TO “ZOMΠΙ” Ή “ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗΣ” ΦΘΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. TO REMAKE ΕΝΟΣ ΘΡΙΛΕΡ ΠΟΥ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ” ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΞΑΣΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

refer

Στα υπουργεία ετοιμάζονται να κάνουν επίσκεψη οι τεχνοκράτες των δανειστών. Παλαιοί γνώριμοι αλλά και με πολλά νέα πρόσωπα, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν το έργο που άφησαν ημιτελές πίσω τους, όταν διακόπηκαν οι τεχνικές διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και υποκαταστάθηκαν από το Brussels Group.Με την συμφωνία που δέχτηκε την 12η Ιουλίου η κυβέρνηση, έδωσε την ευκαιρία στη παλιά Τρόικα να επιστρέψει την Δευτέρα για επιτόπιους έλεγχους στην χώρα μας, συνεπικουρούμενη όμως πλέον και από ένα ακόμα πρόσωπο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ESM), ο οποίος και θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Αρχικά τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται να καταφτάσουν στο Γενικό Λογιστήριο, για μία πρώτη επισκόπηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, μετά τη γενική καταστροφή από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κάνουν και την εμφάνισή τους οι νέοι εκπρόσωποι από κάθε θεσμό. Οι διαπιστώσεις τους θα οδηγήσουν στο νέο τριετές
Πρόγραμμα και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν.

Ποια είναι τα νέα πρόσωπα
Οι top των ελεγκτών έχουν πάνω από χρόνο να έρθουν αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μεταφέρει τις συναντήσεις της μαζί τους στο Παρίσι, ενώ και η νέα κυβέρνηση προσπαθεί μέχρι την ύστατη στιγμή να τους κρατήσει μακριά από την Αθήνα, στις Βρυξέλες και στο Brussels Group.
Εκτός από τον Ινδό, Ρίσι Γκογιάλ και τον Ιρλανδό, Ντέκλαν Κοστέλο, (που διαδέχτηκαν τον Πόουλ Τόμσεν και τον Ματίας Μορς αντίστοιχα) το νέο πρόσωπο που θα πατήσει πόδι στην Αθήνα θα είναι ο Γερμανός, Ράσμους Ρέφερ και ως επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ.
Το «ζόμπι» ή «νεκροθάφτης»

Ο Ράσμους Ρέφερ ανέλαβε καθήκοντα από τον Μάρτιο, αλλά ήδη κουβαλάει ήδη μία φήμη του «σκληρού» από την τριετή θητεία του στο σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας. Σε αντίθεση με τον ήπιο και προσηνή Κλάους Μαζούχ, στην Πορτογαλία ο Ρέφερ απέκτησε το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «το ζόμπι» (έγινε και «μπλουζάκι» που πωλείτο στο διαδίκτυο) επειδή ο μισθός του ως επικεφαλής του Τμήματος Στρατηγικής Νομισματικής Πολιτικής της ΕΚΤ άγγιζε τα 20.000 ευρώ.
Ο «σκληρός»
Παλιός γνώριμος είναι ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ρίσι Γκογιάλ που έχει παίξει μάλλον σκοτεινό ρόλο στην ελληνική διαπραγμάτευση, βάζοντας διαρκώς εμπόδια στην προηγούμενη κυβέρνηση για να κλείσει το Μνημόνιο ΙΙ που πήρε προαγωγή, ως επικεφαλής του ευρωπαϊκού σκέλους του Ταμείου. Ο Γκογιάλ μπήκε «στο παιχνίδι» των διαπραγματεύσεων τον Σεπτέμβριο πέρυσι, στη συνάντηση των Παρισίων.
Δεξί του χέρι στην αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα θεωρείται η Καναδή, Στέφανι Έμπλ, γνωστή πλέον και ως «φονέας των χαμηλοσυνταξιούχων» επειδή στο Παρίσι ζητούσε επίμονα τη μείωση της κατώτατης σύνταξης στη χώρα μας, προκαλώντας έκρηξη οργής του συμβούλου του πρώην Αντώνη Σαμαρά, κυρίου Σταύρου Παπασταύρου.Ενώ το ρόλο ισορροπιστή αναμένεται να διαδραματίσει, όπως και στο παρελθόν, ο επικεφαλής της μόνιμης δύναμης του ΔΝΤ στην Αθήνα, Γουές Μακ Γκρου.
Όσοι τον γνωρίζουν πάντως, χαρακτηρίζουν τον Γκογιάλ σαν φιλόδοξο και μεθοδικό άτομο, που χειρίζεται επιδέξια τη γραφειοκρατία και τις πολιτικές ισορροπίες εντός του Ταμείου, έχοντας προαχθεί γρήγορα σε division chief. Ανήκει στην «ομάδα των Ινδών» οικονομολόγων του ΔΝΤ, που τα πηγαίνουν πολύ καλά εντός του Ταμείου, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Χαρακτηρίζεται σαν «σκληρός» διαπραγματευτής, κάποιες φορές υπερβάλλει για να ξεχωρίσει, αλλά του καταλογίζουν πως δεν έχει την πολιτική αντίληψη που είχε ο Τόμσεν στις διαπραγματεύσεις.

Ο «μορφονιός»

O Ιρλανδός, Ντέκλαν Κοστέλο, είναι ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μοσκοβισί που αντικατέστησε πέρυσι τον Μάιο τον Ματίας Μορς, ο οποίος αναβαθμίστηκε και αυτός στην Κομισιόν. Έχει και το προσωνύμιο «ομορφονιός» -κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τον «blue eyes» Πόουλ Τόμσεν.

Από τις συναντήσεις στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο πέρυσι και μετά, αναδείχθηκε σε ανέδειξε σε συντονιστή της ελληνικής Τρόικα, καθώς ήταν ο πρώτος και μόνος τροϊκανός που έκανε «on camera» επίσημες δηλώσεις για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, μετά τον Φεβρουάριο του 2011 οπότε «απαγορεύτηκε» στην Τρόικα να σχολιάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Κοστέλο έχει γνώση των ελληνικών πραγμάτων, καθώς συμμετείχε στην πρώτη αποστολή της ΕΕ που τον Απρίλιο του 2010 με επικεφαλής τον Σερβάς Ντερούζ που είχε έλθει στην Ελλάδα για να συντάξει το πρώτο Μνημόνιο.

Καλύτερη γνώση όσων συμβαίνουν όμως στην Ελλάδα έχει ο «τοποτηρητής» του Κοστέλο και Νο 2 της αποστολής της Κομισιόν, ιταλικής καταγωγής, Γκαμπριέλε Τζουντίτσε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του