Σε εξέλιξη η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ – Μπρος ολοταχώς για ΕΚΤΑΚΤΟ συνέδριο τον Σεπτέμβριο

TS4

Διχασμένα τα μέληΤην ώρα που ο Αλ. Τσίπρας έπαιζε το χαρτί του έκτακτου συνεδρίου στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Π. Λαφαζάνης έκανε αρχηγική εμφάνιση σε μία συγκέντρωση της δικής του κομματικής πτέρυγας.
Το σκηνικό αυτό περιγράφει την ρήξη που διαπιτώνεται καθημερινώς πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο όμως πλέον και τις «ομολογίες» του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος προ ημερών παραδέχθηκε σε κλειστή τηλεδιάσκεψη με ξένους συνομιλητές του, ότι είχε εκπονήσει μελέτη για την ταχύτερη δυνατή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας στο εθνικό νόμισμα.Από την συνεδρίαση της ΠΓ δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει απόφαση για τα διαδικαστικά (η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί την διενέργεια διαρκούς συνεδρίου, με το ίδιο δηλαδή σώμα του 2013) και η συζήτηση συνεχίζεται την Τρίτη το μεσημέρι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δύσκολα διαχειρίσιμο αυτό σκηνικό, το περιβάλλον του Πρωθυπουργού περιορίστηκε μόνο σε γενικόλογες σε προφορικές διαρροές με τις οποίες επιχείρησε να διαψεύσει τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη. Οπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, αυτό που είχε ζητηθεί ήταν μία μελέτη για την περίπτωση που ακραίοι κύκλοι εξωθούσαν τη χώρα εκτός ευρώ – κάτι που λίγο διέφερε πάντως από τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πάντως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον κ. Βαρουφάκη κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, γεγονός που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση.
Τσίπρας: «Αποσαφήνιση στρατηγικής» – Λαφαζάνης: «Εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ»
Την ίδια στιγμή, ο Π. Λαφαζάνης μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο κλειστό του Πανελληνίου, «προειδοποιούσε» πως η Αριστερή Πλατφόρμα «θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα για το μεγάλο “όχι” μέχρι το τέλος» και αναφωνούσε «εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ» και «ζήτω, με το όχι για την νίκη».
Υπό αυτές τις συνθήκες, μεταξύ του κ. Τσίπρα και των ενδοκομματικών του αντιπάλων φαίνεται πως εξελίσσεται ένας νέος γύρος «chicken game», όπου η μία πλευρά θα προσπαθεί να εξωθήσει την άλλη στο βήμα που θα οδηγήσει στην διάσπαση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπανίχθηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – προτάσσοντας πάντοτε την παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία – ότι η πορεία των δύο στρατοπέδων δύσκολα θα συνεχίσει να είναι κοινή.
Οπως ανέφερε: «Σε όλη αυτή την πορεία, έγιναν ορατές οι διαφορές στρατηγικού προσανατολισμού ανάμεσα στην πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, και την μειοψηφία, που εξέφρασε διαφορετική άποψη. Το ζήτημα είναι υπαρκτό. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες, που να εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό».
Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, κάτι που η Αριστερή Πλατφόρμα δεν επιθυμεί και προτιμά την σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου.
Υπό το πρίσμα της ιδιοτυπίας στην λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ οι δύο εκδοχές σημαίνουν τα εξής: στην περίπτωση που διεξεχθεί έκακτο συνέδριο, θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι και σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα ελέγξει την πλειοψηφία και θα περάσει την γραμμή του, προκειμένου εν συνεχεία να εκλέξεθι και νέα όργανα.
Η σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου σημαίνει πως το σώμα θα είναι το ίδιο με το συνέδριο του 2013, για το οποίο υπάρχει εκτίμηση πως ο συσχετισμός έχει ανατραπεί δραματικά, σε βαθμό που κάποιες εκτιμήσεις φέρουν την πλειοψηφία να μην είναι πλέον πλειοψηφία.
Οι αποφάσεις για την μία ή την άλλη εξέλιξη θα ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου επίσης κυριαρχεί η εντύπωση ότι το κλίμα είναι διχαστικό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του