ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ: «ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας και στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για την ελονοσία



Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την ελονοσία αλλά και επείγουσα εγκύκλιο προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών αναφέροντας πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις «επηρεαζόμενες περιοχές», στις ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ αναφέρει συστάσεις και οδηγίες προς εργοδότες και εργαζόμενους.


Ταυτόχρονα το ΣΕΠΕ καλεί τους επιθεωρητές να διενεργήσουν ελέγχους και να ενημερώσουν τους εργοδότες για τις κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η εγκύκλιος αναφέρει ότι σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του 2016 έως τις 11 Αυγούστου 2016 είχαν δηλωθεί 65 κρούσματα ελονοσίας. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Ιωάννης Σούκος καλεί τους Επιθεωρητές των Περιφερειακών Υπηρεσιών Επιθεώρησης να διενεργήσουν άμεσα ελέγχους σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και να ενημερώνουν τους εργοδότες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους εργαζόμενους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στις «επηρεαζόμενες περιοχές».

Ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης είναι:
αγρότες,
γεωπόνοι,
οικοδόμοι,
ελαιοχρωματιστές,
κηπουροί,
δασολόγοι,
φύλακες,
εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε βιολογικούς καθαρισμούς,
εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και φάρμες και
γενικά εργαζόμενοι οι οποίοι είναι συνήθως έξω όλη τη νύχτα, όπως είναι οι φύλακες, κ.α.

Συστάσεις και οδηγίες προς τους εργοδότες

1. Ολοκληρωμένη και συστηματική ενημέρωση προς τους εργαζομένους σχετικά με τις πιθανές πηγές έκθεσης, τον τρόπο μετάδοσης και μόλυνσης από το πλασμώδιο, τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια, τα συμπτώματα της μόλυνσης κ.λ.π.

2. Εφόσον παρέχονται στους εργαζομένους στολές, να περιλαμβάνονται πουκάμισα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια ως επιλογές. Διαφορετικά να προτρέπονται οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους να φορούν πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.

3. Παροχή εντομοαπωθητικών και ενημέρωση για τη χρήση τους.

4. Λήψη μέτρων για τη μείωση της έκθεσης των εργαζομένων στα κουνούπια:
- Μέριμνα για την εξάλειψη των πηγών στάσιμου νερού σε εξωτερικούς χώρους εργασίας, όσο είναι δυνατό, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των κουνουπιών:

- Άδειασμα των δοχείων με λιμνάζοντα ύδατα κάθε 4 έως 5 ημέρες, καθώς και αναποδογύρισμα, κάλυψη, ή αποθήκευση δοχείων όπως καλύμματα, κουβάδες, βαρέλια, καροτσάκια, κ.λ.π. που ενδέχεται να λιμνάζουν νερά. Διάνοιξη οπών αποστράγγισης σε δοχεία τα οποία συλλέγουν νερό και δεν μπορούν να αδειάσουν.

- Καθάρισμα των υδρορροών βροχής και αφαίρεση υπολειμμάτων (φύλλα, κλαδιά, σκουπίδια) από χαντάκια και φρεάτια.
Αποφυγή εργασίας, εάν είναι εφικτό, σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια (πιο συχνά από το σούρουπο έως το ξημέρωμα).

Συστάσεις προς τους εργαζόμενους

- Χρήση προστατευτικού ρουχισμού, όπως πουκάμισα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια και κάλτσες.

- Χρήση εντομοαπωθητικών, με ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

- Αποφυγή εφαρμογής της αντλίας ή των προϊόντων αεροζόλ απευθείας στο πρόσωπο. Αντ’ αυτού προτείνεται ψεκασμός των προϊόντων πάνω στα χέρια και προσεκτική επάλειψη στο πρόσωπο, αποφεύγοντας τα μάτια και το στόμα. Σε κάθε περίπτωση να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες της ετικέτας.

- Αποφυγή εφαρμογής των εντομοαπωθητικών στο δέρμα που καλύπτεται από ρούχα.

- Ψεκασμό των ενδυμάτων με εντομοαπωθητικά προϊόντα, καθώς τα κουνούπια μπορούν να διεισδύσουν τα λεπτά ρούχα.

- Ανανέωση του εντομοαπωθητικού όταν απαιτείται.

- Πλύσιμο του δέρματος με σαπούνι και νερό μετά το πέρας της εργασίας.

- Πλύσιμο των ρούχων που έχουν ψεκαστεί με εντομοαπωθητικά πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα

Παράλληλα, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Υγείας για τις αυξημένες απαιτήσεις σε αίμα που παρατηρούνται αυτή την περίοδο λόγω της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών - όπως κάθε καλοκαίρι- σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη κρουσμάτων ελονοσίας.

Συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δηλαδή ασθενείς που τεκμαίρεται ότι μολύνθηκαν εντός Ελλάδος, εμφανίζονται συστηματικά στη χώρα από το 2009 και ένα από τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται είναι ο αποκλεισμός από αιμοδοσία των λεγόμενων «επηρεαζόμενων περιοχών», δηλαδή περιοχών όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, καθώς η ασθένεια «είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας».Γι αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, όσο μικρό κι αν είναι.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. διευκρινίζει ότι ο ορισμός των επηρεαζόμενων από την ελονοσία περιοχών, γίνεται από διεπιστημονική Ομάδα Εργασίας μετά από την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Τέλος για εικόνες ντροπής και άθλιες συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό κάνει λόγο ο Δήμος της περιοχής, παραθέτοντας εικόνες από την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση.
«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος ενώ απορούμε πώς αφήνουν εκτεθειμένα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους σε αυτές τις άθλιες συνθήκες εδώ και ένα χρόνο τώρα. Άμεσα πρέπει να οδηγηθούν σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ αναφέρεται ότι ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης μαζεύει μόνος του τα σκουπίδια στους εξωτερικούς χώρους.

Ο Δήμος απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στον αρμόδιο υπουργό Υγείας και στις εισαγγελικές αρχές της χώρας να μεταβούν στο παλαιό αεροδρόμιο και στα υπόγεια της αίθουσας αναχωρήσεων και να διαπιστώσουν αν ισχύουν ή όχι οι εικόνες ντροπής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:

«Οι εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό του πρ. Αεροδρομίου στο Ελληνικό, αποτελούν ντροπή για την Ελληνική κοινωνία. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης εδώ και πολλούς μήνες είχε προειδοποιήσει για τις άθλιες συνθήκες διαμονής αλλά “φωνή βοώντος εν τη ερήμω” από τους αρμόδιους φορείς.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος μόνος του αποκλειστικά μαζεύει τα σκουπίδια στους εξωτερικούς χώρους αλλά εσωτερικά στην αίθουσα αναχωρήσεων δεν έχει καμία απολύτως παρέμβαση.

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος ενώ απορούμε πως αφήνουν εκτεθειμένα μικρά παιδιά και τις οικογένειές τους σε αυτές τις άθλιες συνθήκες εδώ και ένα χρόνο τώρα. Άμεσα πρέπει να οδηγηθούν σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης.

Καλούμε άμεσα τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ , τον αρμόδιο Υπουργό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να κατέβουν στο αεροδρόμιο και στα υπόγεια της αίθουσας αναχωρήσεων και να διαπιστώσουν αν ισχύουν ή όχι οι εικόνες ντροπής του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Η ανοχή τελείωσε».
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.