Ολα τα ονόματα που παίζουν για τον ανασχηματισμό





Σχεδόν κανένας δεν είναι σίγουρος, παρά τις αντίθετες διαρροές

Ενισχύονται οι φήμες αλλά και συγκεκριμένες πληροφορίες μέσα από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών. Άλλωστε, για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε δημόσια, μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση στο εγγύς μέλλον.
«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τα δύο βασικά ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι η ημερομηνία του ανασχηματισμού και πόσο ριζικές θα είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να προχωρήσει στα σχέδια του πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, αλλά και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την εκλογή Γραμματέα και μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Γεγονός που σημαίνει ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να αναμένεται καμία ανακοίνωση πριν από τις 20 Οκτωβρίου.
Καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι εξελίξεις σε σχέση με τη β΄ αξιολόγηση. Στην περίπτωση που οι διαδικασίες προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς και η αξιολόγηση κλείσει το πολύ σε ένα μήνα, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωσή της.
Στην περίπτωση που υπάρξουν νέες καθυστερήσεις και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρονοτριβεί, τότε οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα πρέπει να αναμένονται άμεσα.
Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική, καθώς και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Α. Τσίπρας θα έχει ήδη μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις των δανειστών – αναφορικά με την πορεία της β΄ αξιολόγησης – στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 20 και 21 Οκτωβρίου
Οι τελευταίες πληροφορίες από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου φέρουν πάντως τον Α. Τσίπρα να είναι αποφασισμένο για νέο «ανακάτεμα της τράπουλας». Στις προθέσεις του πρωθυπουργού φέρεται να περιλαμβάνεται η αξιοποίηση νέων σε ηλικία και κυρίως «άφθαρτων» προσώπων του, απο το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν αποκλείεται επίσης και η ανάθεση χαρτοφυλακίων σε στελέχη του ευρύτερου πολιτικού φάσματος που συνεργάζονται με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως λ.χ. ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αλλά και η πρώην υπουργός και γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και μερικά πρόσωπα έκπληξη όπως ο Γ. Προβόπουλος ή ο Κ. Μίχαλος!
Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι κανένας δεν είναι αμετακίνητος, ωστόσο δύσκολα θα φύγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το υπουργείο Οικονομικών. Άγνωστες είναι οι προθέσεις του πρωθυπουργού για κορυφαίους υπουργούς όπως ο Νίκος Παππάς (ίσως μετακινηθεί), Νίκος Τόσκας και Νίκος Κοτζιάς, αλλά και η Ολγα Γεροβασίλη που ακούγεται έντονα ότι θα πάει στο υπ. Υγείας. Πολλά τα σενάρια και για τον Τρύφωνα Αλεξιάδη που έχει μαζί του πλεονέκτημα της αύξησης των εσόδων, ενώ δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί ο Γ. Χουλιαράκης. Πιθανή η μετακίνηση του Γ. Σταθάκη ενώ υπάρχει το σενάριο της αποχώρησης του Γ. Δραγασάκη. Οι φήμες λένε ότι αν ενισχυθεί στο συνέδριο η κίνηση των «53» στην οποία ηγείται ο Ευκλ. Τσακαλώτος, αυτός θα μπορούσε να μετακινηθεί στην Αντιπροεδρία με αρμοδιότητες για το σύνολο των οικονομικών. Ενδεχομένως τότε να πάρουν χαρτοφυλάκια κι άλλα μέλη από τους «53».
Ερωτηματικά υπάρχουν για την περίπτωση του Πάνου Σκουρλέτη, με τον οποίο δεν είναι ευχαριστημένος ο πρωθυπουργός λόγω της σύγκρουσής του με το ΤΑΙΠΕΔ ενώ δεν αποκλείται η «έξοδος» σειρά νυν υπουργών, όπως οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός, κ.α.
Στη λίστα με την ονοματολογία της «γενιάς των 30άρηδων-40άρηδων» που δεν αποκλείεται να βρεθουν με χαρτοφυλάκιο στη νέα κυβέρνηση περιλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά των βουλευτών Φάμελλου, Καραγιαννίδη, Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Σεβαστάκη, Καρακώστα, Αυλωνίτου. Όλα αυτά όμως μένει να φανούν στην πράξη. Σε μερικές ημέρες θα φανεί τι θα γίνει τελικά…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του