Οδηγός για φοροφυγάδες


Του Κώστα Ιερίδη
Νέα δεδομένα δημιουργεί η απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδουσχετικά με το μέτρο της δέσμευσης του 50% των καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του υποπέσει σε σοβαρό φορολογικό αδίκημα.

Σύμφωνα με απόφαση της ΓΓΔΕ, οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται ή μέσω των οποίων καταβάλλονται σε εργαζόμενους ποσά μισθών και αποζημιώσεων απολύσεων, εξαιρούνται από το μέτρο της δέσμευσης του 50% του περιεχομένου τους.Συγκεκριμένα, σήμερα, εάν το Δημόσιο εντοπίσει φορολογούμενο που δεν έχει καταβάλει τον ΦΠΑ, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ή άλλους παρακρατούμενους φόρους συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ ή που έχει εκδώσει πλαστά-εικονικά τιμολόγια, τότε επιβάλει σε αυτόν προληπτικά μέτρα, όπως:

-η μη χορήγηση των απαιτούμενων εγγράφων για την πώληση περιουσιακών στοιχείων του

-η δέσμευση του 50% των καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών και παρακαταθηκών, όπως και του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων (π.χ. τιμαλφή).

Τί γίνεται όμως, εάν ο παραβάτης είναι εργοδότης και μέσω του υπό κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού πληρώνεται το προσωπικό που απασχολεί;

Η μισθοδοσία σώζει...

Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση Σαββαϊδου, οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθενται ή μέσω των οποίων καταβάλλονται σε εργαζόμενους ποσά μισθών και αποζημιώσεων απολύσεων, εξαιρούνται από το μέτρο της δέσμευσης του 50% του περιεχομένου τους.

Εξίσου εξαιρούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων καταβάλλονται από οργανισμούς, ασφαλιστικά ιδρύματα ή άλλους φορείς του δημοσίου συντάξεις, κοινωνικό μέρισμα και οποιαδήποτε άλλα επιδόματα και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα.

Η ίδια απόφαση ορίζει ακόμη ότι το μέτρο της δέσμευσης του 50% των τραπεζικών καταθέσεων και του συνόλου του μη χρηματικού περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων μπορεί να αρθεί μετά την καταβολή τουλάχιστον του 40% του συνολικά προσδιορισθέντος ποσού των οικείων κύριων και προσθέτων φόρων, τελών και εισφορών μετά των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων ή των οικείων προστίμων. Ή σε περίπτωση αμφισβήτησης των οικείων των μέτρων πράξεων από τον παραβάτη, μετά την καταβολή τουλάχιστον του 50% του συνολικά προσδιορισθέντος ποσού των οικείων κύριων και προσθέτων φόρων, τελών και εισφορών μετά των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων ή των οικείων προστίμων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του