Η 12ωρη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ - Ενδεικτική ψηφοφορία υπέρ της συμφωνίας στο Eurogroup

tysiapsd«Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από νωρίς οι επιφυλάξεις και ανησυχίες βουλευτών κλιμακώνονταν για τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις της συμφωνίας και πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωναν πως αν το σχέδιο έλθει προς ψήφιση στη Βουλή, δεν θα το ψήφιζαν.Αυτό ήταν και το στοιχείο που οδήγησε τον κ. Τσίπρα να προκαλέσει τους βουλευτές να τοποθετηθούν ανοιχτά στην συνεδρίαση περί του αν είναι διατεθειμένοι ή όχι να ψηφίσουν την συμφωνία. «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής». Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν δε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν στην συνεδρίαση της ΚΟ, αλλά και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, να μην επιλέξει να φέρει την συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, αναπτύσσοντας μία νομική και πολιτική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με αυτήν, η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση. Με γοργό βήμα προωθούμε το κυβερνητικό έργο και ασκούμε διακυβέρνηση με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε και τη διαδικασία στα ξένα κοινοβούλια και μετά θα δούμε το πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες δύο-τρεις ημέρες».  O κ. Τσίπρας με μία αιφνιδιαστική κίνηση και ενώ είχε επικρατήσει η εντύπωση ότι η ΚΟ δεν επρόκειτο να κληθεί να ψηφίσει κάτι το βράδυ της Τετάρτης, επέμεινε να διεξαχθεί ψηφοφορία, ενεδικτική όπως είπε, στο τέλος της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με το Βήμα, από την αίθουσα της Γερουσίας απουσίαζαν την ώρα της ενδεικτικής ψηφοφορίας 30 και πλέον βουλευτές, με αποτέλεσμα η ΚΟ να εγκρίνει - δια ανατάσεως της χειρός - ατύπως την συμφωνία, με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ και αρκετούς βουλευτές να ψηφίζουν λευκό ή κατά.
Κατόπιν όλων αυτών, παραμένει ασαφές το αν η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης θα έλθει προς έγκριση στη Βουλή και με ποια μορφή και μέθοδο. 
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ΚΟ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και οι βουλευτές να πουν ανοιχτά αν εγκρίνουν τη συμφωνία ή όχι. 
Παράλληλα τους έθεσε προ των ευθυνών τους και ζήτησε να διατυπωθεί στη συνεδρίαση τυχόν πρόθεση οποιουδήποτε βουλευτή να καταψηφίσει τη συμφωνία.
«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε θέλω να το πει εδώ» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με το in.gr πολλές ερωτήσεις σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε πως δεν υπήρχε προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, ούτε έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Δεν υπήρξε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για τους χειρισμούς πριν πάμε στις διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν σημεία στην επιστολή που δεν θυμίζουν γλώσσα δίκη μας αλλά των δανειστών» φέρεται να δήλωσε.
Ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να υποστήριξε ότι σε πολλά σημεία, η επιστολή δεν θυμίζει τη γλώσσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή των δανειστών. «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα» είπε.
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξέφρασε την εκτίμηση πως η διπλωματία της κυβέρνησης απέδωσε στη Σύνοδο Κορυφής και το Εurogroup. Στην ουσία, είπε, η συμφωνία μας δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο, πρόσθεσε.
«Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό» είπε ο κ. Παππάς.
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος Αλ. Μητρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήθηκαν στον πρωθυπουργό να μην επιλέξει να φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή, αναπτύσσοντας νομική και πολιτική επιχειρηματολογία. 
Σύμφωνα με αυτήν, η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή θα συνεπάγεται δεσμεύσεις έναντι των μνημονιακών υποχρεώσεων που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και ως εκ τούτου θα παγίδευε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση της επιτρέπει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και, τελικά, «αυτό για το οποίο θα κριθούμε είναι η αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα που κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των βουλευτών ήταν ότι έχει γίνει ένας συμβιβασμός, η ευστάθεια του οποίου θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο και την ανταπόκριση στις προσδοκίες των πολιτών.
«Διαπραγματευθήκαμε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε», ήταν μια από τις φράσεις που ακούστηκαν. 
Μεταξύ των τοποθετήσεων που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Μαρίας Κανελλοπούλου, η οποία δήλωσε: «Κυκλοφορεί ένα ωραίο tweet: 8 στους 10 στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δύο είναι αριστεροί». 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του