ΣΙΩΠH από την κυβέρνηση! ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝ δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αλβανία...






Για επικείμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο Πέλαγος κάνει λόγο το κανάλι Top Channel των Τιράνων, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την Αθήνα. Μάλιστα, όπως αναφέρει στην Αλβανική πλευρά περνούν μεγάλα τμήματα από δύο θαλάσσια οικόπεδα που στην αρχική συμφωνία του 2009 μεταξύ των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα βρίσκονταν εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αρχική συμφωνία του 2009, η οποία ακυρώθηκε στη συνέχεια από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τροποποιείται και μεγάλο μέρος των Οικοπέδων ΙΟΝΙΟ 1 και ΙΟΝΙΟ 2, περνούν στην αλβανική δικαιοδοσία, με την ελληνική πλευρά να αποδέχεται ότι η μέχρι σήμερα χάραξη της ΑΟΖ έχει γίνει, εν μέρει, με μεθοδολογικά εσφαλμένο τρόπο, υιοθετώντας τις θέσεις της Αλβανία. Αποδέχεται δηλαδή ότι οι θαλάσσιοι κόλποι θα πρέπει να θεωρηθούν «κλειστοί», ώστε να ισχύσει η σχετική πρόβλεψη της Σύμβασης της Θάλασσας.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων με βάση την αρχή της ισοδυναμίας. Έτσι, στο σημείο που η απόσταση των δύο χωρών είναι 1,8 μίλια, 0,6 μ. κατοχυρώνονται στην Ελλάδα, 0,6 μ. στην Αλβανία και τα υπόλοιπα 0,6 μ. χαρακτηρίζονται «Διεθνή Ύδατα». Στα υπόλοιπα σημεία θα εφαρμοστεί επίσης η αρχή της ισοδυναμίας, με βάση τη Σύμβαση της Θάλασσας.



Με την υπογραφή της συμφωνίας, Ελλάδα και Αλβανία θα επεκτείνουν ταυτόχρονα στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά τους ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι δύο πλευρές κατέληξαν ο υπολογισμός των 12 ν.μ. να γίνει από τους Οθωνούς και το Μαθράκι και όχι από τη βορειότερη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Διαπόντιων Νήσων όπου υπάρχει και φάρος.

«Η συμφωνία θα βασισθεί στο διεθνές δίκαιο για τη θάλασσα για τη χρήση των φάρων, σύμφωνα με την οποία φάροι και βραχονησίδες ή νησιά στα οποία υπάρχει κτίσμα παραχωρούνται στη διοίκηση της χώρας που τα έχτισε με ειδικό καθεστώς αυτών των φάρων και τα νερά που τον περιβάλλουν, αλλά δεν αναφέρονται ως σημεία εκκίνησης των 12 μιλίων ή μεσαίας γραμμής, όπως όριζε η συμφωνία του 2009, με το βράχο Μπακρέτα στα στενά του Κσαμίλ (εξαμιλίου), δίνοντας στην Ελλάδα τα ¾ του θαλάσσιου χώρου» αναφέρει το TOP Channel, επισημαίνοντας πως «Η Ελλάδα επιθυμεί μια πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα, επειδή θέλει η εφαρμογή της ρύθμισης με την Αλβανία να τεθεί ως προηγούμενο για να το χρησιμοποιήσει ως βάση στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αποκλειστική οικονομική ζώνη με το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Λιβύη και την Αίγυπτο».



Μεταξύ των δύο χωρών θα επαναπροσδιορισθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Η Αλβανία θα επεκτείνει προς τα δυτικά στα τεμάχια Ιόνιο 1 και Ιόνιο 2, τα οποία σύμφωνα με τη συμφωνία του 2009, είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα.

Αλβανικά ΜΜΕ σημειώνουν πως η συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα στο Ιόνιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολιτικά ως προηγούμενο σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να εδραιωθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων των νησιών του Αιγαίου με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Κινητικότητα υπάρχει και στην κατοχύρωση των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες, που επιβλήθηκαν από τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1914. Η αλβανική πλευρά μιλάει ευθέως για αναγνώριση των συνόρων όπως προέκυψαν με τη Συνθήκη του Λονδίνου και το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας (1913) και όχι με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που ακολούθησε (1914), εντός των σημερινών ορίων του αλβανικού κράτους.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά σχετική αντίδραση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Διαρροές από το υπουργείο Εξωτερικών προβάλλουν το επιχείρημα πως η απώλεια δύο θαλασσίων οικοπέδων αποτελεί στρατηγική κίνηση η οποία ενισχύει την ελληνική πλευρά έναντι άλλων συμφωνιών που θα γίνουν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και με αυτή την τακτική στην Αλβανία θα τεθεί η Τουρκία προ τετελεσμένων.

Η προϊστορία

Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υπέγραψαν στην Αλβανία τη συμφωνία για την ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα. Ο κ. Καραμανλής, μετά την υπογραφή της συμφωνίας μίλησε στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας. Με βάση τη συμφωνία οριοθετείτο η υφαλοκρηπίδα και οι άλλες θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Η συμφωνία βασίστηκε, όπως δήλωσαν οι επικεφαλής των δύο κρατών, στις διατάξεις της Συμβάσεως του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης «μέσης γραμμής».

Δημιουργούσε όμως ένα κακό προηγούμενο για την Τουρκία διότι αυτή η συμφωνία έδινε πλήρη δικαιώματα στα ελληνικά νησιά και η οριοθέτηση έγινε βάσει της «μέσης γραμμής» που αντιπαθεί τόσο η Τουρκία και φυσικά αποτελούσε ένα πολύ κακό προηγούμενο γι’ αυτήν. Έτσι, ζήτησε από την Αλβανία να την ακυρώσει και τα κατάφερε: Μετά από δύο μήνες, και μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα, η αντιπολίτευση έστειλε τη Συμφωνία στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την ακύρωσε ισχυριζόμενο ότι ήταν ετεροβαρής.

Το Μάιο του 2015 τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, η Αλβανία με ρηματική διακοίνωση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αμφισβητούσε την οριοθέτηση της ΑΟΖ στα θαλάσσια σύνορά μας. Ζητούσε μάλιστα να μην επιτραπεί η έρευνα στο οικόπεδο 1 ισχυριζόμενη ότι αυτό καταλαμβάνει μέρος της Αλβανικής υφαλοκρηπίδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.