''O ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ''...


Μια νέα εποχή για το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει μέσω των Προγραμματικών του δηλώσεων ο υπουργός Νίκος Ξυδάκης,...
με εμφανή την προσήλωση σε αλλαγές στις δομές αλλά και στους στόχους του Υπουργείου, αλλά και την αρωγή στη σύγχρονη δημιουργία, καθώς και τέλος την πλήρη διαφάνεια στην περαιτέρω στελέχωση του Υπουργείου.
Σε τέεσερις βασικές προτεραιότητες αναφέρθηκε ο Υπουργός:Η πρώτη προτεραιότητα είναι η επίλυση λειτουργικών και διαρθρωτικών θεμάτων που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του νέου οργανισμού. Προτεραιότητα μας είναι η αποκέντρωση των εργασιών στις περιφερειακές δομές του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου και πολίτη. Ο υπουργός χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τον αξιοκρατικό και αδιάβλητο διορισμό των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η άμεση αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που παρέχει το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για τη στήριξη των υφιστάμενων δομών αλλά και της σύγχρονης παραγωγής.

Η τρίτη προτεραιότητα είναι η εκπόνηση μιας νέας, εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής με έμφαση στην πολιτιστική διπλωματία για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας. Σε αυτήν εντάσσουμε και τη χάραξη συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τις συστηματικές παρεμβάσεις για την επιστροφή αρχαιοτήτων.

Η τέταρτη προτεραιότητα είναι η ενεργός διασύνδεση και οι συνέργειες του πολιτισμού με άλλους τομείς: Παιδεία, Τουρισμός, Ανάπτυξη, Εργασία, Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις - προτεραιότητες, προχωράμε στην εφαρμογή του προγράμματος μας στον πολιτισμό σε τέσσερις τομείς/ δράσεις. Την πολιτιστική κληρονομιά, τον σύγχρονο πολιτισμό, την απασχόληση, την εκπαίδευση.


Πρώτος τομέας δράσης: Πολιτιστική Κληρονομιά. Συστηματική προστασία και  ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων. Διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος που θα συνδέουν χώρους. Τόνωση της επισκεψιμότητας με συγκεκριμένες δράσεις προσέλκυσης κοινού και η τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού.

Ολοκλήρωση του αρχαιολογικού κτηματολογίου, το οποίο αποτελεί έργο ανάπτυξης και προστασίας. Ενίσχυση του ΤΑΠΑ. Το ΤΑΠΑ μπορεί να πολλαπλασιάσει τα έσοδα του και να γίνει η ατμομηχανή του υπουργείου Πολιτισμού.

Δεύτερος τομέας δράσης: Σύγχρονος Πολιτισμός
Αναβάθμιση  και αποκέντρωση του σύγχρονου πολιτισμού με την αξιοποίηση μικρής κλίμακας πολιτιστικών χώρων στην περιφέρεια αλλά και στις μεγάλες πόλεις και τις γειτονιές, με παράλληλη στήριξη της νεανικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ψηφιακές εφαρμογές για την ανάδειξη όλων των μεγάλων γεγονότων σύγχρονου πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Ενίσχυση θεσμών όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εθνική Λυρική Σκηνή. Ειδική στρατηγική εξωστρέφειας. Και δημιουργία συμβουλίου σύγχρονου πολιτισμού για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και των κινήσεων του υπουργείου. Δημιουργία κόμβου διασύνδεσης και διευκόλυνσης για την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή.


Τρίτος τομέας δράσης: Απασχόληση

Ενίσχυση της απασχόλησης όπου είναι εφικτό. Δημιουργία σύγχρονης συνεργατικής πλατφόρμας ενημέρωσης καλλιτεχνών για την προώθηση της απασχόλησης στον χώρο του πολιτισμού. Σχεδιασμό και λειτουργία εξειδικευμένων σεμιναρίων κατάρτισης & πιστοποίησης δημιουργών.

Τέταρτος τομέας δράσης: Τομέας Έρευνας και Εκπαίδευσης

Συνέργειες για ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας, για καινοτομικά προϊόντα πολιτισμού. Ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ενεργοποίηση των εκπαιδευτικών τμημάτων των μουσείων, που κατάργησε ο προηγούμενος οργανισμός. Προώθηση παρουσιάσεων έργων σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Εκπόνηση διαπολιτισμικών προγραμμάτων σε συνεργασία με γειτονικές χώρες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την εξαγωγή του ελληνικού πολιτισμού. Εξορθολογισμός στις εξετάσεις και πιστοποιήσεις των καλλιτεχνικών σχολών (δραματικές, ωδεία, χορού).

Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι «Είμαστε λαός ποιητών, φιλοσόφων, εμπόρων, ταξιδευτών και, αν χρειαστεί, πολεμιστών... Ξαναπιάνουμε λοιπόν το νήμα από την άνοιξη του ’60, τη «Χαμένη Άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του