ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΩΝ! ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥ ΑΚΑΜΑ! «ΦΥΓΕΤΕ! ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ»!


toyrkiki fregata
Η παρενόχληση ερευνητικού σκάφους για την υδρόβια ζωή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων παλαιοτέρων, η οποία όμως είναι ενδεικτική των προθέσεων της Άγκυρας, καθώς έρχεται σε μια περίοδο έντονων διμερών αλλά και διεθνών ζυμώσεων για το Κυπριακό και τις εν εξελίξει συνομιλίες.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός το ότι ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έσπευσε προχθές να ενημερώσει τον ΠτΔ και εν συνεχεία τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το πλαίσιο των συζητήσεων που είχε στην Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία, αναφορικά και με το Κυπριακό.

Ωστόσο, φαίνεται ότι συγκεκριμένοι τρόποι σκέψης είναι βαθιά ριζωμένοι στους αξιωματούχους της Άγκυρας, καθώς προχθές επίσης, μια φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (TDK) παρενόχλησε για ώρα ερευνητικό σκάφος υπό κυπριακή σημαία στα ανοιχτά του Ακάμα, στο δυτικό άκρον της Κύπρου.
Πληροφορίες που επικαλείται ο «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», πρόκειται για την φρεγάτα «Κελί Μπολού» η οποία περίπου δώδεκα ναυτικά μίλια ανοικτά του Ακάμα προσέγγισε το υπό κυπριακή σημαια πλοίο, το οποίο διενεργούσε έρευνα για τα δελφίνια και την θαλάσσια πανίδα για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δια ασυρμάτου επικοινωνίας ζητούσαν με επιμονή από τον καπετάνιο του ερευνητικού σκάφους να εγκαταλείψει την περιοχή, καθώς όπως ισχυρίζοντο πρόκειται για «τουρκικά ύδατα» και ότι το ερευνητικό παραβίαζε «την τουρκική περιοχή».
Κατόπιν των απανωτών κλήσεων και προειδοποιήσεων το ερευνητικό υπό κυπριακή σημαία εγκατέλειψε την περιοχή προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Το σημείο αποτελεί το δυτικό άκρο στα ανοιχτά του Ακάμα όπου η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνή φόρα και διεθνείς οργανισμούς ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E».
Ωστόσο, πέρα από το τυπικό κομμάτι και την προκλητική στάση των Τούρκων, το προχθεσινό περιστατικό αξιολογείται ως ιδιαίτερα σοβαρό για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον, σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό, όπου η Άγκυρα την ίδια ημέρα διαβεβαίωνε τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι παραμένει προσηλωμένη σε μια επίλυση του διεθνούς προβλήματος, προέβαινε σε αυτή την πειρατική ενέργειά της, τορπιλίζοντας τρόπον τινά και τις εν εξελίξει συνομιλίες.
Δεύτερον, το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο που μόλις έκλεισε ο τρίτος γύρος αδειοδότησης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ αναμένεται και ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να κλείσει διμερής συμφωνία.
Τρίτον και τελευταίο, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Άγκυρα δεν έχει μετακινηθεί το παραμικρό από τις προκλητικές θέσεις της, καθιστώντας την ουσιαστικά αναξιόπιστο συνομιλητή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του