ΑΚΡΑΙΑ ΠΟΛΩΣΗ με φόντο τις εκλογές...



Σε παζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της Novartis η οποία, ύστερα και από την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αναμένεται να ρίξει στο εξής βαριά τη σκιά της στις πολιτικές εξελίξεις.

Ήδη διαμορφώνεται συνθήκες ακραίας πόλωσης οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως τις εκλογές. Μάλιστα φουντώνουν και τα σενάρια που δίνουν «προεκλογικό» χρώμα στο σκηνικό αυτό ανεξάρτητα από το πότε ακριβώς θα στηθούν οι κάλπες. Η δυναμική που αναπτύσσεται πάντως «φέρνει» πιο κοντά το ενδεχόμενο του φθινοπώρου που συνδυάζεται με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, τον Αύγουστο, την αποφυγή των νέων περικοπών από αρχές του 2019 και την παροχολογία με διάφορες μορφές όπως οι μισθολογικές αυξήσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Η διαδικασία διερεύνησης του σκανδάλου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα αλλά και εν μέσω σύγχυσης καθώς οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, περισσότερο της ΝΔ και δευτερευόντως του ΠΑΣΟΚ, έχουν υιοθετήσει τη γραμμή της «πολιτικής σκευωρίας». Παρά τη σφοδρή κριτική ωστόσο για τους χειρισμούς και τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης δεν αμφισβητείται η ύπαρξη του σκανδάλου το οποίο άλλωστε συνδέεται με τις διαχρονικές παθογένειες στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας. Γι' αυτό και ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι» στη συγκρότηση της προανακριτικής, μολονότι βουλευτές της κινούνται σε πιο ακραία λογική.
Επίσης στην πραγματικότητα η ενασχόληση με το θέμα δεν αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ήταν η πρώτη από τις εφημερίδες που (από τις 18 Δεκεμβρίου 2016!) είχε αποκαλύψει πρωτοσέλιδα ότι «βόμβα μεγατόνων που θα πλήξει και γνωστά πολιτικά πρόσωπα πρόκειται να εκραγεί μόλις ανοίξει ο ''φάκελος Novartis'' στην Αθήνα...». Μάλιστα από τότε αποκαλύπταμε ότι υπάρχει «top ten» της καυτής λίστας των χρηματισμών με τη συμμετοχή πολιτικών. Ακολούθησαν αλλεπάλληλα δημοσιεύματα με πληροφορίες και στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο για το οποίο, επίσης, πριν από τις γιορτές γράφαμε ότι πρόκειται να έρθει σύντομα στην Βουλή.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν δύο πρώην στελέχη της φαρμακευτικής πολυεθνικής κατήγγειλαν το καλοκαίρι του 2016 στις αμερικανικές αρχές «αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών». Τα εν λόγω στελέχη εκτός από τα εκατοντάδες έγγραφα για καταβολές μεγάλων ποσών προς διάφορες κατευθύνσεις είχαν παραδώσει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και τη λίστα με συγκεκριμένα ονόματα τα οποία φέρονται να ενέχονται στις διαδικασίες χρηματισμού.

Η διαρροή αυτή ενεργοποίησε τις ελληνικές αρχές οι οποίες ξεκίνησαν, ως όφειλαν, τη δική τους έρευνα. Ακόμη και σήμερα πάντως τα κρίσιμα σημεία των καταθέσεων, όπως και τα ακριβή ονόματα των πολιτικών που έχουν δώσει οι πρώτοι μάρτυρες, είναι πλήρως στεγανοποιημένα από τις αμερικανικές αρχές οι οποίες για προφανείς λόγους θέλουν να ολοκληρώσουν σε διεθνές επίπεδο και χωρίς διαρροές την έρευνά τους για τον φαρμακευτικό κολοσσό ο οποίος αν και έχει την έδρα του στη Βασιλεία της Ελβετίας τελεί υπό γερμανικό έλεγχο.

Τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που συγκέντρωσαν οι εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα, μαζί με το τμήμα εκείνο που τους εστάλη από το FBI, περιλαμβάνονται στη δικογραφία των 7.000 σελίδων με την οποία θα αρχίσει να ασχολείται από τις επόμενες ημέρες η Βουλή. Ορισμένοι από τους κυβερνητικούς χειρισμούς αλλά και κάποιες αψυχολόγητες δηλώσεις υπουργών όπως του κ. Πολάκη επέτρεψαν στην αντιπολίτευση να θέσει υπό συνολική αμφισβήτηση τη βασιμότητα της υπόθεσης. Αναμένεται μάλιστα ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι εμπλεκόμενοι θα δώσουν βάρος στα δικονομικά ζητήματα (που σε κάθε περίπτωση έχουν μεγάλη σημασία) προκειμένου να κλονίσουν την αξιοπιστία των κατηγοριών και να μετριάσουν τις εντυπώσεις. Η διερεύνηση επί της ουσίας με το συνδυασμό καταθέσεων, γεγονότων και αποφάσεων καθ' όλη την κρίσιμη χρονική περίοδο έως το 2014 δεν φαίνεται πάντως ότι θα μπορέσει τελικώς να αποτραπεί.

Ένα κρίσιμο σημείο αποτελεί και το θέμα της παραγραφής η οποία σε ο,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα είναι δεδομένο ότι έχει επέλθει για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας καθώς έχουν μεσολαβήσει μία και περισσότερες βουλευτικές περίοδοι. Όμως η έρευνα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που δεν παραγράφεται με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, συνεχίζεται. Και μολονότι οι μέχρι στιγμής ισχυρισμοί αναφέρονται μόνο σε «μετρητά», ουδείς μπορεί να προδικάσει (όταν μάλιστα οι πάσης φύσεως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο ίσως ανέλθουν και σε χιλιάδες) ποια θα είναι η συνέχεια.

Ούτως ή άλλως ακόμη κι αν από ποινικής πλευράς υπάρχει παραγραφή, οι πολιτικές παρενέργειες θα είναι τεκτονικές αν διαπιστωθεί η τέλεση αυτών των κακουργημάτων. Ουσιαστικά θα σηματοδοτήσουν μια πλήρη αναδιάταξη των συσχετισμών τόσο στη ΝΔ όσο και στο υπό δημιουργία Κίνημα Αλλαγής που διεκδικεί μερίδιο στη νέα κεντροαριστερά εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ Το ερώτημα είναι αν οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το θέμα της Novartis σε εκκρεμότητα ή θα έχει εκδοθεί προηγουμένως «ετυμηγορία». Επί τους παρόντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να προσφέρει δίχτυ προστασίας στον Αντ. Σαμαρά και τον Αδ. Γεωργιάδη, παρά τις ενστάσεις βουλευτών της καραμανλικής πτέρυγας, αλλά είναι προφανές ότι πολλά θα κριθούν στις επόμενες φάσεις ανάλογα και με την εξέλιξη της υπόθεσης. Ανάλογα εγκλωβισμένη φαίνεται και η Φώφη Γεννηματά η οποία κινείται σε τεντωμένο σχοινί και επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αναγνώριση του σκανδάλου και στην υιοθέτηση των ισχυρισμών Βενιζέλου και Λοβέρδου περί «νέου βρώμικου '89»...
Ανδρέας Καψαμπέλης
www.dimokratianews.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του