EKTAKTO: Αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των Θεσμών στην Ελληνική πρόταση, σύμφωνα με το MNI : “Θετικές εντυπώσεις μεν αλλά…”

simvenei-tora3


Η πρώτη αποτίμηση του ελληνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων είναι… θετικό, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI.Ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισελμπλουμ.Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, ο στόχος ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση των θεσμών πάνω στις ελληνικές προτάσεις, η οποία αυτήν την ώρα συγγράφεται και θα αποσταλεί στο Eurogroup.

Ωστόσο, oι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένων τροποποιήσεων στο ελληνικό κείμενο. «Ενδεχομένως να χρειαστούν να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν τονίζουν ότι η στάση της Γερμανίας θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην έκβαση των ελληνικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που συντηρεί τον κίνδυνο αρνητικού αποτελέσματος στο αυριανό Eurogroup.
«Στιβαρές, σοβαρές, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες» έκρινε τις ελληνικές προτάσεις, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μάνουελ Βαλς, με την ευκαιρία μετακίνησής του στη γαλλική Βρετάνη (Ουεσάν).
Ο κ. Βαλς πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δεσμεύσεις σε όλους τους τομείς και επιτρέπουν να προχωρήσουμε για την επίτευξη συμφωνίας».
Ο Γάλλος πρωθυπουργός αρνήθηκε πιθανή διαφωνία ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία για το θέμα: «Οι δύο χώρες ενεργούν από κοινού για την εξεύρεση λύσεων» τόνισε σχετικά.
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν μια «σημαντική απόφαση», όταν συναντηθούν το Σάββατο για να αξιολογήσουν τη νέα ελληνική πρόταση.
Μιλώντας πριν από μια συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι ένα «λεπτομερές κείμενο».
«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα», είπε σε δημοσιογράφους.
«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Οι ελληνικές προτάσεις θα «μελετηθούν» σήμερα από τους πιστωτές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που θα διατυπώσουν την «εκτίμησή» τους επ’ αυτών απόψε, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα περιμένει την εκτίμηση αυτών των θεσμών πριν εκφράσει την άποψή του. «Επιφυλάσσω την τελική εκτίμησή μου για αργότερα, περιμένω κατ’ αρχάς την εκτίμηση των θεσμών», δήλωσε κατά την έξοδό του από το υπουργικό συμβούλιο.
«Είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά», δήλωσε ακόμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Υπάρχουν ομάδες για να το εξετάσουν αυτό στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπώς τις αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.
H Γερμανία θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην επικείμενη συμφωνία. Η κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσταγκ, θα πρέπει να αποφανθεί δύο φορές για μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και οι δύο αυτές ψηφοφορίες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές.
Σύμφωνα με το σενάριο που κυκλοφορεί στο Βερολίνο, μια πρώτη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου, με την οποία θα δοθεί στην κυβέρνηση εντολή για να διαπραγματευθεί. Μια δεύτερη ψηφοφορία για την οριστικοποιημένη συμφωνία μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουλίου, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.
Μια τέτοια διαδικασία θα επέτρεπε την αποδέσμευση των κεφαλαίων για την Αθήνα πριν από τις 20 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσει μια μεγάλη αποπληρωμή στην ΕΚΤ.
Η Μπούντεσταγκ βρίσκεται θεωρητικά σε διακοπές από τις 3 Ιουλίου, όμως τα 631 μέλη της έχουν κληθεί να μην απομακρυνθούν πολύ από την πρωτεύουσα για την περίπτωση που χρειασθεί να συνεδριάσουν εκτάκτως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του