Νέα «παγίδα» για σεισμόπληκτους , «τη γλιτώνουν» όμως όσοι δεν υπέστησαν ζημιές! Αλλάζει πάλι ο ΕΝΦΙΑ αλλά... από του χρόνου


Του Κωστή ΠλάντζουΑλλάζει πάλι ο ΕΝΦΙΑ αλλά... από του χρόνου
(upd 13.26) «Ό,τι δε λύνεται, κόβεται» λένε πλεόν στο υπουργείο Οικονομικών και σχεδιάζουν ήδη εκ βάθρων αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, μετά τα μηνύματα ότι και μετά τις νέες διορθώσεις, ανακύπτουν διαρκώς και άλλα επιμέρους ζητήματα και αδικίες με τον φόρο ακινήτων.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση ακινήτων της Κεφαλονιάς, εξαιρέθηκαν μεν όλα (σεισμόπληκτα και μη) από τον κύριο φόρο, αλλά στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ συνυπολογίστηκε η αξία τους, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες να υποχρεώνονται να πληρώσουν επιπλέον  συμπληρωματικό φόρο.
Για παράδειγμα, κάποιος που έχει ακίνητο αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ στην Αθήνα και πατρικό αξίας 100.000 ευρώ στην Κεφαλονιά, δεν πληρώνει μεν κύριο φόρο ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο στο νησί, αλλά τον «πιάνει» ο συμπληρωματικός φόρος για συνολική αξία ακινήτων άνω των 300.000 ευρώ (αν δεν είχε υπολογιστεί το ακίνητο στην Κεφαλονιά, δεν θα πλήρωνε συμπληρωματικό). Για περιουσία  αξίας 400.000 ευρώ, το εκκαθαριστικό βγάζει φόρο 100 ευρώ, αλλά αφαιρείται η αναλογία φόρου που αντιστοιχεί στο ακίνητο της Κεφαλονιάς (1/4 των 100 ευρώ). Έτσι ο ιδιοκτήτης πληρώνει συμπληρωματικό  φόρο 75 ευρώ.
Επί της ουσίας, αδικούνται έτσι όσοι φορολογούνται για σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό, ενώ απαλλάσσονται άλλοι ιδιοκτήτες που τα σπίτια τους στην Κεφαλονιά δεν έπαθαν τίποτε!

Σχέδια για το μέλλον
Ωστόσο πλέον θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αλλάξει ξανά κάτι στον ΕΝΦΙΑ για το 2014. Στο οικονομικό επιτελείο όμως «μαζεύουν ιδέες» από το «πείραμα» του νέου φόρου, που θα ισχύσουν όμως από το 2015.
Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται για την επόμενη χρονιά είναι:
-          η μείωση των συντελεστών φόρου ακινήτων για τα οικόπεδα, με στόχο την ελάφρυνση των ιδιοκτητών σε αστικές περιοχές.
-          μείωση των συντελεστών για τον υπολογισμό του Συμπληρωματικού Φόρου, εάν αυτός τελικά διατηρηθεί.
-          αύξηση της έκπτωσης για ημιτελή και στα ξενοίκιαστα, όχι όμως και πλήρη απαλλαγή τους.


Πηγή: Αλλάζει πάλι ο ΕΝΦΙΑ αλλά... από του χρόνου | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/66724/allazei-pali-o-enfia-alla-apo-toy-hronoy#ixzz3EFiLAezQ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του