ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η Αριστερή Πλατφόρμα αναζητώντας ηγέτη για το "ΟΧΙ" προσεγγίζει τον Γ.Βαρουφάκη αλλά...

Η Αριστερή Πλατφόρμα θέλει να κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα και να
τραβήξει το δικό της δρόμο, αλλά η αλήθεια είναι πώς δεν μπορεί, γιατί απλά δεν διαθέτει το πρόσωπο εκείνο που θα ηγηθεί ενός νέου κόμματος με προοπτικές. Τόσο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όσο και ο Δημήτρης Στρατούλης επιχείρησαν άνοιγμα στον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά το ερώτημα είναι πόσο τον εμπιστεύονται οι… σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας και πόσο ο ίδιος θα ήθελε να πορευτεί μαζί τους.Μετά το «όχι» στα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας, φάνηκε να στριμώχνουν επικίνδυνα τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν ήλεγχε και την Κεντρική Επιτροπή, επιχειρώντας να βάλουν τη δική τους πολιτική ατζέντα μέσα στο κόμμα θέτοντας θέμα ηγεσίας.
Γρήγορα όμως η κατάσταση φαίνεται πώς έλαβε διαφορετική τροπή με τον αρχηγό του κόμματος να πετάει το γάντι στους διαφωνούντες και να τους καλεί να τον ρίξουν μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η δε κίνηση του Αλέξη Τσίπρα για διαρκές συνέδριο εντός του επόμενου Σαββατοκύριακου προκάλεσε αιφνιδιασμό και μεγαλύτερες αναταράξεις στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Κι αυτό γιατί, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένο από την «κωλοτούμπα» του Αλέξη Τσίπρα, που από το σκίσιμο του μνημονίου πέρασε στην υπογραφή του μνημονίου με τα πιο βάρβαρα μέτρα, οι διαφωνούντες δεν έχουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κίνησης του «Όχι» στη συνέχιση της λιτότητας, στο ευρώ που εξαθλιώνει του πολίτες και του «Ναι» στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.

Αν και οι προσεγγίσεις επ’ αυτού, δηλαδή της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος είναι διαφορετικές, της Αριστερής Πλατφόρμας και του Γιάνη Βαρουφάκη, τα στελέχη της πρώτης φαίνεται να προσεγγίζουν τον τέως υπουργό Οικονομικών να μπει μπροστά σε νέο κόμμα.

Πρώτος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έσπευσε να υπερασπιστεί τον Γ. Βαρουφάκη. «Το ένοχο κατεστημένο της χώρας, μετά το νέο μνημόνιο που συνομολόγησε η κυβέρνηση, αποθρασύνθηκε και έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ρεβανσισμού ώστε να ζητάει ευθέως να ποινικοποιηθεί το Plan B και να αρχίσουν να διώκονται ποινικά όσοι το υποστηρίζουν», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

Τη σκυτάλη πήρε χθες το βράδυ ένα ακόμη στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Δημήτρης Στρατούλης. «Ο κάθε υπουργός Οικονομικών, η κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για την προστασία του λαού και της πατρίδας και νομίζω ότι δεν έχει καμία βάση, ούτε νομική ούτε πολιτική ούτε ηθική η προσπάθεια ποινικοποίησης αυτών των προσπαθειών του κ. Βαρουφάκη», είπε ο έως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι δηλώσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Ούτε ο κ. Λαφαζάνης, ούτε ο κ. Στρατούλης ούτε κανείς άλλος από την Αριστερή Πλατφόρμα έχουν τα χαρακτηριστικά του πολιτικού που θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις του «όχι» και να κερδίσει την εμπιστοσύνη ενός μεγάλου ποσοστού του λαού, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό σύστημα.

Αυτός είναι ο λόγος της προσέγγισης του κ. Βαρουφάκη, αν και έχουν διατυπωθεί σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο μπορούν να δείξουν εμπιστοσύνη σε έναν άνθρωπο, ο οποίος από το «όχι» πέρασε στο «ναι» μέσα στις λίγες ημέρες ψήφισης των δύο νομοσχεδίων, αλλά και στηρίζεται από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη δίωρη συνέντευξη του πρωθυπουργού χθες (στο Κόκκινο) δεν έγινε ούτε μία ερώτηση για το θέμα Βαρουφάκη, ενώ την Τρίτη το βράδυ η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εξέφρασε τη στήριξη της στον τέως υπουργό Οικονομικών λέγοντας πώς έλαβε εντολή από τον κ. Τσίπρα να εκπονήσει το plan B ως «έναν αμυντικό μηχανισμό της κυβέρνησης έναντι των δανειστών».

Μήπως τελικά οι σχέσεις Τσίπρα-Βαρουφάκη δεν έχουν διαρραγεί, παρά την αποπομπή του την επομένη του δημοψηφίσματος; Το ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς, μεταξύ άλλων και την Αριστερή Πλατφόρμα που δεν βλέπει τον τέως υπουργό Οικονομικών να συγκλίνει προς τις ενέργειες της. Και όσο δεν συμβαίνει αυτό ο προβληματισμός για την επόμενη ημέρα αυξάνεται στο στρατόπεδο Λαφαζάνη.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του