«Βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων: Οι Τούρκοι θα εισβάλλουν στην Ελλάδα – Κάνουν λόγο για Γ’ ΠΠ οι Βρετανοί – «Μυρίζει μπαρούτι»






Εχουν φουντώσει τα ξένα δημοσιεύματα περί εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα. Αμερικανοί, Βρετανοί και Τουρκοί ειδικοί ομιλούν ξεκάθαρα για σενάρια εμπλοκής που θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα στο Αιγαίο. Σίγουρα δεν πρόκειται τυχαία δημοσιεύματα και καλό θα είναι να προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο μπαμ.

Σε ένα εκτενές δημοσίευμα για την κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η βρετανική εφημερίδα Express βλέπει ακόμα και πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Αναφέρεται στις δηλώσεις αρχηγών κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αλλά και στις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογλαν, ο οποίος πιεσμένος από το μέχρι στιγμής φιάσκο στην εισβολή στην Συρία, αναζητεί διέξοδο.

Ο Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, δήλωσε για ακόμα μια φορά πως αν κερδίσει τις εκλογές το 2019 θα κάνει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας για να επανακαταλάβει τα 18 νησιά του Αιγαίου για τα οποία, ισχυρίζεται ότι η Αθήνα δεν έχει έγγραφα που να αποδεικνύουν την κυριότητά τους, γράφει η Express.

«Θα εισβάλλουμε και θα καταλάβουμε τα 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο όπως έκανε και ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ στην Κύπρο το 1974», είπε.

Ο Κιλιτζντάρογλου διαγκωνίζεται σε επιθετικότητα με την επίσης ακραία ηγέτη του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ η οποία αφήνει να εννοηθεί σε κάθε ομιλία της ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει πόλεμο στην Ελλάδα. «Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει», έγραψε στο Twitter.

Πολεμοχαρείς δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση ή σοβαρολογούν;

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, οι δηλώσεις γίνονται την ώρα που η προσοχή του Ερντογάν είναι στραμένη κυρίως στην επιχείρηση για την κατάληψη της Αφρίν στην Συρία.

Θυμίζει τις πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις κινήσεις ανοικτά της Κύπρου με τις έρευνες και τις κινήσεις στο Αιγαίο με τις βραχονησίδες. Προειδοποιούμε όσους κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και στο Αιγαίο να μην ξεπερνούν τα όρια. Τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι είναι σε γνώση της Τουρκίας οι καιροσκοπικές, όπως τις χαρακτήρισε, προσπάθειες για έρευνες στην Κύπρο ή στα νησιά του Αιγαίου.

«Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια να μην κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν την Τουρκία γνωρίζοντας ότι έχει ανοικτό μέτωπο στα νότια της».

Δεν θα ανεχθούμε εκείνους που θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν ή να περιορίσουν τα δικαιώματά μας να αναλάβουμε δράση και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και την εθνική μας ασφάλεια είτε στην Αφρίν, είτε στο Αιγαίο».

Μάλιστα προειδοποίησε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ανοικτά της Κύπρου λέγοντας: «Οι μαγκιές τους, είναι μέχρι να δουν τα καράβια το στρατό μας και τα αεροσκάφη μας».

Τέλος, η εφημερίδα θυμίζει ότι ο Ερντογάν θέλει να αναβιώσει τις μέρες δόξας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και δεν έχει κρύψει ότι θέλει να πάρει πίσω εδάφη που έχασε με την κατάρρευσή της στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ αναφέρουν πως όλα αυτά θα οδηγήσουν στον Γ’ ΠΠ.

Μολίς χθες, το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σας αποκάλυψε τα εξής: Πόλεμο στην Α.Μεσόγειο διατυμπανίζει Τούρκος ειδικός

Ο Selim Atalay , Τούρκος μεγαλοδημοσιογράφος και αναλυτής μιλώντας για πολλά θαλάσσια οικόπεδα στην Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου.

«Η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη-Γάζα και η Αίγυπτος έχουν αξίωση σε αυτήν την περιοχή. Η Κύπρος έχει ένα μερίδιο αυτών των θαλάσσιων οικοπέδων τόσο στο Νότο όσο και στο Βορρά. Ωστόσο, οι Ελληνοκύπριοι κινούνται αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους , αλλά σε συνεργασία με την Ελλάδα, έχουν ως μόνο μέλημα τους , να αποκλείσουν την Τουρκία …», τονίζει ο ίδιος

«Ένα από τα χοντρά παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το παιχνίδι ενέργειας … Υπάρχει ένας ενεργειακός πόλεμος πάνω από όλα αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα , τους πόρους και τις διαδρομές διαμετακόμισης που είναι σημαντικοί για τη γενική παγκόσμια αγορά.

Αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας πόλεμος στην Συρία με θέμα στην ουσία την ενέργεια και αυτός ο πόλεμος μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.», καταλήγει ο ίδιος.

Όλα αυτά όμως μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι αυτό που βλέπουμε να λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας σε Αιγαίο και Κύπρο δεν πρόκειται να τελειώσει από τουρκικής πλευράς …..αν δε «ενδώσουν», σύμφωνα με τους Τούρκους, Ελλάδα και Κύπρος ή προκληθεί πιθανή σύρραξη.

Πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο αυτό της ανάφλεξης λαμβάνοντας υπόψιν την στάση και την νοοτροπία των Τούρκων που τα έχουν βάλει με όλους και με όλα στην περιοχή, και υλοποιούν συνεχώς …εισβολές σε Συρία και Ιράκ.

«Σχέδιο εισβολής της Τουρκίας σε 18 ελληνικά νησιά» λένε Αμερικανοί

«Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Ελλάδα» , αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου της Τουρκάλας δημοσιογράφου, Uzay Bulut, που δημοσιεύεται στο αμερικάνικο «Gatestone Institute».

Στο άρθρο της επικεντρώνεται μεταξύ άλλων, στο πρόσφατο επεισόδιο που σημειώθηκε στα νερά του Αιγαίου με τον εμβολισμό του ελληνικού περιπολικού λιμενικού «090 Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό «UMUT» της Ακτοφυλακής.

Πρόκειται για ένα ελληνικό σκάφος ακτοφυλακής που εμβολίστηκε από ένα τουρκικό με εγκληματικό τρόπο κοντά στα Ίμια στις 13 Φεβρουαρίου, ένα από τα πολλά ελληνικά νησιά πάνω από τα οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι της ανήκουν, αναφέρει η ίδια στο άρθρο της .

Η ίδια η δημοσιογράφος αναφέρει ότι επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και μέχρι το 1821 όλα αυτά τα νησιά ήταν τουρκικά .

Μετά όμως από την χρονολογία αυτή και σταδιακά όλα τα νησιά , όπως και ο υπόλοιπος κορμός της Ελλάδας, είναι νομικά και ιστορικά ελληνικός» .

Η απόφαση ωστόσο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μαζί με ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης που φέρεται να είναι αποφασισμένο, έχει εμμονή με την εισβολή και κατάκτηση των ελληνικών νησιών με το σκεπτικό ότι είναι στην πραγματικότητα τουρκική επικράτεια, τονίσει η Bulut .

Τον Δεκέμβριο, για παράδειγμα, ο Κεμάλ Κιλιτσάρογλου , ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης του CHP , δήλωσε ότι όταν κερδίσει τις εκλογές το 2019, θα «εισβάλει σε πάνω από 18 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος, ακριβώς όπως ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ εισέβαλε στην Κύπρο το 1974.»

Ζούμε πλέον σε μια κρίσιμη περίοδο, ας γνωρίζουμε τι δυνάμεις διαθέτουν οι δύο χώρες. Διαβάστε αναλυτικά:

Το εν ενεργεία στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό
Παρά τις μειώσεις που σημειώθηκαν στο εν ενεργεία στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, η Τουρκία με 355,200 άτομα υπό τα όπλα, διαθέτει ακόμη το μεγαλύτερο αριθμό στρατευμάτων στο χώρο της Ευρώπης. Ακολουθούν η Γαλλία με 203,000, η Γερμανία με 177,450, η Ιταλία με 175,000,το Ηνωμένο Βασίλειο με 152, 000 και η Ελλάδα με 141,450.



Όσον αφορά τις αναλογίες δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας παρουσιάζονται σήμερα μειωμένες στο 2,5 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα σε σύγκριση με 3,5 : 1 το 2014 και προφανώς έχουν επηρεαστεί από την μείωση της θητείας στους 12 μήνες αλλά και από τις μαζικές εκκαθαρίσεις φερόμενων αντιφρονούντων κατά του καθεστώτος στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανάμεσα στις τάξεις των αξιωματικών.

ΣΤΡΑΤΟΣ
Το ανθρώπινο δυναμικού του Στρατού: Ελλάδα 93,500, Τουρκία 322,600. Εδώ παρατηρείται μικρή αύξηση στις δυνάμεις της ελληνικής πλευράς και σημαντική μείωση στις τουρκικές. Ως εκ τούτου οι αναλογίες δυνάμεων από 3,6 Τούρκοι στρατιώτες για κάθε Έλληνα που ήταν το 2004, διαφοροποιήθηκαν σε 3,5: 1 το 2014 και σε 2,5 : 1 το 2017.




Άρματα Μάχης: Αξιοσημείωτη είναι η διαφοροποίηση όσον αφορά το συσχετισμό δυνάμεων στον τομέα των αρμάτων μάχης τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2014 για κάθε 1 ελληνικό άρμα μάχης αναλογούσαν 1,7 τουρκικά σε σύγκριση με 2,4 το 2004, ένεκα κυρίως της απόσυρσης μεγάλου αριθμού Μ-48 από την τουρκική πλευρά. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 1.341 άρματα μάχης και η Τουρκία 2,492 και η αναλογία είναι 1,9 τουρκικά για κάθε 1 ελληνικό άρμα.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού: Αισθητή αύξηση κατά 648 παρατηρείται στα ΤΟΜΠ της ελληνικής πλευράς σε σχέση με το 2014. Μικρότερη αύξηση κατά 370 καταγράφεται και στην τουρκική πλευρά. Οι αναλογίες δυνάμεων μειώθηκαν από 2,2 τουρκικά για κάθε 1 ελληνικό σε 1,9 : 1 το 2014 και σε 1,5 : 1 το 2017.

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης: Παραμένουν στα ίδια αριθμητικά επίπεδα και στις δύο πλευρές όπως και το 2014, ήτοι Ελλάδα 398 και Τουρκία 650.

Αναγνωριστικά θωρακισμένα Οχήματα: Ελλάδα 229 όπως και το 2014, Τουρκία 250 ( μειωμένα κατά 70 σε σχέση με το 2004)

Πυροβολικό: Μετά από αισθητή μείωση στο δυναμικό της ελληνικής πλευράς όσον αφορά τον τομέα αυτό και αντίστοιχη αύξηση στην τουρκική πλευρά κατά την τελευταία δεκαετία, το 2017 παρουσιάζεται ενισχυμένη σε πυροβόλα η Ελλάδα.

Αντιαρματικά: Σχετικά με τα αντιαρματικά ( αυτοκινούμενα και φορητά) η Ελλάδα είναι σήμερα περισσότερο ενισχυμένη από την Τουρκία παρόλο που η δεύτερη συνεχίζει να υπερτερεί ελαφρά.

Μεταφορικά Αεροσκάφη Στρατού: Στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας τα αεροσκάφη του τύπου αυτού παράμενα στα ίδια αριθμητικά επίπεδα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, ήτοι 18 και 38 αντίστοιχα.



Ελικόπτερα στρατού: Αύξηση στο στόλο των ελικοπτέρων και στις δύο χώρες: Κατά 17 στην Ελλάδα που διαθέτει τώρα 150 και κατά 49 στην Τουρκία φθάνοντας τα 292.

Αντιαεροπορική Άμυνα: Η Τουρκία διαθέτει σχεδόν διπλάσια αντιαεροπορικά μέσα από την Ελλάδα, κυρίως ένεκα της πολύ μεγαλύτερης έκτασης του χώρου που έχει να καλύψει η τουρκική πλευρά.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στο Ναυτικό, η Τουρκία στο διάστημα της δεκαετίας 2004 – 2014 έχει μειώσει τις δυνάμεις της κατά 4.150 και η Ελλάδα κατά 250 φτάνοντας τους 48.600 προσωπικό η πρώτη και σε 19.000 η δεύτερη. Σήμερα διαθέτουν ακόμη λιγότερο ναυτικό προσωπικό και οι δύο χώρες ήτοι 45,000 η Τουρκία και 15,600 η Ελλάδα.

Ναυτικά Μέσα

Υποβρύχια: Η Ελλάδα διαθέτει 11 υποβρύχια και η Τουρκία 13. Τα υποβρύχια είναι Γερμανικής προέλευσης και στις δύο χώρες.

Φρεγάτες: Μετά από μείωση κατά μία φρεγάτα στις αντίστοιχες πλευρές τα επίπεδα σύγκρισης παραμένουν αμετάβλητα όσον αφορά τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα διαθέτει 13 φρεγάτες και η Τουρκία 18.



Κορβέτες, Περιπολικά, και άλλα μέσα: Η Ελλάδα έχει 5 κορβέτες, 43 περιπολικά ( αυξημένα σε σχέση με το 2014) και 19 αποβατικά ( 5 πλοία), καθώς και 9 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων. Αντίστοιχα η Τουρκία διαθέτει 6 Κορβέτες, 54 περιπολικά και 54 αποβατικά ( 5 πλοία), καθώς και 79 σκάφη υποστήριξης διαφόρων τύπων.

Ναυτική Αεροπορία: Η Ελλάδα διαθέτει 5 αεροσκάφη τύπου P-COrionκατά υποβρυχίων και η Τουρκία 13 από τα οποία τα 6 είναι περιπολικά ( αστυνόμευσης) και τα 7 ελαφρά μεταφορικά. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει 20 ελικόπτερα ( 18 κατά υποβρυχίων και 2 πολλαπλής χρήσης) και η Τουρκία 29 επιθετικά.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Ανθρώπινο Δυναμικό: Το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Αεροπορίας στην Ελλάδα ανέρχεται στις 20,750 και είναι μειωμένο κατά 5,850 σε σύγκριση με το 2014. Στην Τουρκία είναι 50.000 ήτοι μειωμένο κατά 10.000.

Μαχητικά Αεροσκάφη : Τα μαχητικά αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας το 2017 είναι μειωμένα. Σήμερα ανέρχονται στα 270 σε σχέση με 277 το 2014 και 283 το 2004.

Ακόμη πιο αισθητή είναι η μείωση στην τουρκική πλευρά, όπου τα μαχητικά αεροσκάφη ανέρχονται στα 360 σε σχέση με 390 το 2014 και 445 το 2004.

Αναγνωριστικά Αεροσκάφη: 28 η Ελλάδα και 38 η Τουρκία.

Αεροσκάφη Έγκαιρης Προειδοποίησης: Η Ελλάδα διαθέτει 4 τύπου ΕΜΒ-145 ΑΜΒ-145AEWόπως και το 2014. Η Τουρκία διαθέτει επίσης 4 τύπου B-737 AEW τώρα, σε σχέση με 1 που διέθετε το 2014.



Μεταφορικά Αεροσκάφη και Ελικόπτερα: Η Ελλάδα διαθέτει 23 C-160, Herculesκαι Spartanκαι 31 ελικόπτερα ελαφρά και μέσου τύπου. Η Τουρκία διαθέτει 86 μεταφορικά αεροσκάφη C-27, Herculesκαι Spartanκαι 40 ελικόπτερα.

Αεροσκάφη Ιπτάμενου Ανεφοδιασμού: Η Τουρκική Πολεμική αεροπορία διαθέτει 7 τέτοια αεροσκάφη και καθόλου η Ελλάδα.

Αεροπορική Άμυνα: Η Ελλάδα παρουσιάζεται σε σχετικά καλύτερη θέση με τους αμερικανικούς Patriot και τους ρωσικούς S-300 PMU-1. Η Τουρκία διαθέτει τους MIM-23 HawkΜΙΜ- NikeHercules.

Αμυντικές δαπάνες
Η αμυντική δραστηριότητα, παρόλο που από την Μεταπολεμική περίοδο παραμένει ακόμη αρκετά αυξημένη στις δύο χώρες, δεδομένων των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κάθε μια ξεχωριστά, εντούτοις οι δαπάνες για την άμυνα παρουσιάζουν κάποια κάμψη αν και βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τόσο ως ποσοστό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) όσο και ως Κατά Κεφαλήν Δαπάνη για την Άμυνα (ΚΚΔΑ).



Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αναπόφευκτα επηρεάζει τα εξοπλιστικά προγράμματα, τη συντήρηση, την εκπαίδευση και ενδεχόμενα το ηθικό του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιοπιστία των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και το κύρος της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τα οποία η Ελλάδα αντιμετωπίζει με αιματηρές θυσίες.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία, που πλήττεται ακόμη από τα εσωτερικά πολιτικοστρατιωτικά της προβλήματα, μπόρεσε να διατηρήσει σε υψηλότερα επίπεδα τη συνοχή και αποτελεσματικότητα των δυνάμεων της.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες δείχνουν τα εξής: Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οι δαπάνες για την άμυνα σημειώνουν συνεχή μείωση. Από $5,6 δις που ήταν το 2014 μειώθηκαν στα $4,7δις το 2015 και σε $4,6 δις το 2016.



Εντούτοις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα στο χώρο του ΝΑΤΟ με 2,15 %, μετά τις ΗΠΑ (3,26%), καθώς και ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) όπου ο μέσος όρος είναι 1,35%.

Στην Τουρκία οι δαπάνες για την άμυνα από $10,9 δις που ήταν το 2014 μειώθηκαν στα $8,3 δις το 2015 και έφτασαν τα $8,7 δις το 2016 κυρίως ένεκα των οικονομικών δυσκολιών που η χώρα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Σημειώνεται επίσης ότι σε αντίθεση με παλιότερες εποχές όταν η Τουρκία (μαζί με την Ελλάδα) κατείχε την υψηλότερη θέση όσον αφορά τις δαπάνες για την άμυνα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ ( 2% – 5%), σήμερα η τουρκική άμυνα απορροφά το 1,9 % του ΑΕΠ, ενώ το 2015 απορροφούσε το 1,17% και 2014 το 1,25 % του ΑΕΠ.

Συγκριτικά οι δαπάνες για την άμυνα στην Τουρκία το 2016 ήταν χαμηλότερες και από το μέσο όρο αμυντικών δαπανών στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Όσον αφορά την Κατά Κεφαλήν Δαπάνη για την Άμυνα τα δεδομένα το 2016 έχουν ως εξής:

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ ο μέσος όρος της ΚΚΔΑ στην Ευρώπη γενικά ήταν $340, στην Ελλάδα ήταν $431.

Στην Εσθονία που είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μετά την Ελλάδα, η ΚΚΔΑ ήταν $340, στην Κύπρο $295 και στην Τουρκία $109.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του