέπει «να υπάρξει μια ισορροπία, να υπάρξει μία λύση η οποία θα είναι και υπέρ αυτών των ανθρώπων και της πόλης μας».

Ακολούθως ενημέρωσε για την επικοινωνία που είχε με τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Γιώργο Κυρίτση και τον Γιάννη Μουζάλα

«Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι να πάνε στην Ανάληψη, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Βρείτε καλύτερες συνθήκες όπως υποστηρίζετε, σας δίνω περιθώριο 10 με 15 μέρες και αν βρείτε καλώς αν δε βρείτε θα τους πάμε εκεί», είπε ο Υπουργός στον κ. Σταθά ο οποίος του ξεκαθάρισε πως το Ε.Κ. είναι αντίθετο «στην δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο βουστάσιο και σε αντίστοιχους χώρους» και ότι θα παλέψει για να μη συμβεί αυτό.

Ο κ. Σταθάς αυτή τη φορά διατήρησε ήπιους τόνους και απεύθυνε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις και η τυπολατρία και να δοθεί μια λύση πρωτοποριακή για όλη την Ελλάδα

«Μόλις τελειώσει όλο αυτό που έχει γίνει και έχει πληγώσει και την τοπική κοινωνία γιατί έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει πράγματα τα οποία σίγουρα μας έχουν πληγώσει όλους και έχουν γίνει χοντρά πράγματα, στη συνέχεια θα δούμε, θα κάνουμε αυτό που πρέπει τώρα, όλοι να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα για να δώσουμε λύση», πρόσθεσε και συνεχίζοντας επεσήμανε: «Όλοι μαζί οι φορείς της πόλης με επικεφαλής τον Δήμο, να βρούμε τους κατάλληλους χώρους (διαμερίσματα, ξενοδοχεία κλπ) αλλά και τον αριθμό που αναλογεί στο Δήμο ,ώστε να εγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες και φυσικά όσοι από αυτούς το επιθυμούν».

Τέλος η Δήμαρχος από την πλευρά της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση του Γ. Σταθά και την όποια σύγκληση που σημειώθηκε τονίζοντας ότι η ίδια όλο αυτό το διάστημα παρόλο που λοιδορήθηκε στο πλαίσιο των ενεργειών και της διεκδίκησης της καλύτερης δυνατής λύσης για τους πρόσφυγες και της τοπικής κοινωνίας κράτησε χαμηλούς τόνους και δεν μπήκε «σε καμιά διαδικασία αντεγκλήσεων ούτε εξωδίκων».

Καταλήγοντας η Γ. Πούλου επεσήμανε: «Έχω την ελπίδα ότι αν λειτουργήσουμε συντεταγμένα όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε αυτό το διαφορικό για την φιλοξενία των προσφύγων. Επίσης επειδή το ζήτημα της μετεγκατάστασης όμως ο ΟΗΕ το προχωράει μόνο με ΜΚΟ ήδη έχω κάνει μια παρέμβασή στον Οργανισμό ώστε αν γίνεται να αφήσουμε στην άκρη τις ΜΚΟ και να προχωρήσει ο δήμος με σύμβαση με τον ΟΗΕ».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του