Ποιοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν από τη κυβέρνηση





Ο δομικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός γράφει και σβήνει ονόματα στο μπλοκάκι του. Μάθαμε ότι μέχρι στιγμής έχουν κλείσει θέση για το υπουργικό συμβούλιο οι Φάμελλος και Καρακώστα και από τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ θα υπουργοποιηθούν ο άλλοτε υπουργός οικονομικών του Σημίτη Νίκος Χριστοδουλάκης, η άλλοτε υπουργός υγείας του ΠΑΣΟΚ Ξενογιαννακοπούλου και ο Φώτης Κουβέλης. 
Ο κ. Χριστοδουλάκης προορίζεται για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Αλεξιάδης. Ο κ. Χριστοδουλάκης υπουργοποιείτε μετά από απαίτηση του υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου. 
Η κ. Ξενογιανακοπούλου θα αντικαταστήσει στο υπ. Υγείας τον κ. Πολάκη και ο κ. Κουβέλης προορίζεται για το υπουργείο που κατέχει σήμερα ο κ. Κουρουπλής.

Μέχρι στιγμής λέγεται ότι ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί έξι αρνήσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να υπουργοποιηθούν.
Επίσης χάλασε η δουλειά με την υπουργοποίηση του Γ. Παπανδρέου γιατί ο τελευταίος επέμενε να καταλάβει τη θέση του υπουργού εξωτερικών, αλλά ο πρωθυπουργός παρουσιάζεται αρνητικός στο θέμα να αλλάξει ο Νίκος Κοτζιάς.

Όλα αυτά είναι οι σημερινές πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου. Για το θέμα του ανασχηματισμού έγραφε η iefimerida.gr τις εξής πληροφορίες:

Ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός, με σπάσιμο υπουργείων και θα περιλαμβάνει πολλά νέα πρόσωπα (30άρηδες-40άρηδες) καθώς ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως «θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου». Ωστόσο, ο ανασχηματισμός που θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας - στο τέλος της εβδομάδας ή την επόμενη - μετατρέπεται σε ένα «μπρα ντε φερ» με την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η μυστική συνάντηση Τσίπρα-Σκουρλέτη

Η συνάντηση που είχε αιφνιδιαστικά με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη το απόγευμα της Τρίτης στο Μαξίμου - όπως αποκάλυψε πρώτο το iefimerida.gr -άνοιξε την βεντάλια του ανασχηματισμού. Δεν είναι γνωστό το τι συζητήθηκε ούτε αν ο Π. Σκουρλέτης θα παραμείνει - όπως ο ίδιος έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί - στο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ωστόσο, παραμονή του Π. Σκουρλέτη στο υπ. Ενέργειας θα σηματοδοτεί ήττα του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είδε τον υπουργό του να του διαμηνύει δημοσίως «ή το Ενέργειας ή τίποτα» και να απορρίπτει την πρότασή του για να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές του Μαξίμου πάντως, μιλούν για προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο ανδρών. Μετά τον ορυμαγδό επεισοδίων που είχαν επισυμβεί στις μεταξύ τους σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει προσπάθεια εκτόνωσης και να αποσαφηνιστούν παρεξηγήσεις. Πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν δίνουν λεπτομέρειες, ωστόσο τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρξει επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης.

Σκουρλέτης: Οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης

Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, εξέδωσε την εξής δήλωση που κινείται στη λογική που προαναφέρθηκε:

«Το πλήθος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες και το διαδίκτυο με ανακρίβειες και κατασκευασμένες διαρροές με αναγκάζουν να αποσαφηνίσω δημόσια ορισμένα πράγματα. Είναι φανερό ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιθυμούν να δημιουργήσουν εικόνα κρίσης. Είμαι απόλυτα πεισμένος πως αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει την δράση μας είναι η συλλογικότητα, το ηθικό πλεονέκτημα και ο επαγγελματισμός με την έννοια της τεκμηριωμένης ανάλυσης της πραγματικότητας και της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων. Όλα αυτά, για μας του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κοινή μας κουλτούρα. Όπως είναι επίσης γνωστό, πώς στο κόμμα μας έχουμε κατακτήσει την κουλτούρα του διαλόγου. Στο τελευταίο συνέδριό μας βγήκαμε με μια πολιτική απόφαση που εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων. Με αυτά το όπλα πορευόμαστε φιλοδοξώντας να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού μας».

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Σκουρλέτη

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Περιβάλλοντος, έρχεται μετά την έντονη αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε από φήμες για εξοβελισμό του από την κυβέρνηση με αφορμή την στάση του στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ, από την άρνηση Σκουρλέτη να αναλάβει την θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύοντας «ή το υπουργείο Ενέργειας ή απλός βουλευτής» και το «κόψιμό του» από την πρωθυπουργική λίστα για τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

53: Κάτω τα χέρια από τον Σκουρλέτη

Μόλις χθες, εξάλλου, η κίνηση των 53 σε άρθρο στην ιστοσελίδα communality υπό τον τίτλο «Γιατί έχει δίκιο ο Σκουρλέτης» διεμήνυε προς το Μαξίμου πως πρέπει να στηριχθεί στον αγώνα που κάνει για τις ιδιωτικοποιήσεις στο υπ. Ενέργειας.

Δρίτσας υπέρ Σκουρλέτη και κατά ιδιωτικοποιήσεων

Ο υπουργός εμπορικής ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας επιμένει κατά των ιδιωτικοποιήσεων καθώς όπως λέει δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης North 98.0 ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε: «Δεν συμφωνούμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι στο ιδεολογικό, πολιτικό , στρατηγικό και αναπτυξιακό οπλοστάσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεχθήκαμε τον συμβιβασμό για αυτές τις ήδη εννέα ιδιωτικοποιήσεις που η διαδικασία τους είχε ήδη ξεκινήσει όταν υπογράφηκε η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. Αυτό ήταν το σημείο συμβιβασμού στις ιδιωτικοποιήσεις. Πέραν τούτου δεν υπάρχει άλλη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους. Αυτές τις ιδιωτικοποιήσεις δεν δεσμευτήκαμε ότι θα τις κάνουμε με όρους αποικίας αλλά με τους αξιοπρεπέστερους όρους ως προς τον ελληνικό λαό.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, ο Θοδωρής Δρίτσας παραδέχθηκε πως «είμαστε μια κυβέρνηση με αντιφάσεις» για να εξηγήσει ότι αυτό συμβαίνει «ακριβώς γιατί στοχεύουμε σε μια κοινωνία βιώσιμη, αναπτυξιακή, με δικαιοσύνη και ισοκατανομή και την ίδια στιγμή βιώνουμε υποχρεωτικές και δεσμευτικές πολιτικές που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση».

Ας σημειωθεί ότι ο Θοδωρής Δρίτσας ανήκει στη λεγόμενη Ομάδα των 53+ που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου»

Ενα κυβερνητικό σχήμα απαλλαγμένο από φθαρμένα πρόσωπα, που θα έχει τη «σφραγίδα» της γενιάς του, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός και η ώρα της... εσωτερικής αξιολόγησης για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου πλησιάζει.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει διαμηνύσει σε στενούς του συνομιλητές πως «θέλει να κυβερνήσει με τη γενιά του».

Το iefimerida παρουσιάζει τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως πιθανά για να αναλάβουν κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο:

Κανείς τους δεν είναι βουλευτής, ενώ όλοι διαθέτουν μεταπτυχιακά. Εδώ και αρκετό καιρό -παρότι τα περισσότερα πρόσωπα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ κοινό- έχουν ενεργό συμμετοχή στα θέματα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Γι' αυτόν τον λόγο ο κ. Τσίπρας φαίνεται έτοιμος να τους ρίξει -όλους ή τους περισσότερους από αυτούς- τώρα στη φωτιά, καθώς η «μάχη» για την αξιολόγηση και το χρέος βρίσκεται στο πιο κομβικό σημείο της.

Οι άγνωστοι 40άρηδες

Μιχάλης Καλογήρου

Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει «άνθρωπο των ειδικών αποστολών». Χαρακτηριστικότερο όλων, το ταξίδι που έκανε προκειμένου να παραλάβει από τον Φαλτσιανί δύο πανομοιότυπα USB με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε ελβετική τράπεζα. Ο γ.γ. της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, νομικός στο επάγγελμα, είναι ο άνθρωπος που επιβλέπει όλα τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες πριν πάνε προς ψήφιση στη Βουλή. Εκ των πραγμάτων, γνωρίζει από πρώτο χέρι την απόδοση των υπουργών και χαίρει ευρείας εκτίμησης από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Δημήτρης Τζανακόπουλος

Θεωρείται από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του και είναι ο γ.γ. του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Μονίμως κινείται αθόρυβα και έχει εξουσιοδότηση να διαχειρίζεται όλες τις δύσκολες υποθέσεις», λένε οι καλά γνωρίζοντες. Το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν στις Βρυξέλλες. Ξέρει πολλά και δημοσίως μιλάει σπάνια. Οχι τυχαία, έδωσε τηλεοπτικό «παρών» σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, πράγμα που πολλοί θεωρούν προπομπό αναβάθμισής του.

Δημήτρης Λιάκος

Ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος είναι πρόσωπο που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους και θεωρείται από τα πιο καταρτισμένα στελέχη της ελληνικής «ομάδας κρούσης». Εχει μακρά θητεία στον ιδιωτικό τομέα και πολλοί τον χαρακτηρίζουν «δεξί χέρι» του Τσίπρα στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής, ενώ και στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο πλευρό του Γιάννη Δραγασάκη.

Εφη Αχτσιόγλου

Μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας βρίσκεται η Εφη Αχτσιόγλου. Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, με σπουδές στη Νομική και μεταπτυχιακό στο Εργατικό Δίκαιο. Εχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τον «καυτό» φάκελο των εργασιακών. Και οι μυημένοι στα άδυτα της κυβέρνησης λένε πως ο πρωθυπουργός εμπιστεύεται τη δουλειά της.

Γιώργος Βασιλειάδης

Στη γενιά των 40άρηδων ανήκει ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης. Εχει διατελέσει μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΝ με γραμματέα τον Αλέξη Τσίπρα, την περίοδο 2000-2003. Είναι νομικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία και μετέχει στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς και το πολιτικό χρήμα.

Αλέξης Χαρίτσης

Είναι ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, και όπως λένε στους διαδρόμους του Μαξίμου, μακράν η μεγαλύτερη έκπληξη σε κυβερνητικό επίπεδο ως τώρα. Ο λόγος για τον Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος θεωρείται βέβαιο ότι θα αναβαθμιστεί, καθώς η ετοιμότητα που έδειξε στο υπουργείο Οικονομίας συντέλεσε στη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ από τα ευρωπαϊκά ταμεία και η βαθμολογία του είναι εξαιρετική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του