Άνοιξαν στόματα: «Εκβίασαν βουλευτές του VMRO, δόθηκαν δικαστικά ανταλλάγματα» – Τινάζει τα Σκόπια στον «αέρα» ο Ιβάνοφ







Εκβιασμούς και δωροδοκίες καταγγέλλει πρώην σύμβουλος του Ιβανόφ, την ημέρα της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Υποστηρίζει ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που υπερψήφισαν την αναθεώρηση αποδέχθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση μετά από προσφορά χρημάτων και δικαστικών ανταλλαγμάτων σε υποθέσεις που τους αφορούν.



Την στιγμή που Ιβανόφ συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση, είναι σχεδόν σίγουρο πως ο πρώην σύμβουλός του καθοδηγήθηκε για να προχωρήσει σε αυτές τις δηλώσεις στο Sputnik, με στόχο τη δημιουργία και επιδείνωση του πολιτικού σεισμού στα Σκόπια.

Την ίδια στιγμή, τα αμερικανικά Think Tank συζητούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για την πορεία του κρατιδίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων με κλειστές πόρτες, ενώ τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις μαραθώνιες συζητήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Την εκτίμησή του για το πώς ο Ζόραν Ζάεφ έπεισε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρότασή του για τη συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών — η οποία στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου απορρίφθηκε από τους πολίτες μιας και οι μισοί από τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους δεν ψήφισαν — εξέφρασε ο πρώην σύμβουλος του προέδρου της χώρας Γκεόργκι Ιβάνοφ, Τσβέτιν Τσιλιμάνοφ.

Ο Τσιλιμάνοφ, σύμφωνα με το Sputnik, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της ψήφισης, το κτήριο της βουλής βρισκόταν υπό αστυνομική «πολιορκία».




«Η ψηφοφορία θα ξεκινούσε το μεσημέρι και ξεκίνησε στις 22:00. Κατά τη διάρκεια αυτών των 10 ωρών, στελέχη του VMRO βρίσκονταν υπό τεράστια πίεση. Κάποιοι από αυτούς είχαν πάρει μέρος στις αντιδράσεις της 27ης Απριλίου 2017, με αποτέλεσμα να κινηθούν εναντίον τους ποινικές κατηγορίες. Έτσι ψήφισαν υπέρ, γεγονός που θα αποδειχτεί όταν οι υποθέσεις τους κλείσουν ή αν οι κατηγορίες εναντίον τους αμβλυνθούν», σημειώνει ο πρώην σύμβουλος.

«Υπήρξαν επίσης τρία στελέχη του VMRO που εκπροσωπούσαν εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, οι οποίοι επίσης υποστήριξαν την αλλαγή στην ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι υπό έρευνα για τα γεγονότα του Απριλίου του 2017. Ο Γενικός Γραμματέας του VMRO δήλωσε ότι στα στελέχη του κόμματός του προσφέρθηκαν από 250.000 έως και 2 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τη συμφωνία», τονίζει ο Τσιλιμάνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την Παρασκευή η Βουλή βίωσε μια πραγματική κατοχή. Αστυνομικές και δικαστικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν την αντιπολίτευση. Ο Τσιλιμάνοφ δηλώνει επίσης ότι την Παρασκευή, τα στελέχη της αντιπολίτευσης εγκλωβίστηκαν σε διάφορες αίθουσες της βουλής.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αστυνομίας, εισαγγελείς, αλλά και ο αμερικανός πρέσβης όλως παραδόξως.


«Οι δηλώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη νίκη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, πραγματικά φαίνονται πολύ κυνικές και ζοφερές επειδή όλοι γίναμε μάρτυρες όσων πραγματικά συνέβησαν στη βουλή της «Μακεδονίας” την Παρασκευή. Όλα αυτά υπονομεύουν το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες στη χώρα και οπωσδήποτε θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία», υποστηρίζει ο Τσιλιμάνοφ.

Όπως σημειώνει πάντως, η ψηφοφορία ήταν μόνο η αρχή.

«Οι συνταγματικές αλλαγές δεν έχουν καν προταθεί και είναι πιθανό αυτή η διαδικασία να διαρκέσει πολύ και το VMRO να μπορέσει να πάρει ενεργό ρόλο σε αυτή εγείροντας ενστάσεις. Η αντιπολίτευση δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί μειλίχια οτιδήποτε προτείνει η εξουσία. Στο τέλος, για την υιοθέτηση κάθε αλλαγής, πρέπει και πάλι να λάβει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών, και στη συνέχεια να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ιβάνοφ, και εκείνος δε θα το κάνει ποτέ αυτό», τονίζει ο Τσιλιμάνοφ.
Σκόπια: Ο Ιβάνοφ συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, Μίρο Τσεράρ στο προεδρικό γραφείο.

Σε αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στις πρακτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της προεδρίας, ο πρόεδρος επεσήμανε ότι αν και στο δημοψήφισμα ο λαός εξέφρασε την κυρίαρχη βούλησή του να μην αποδεχθεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, το Κοινοβούλιο δεν την έλαβε υπόψη του και η πλειοψηφία των βουλευτών ενήργησε αντίθετα με τη βούληση του λαού.

Ωστόσο, ο Μίρο Τσεράρ, σύμφωνα με τις πληροφορίες περί της επίσκεψής του, δεν συμμερίστηκε τις θέσεις του προέδρου των Σκοπίων

Ο Σλοβένος υπουργός, ο οποίος ήταν επίσημος προσκεκλημένος του επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμίτροφ, συνεχάρη τον ομόλογό του και την κυβέρνηση της πΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Επιβεβαίωσε, επίσης, την ισχυρή υποστήριξη της Σλοβενίας στην επίσπευση της διαδικασίας προσχώρησης και την πλήρη ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο υπουργοί θα παραστούν στην επίσημη εκδήλωση που σηματοδοτεί την έναρξη των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων της Πρεσβείας της Σλοβενίας στη χώρα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων.
Με κλειστές πόρτες τα αμερικανικά Think Tank συζητούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις δεκάδες συζητήσεις που διεξάγουν το τελευταίο διάστημα τα μεγαλύτερα αμερικανικά Think Tank για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η εμπλοκή της Μόσχας στα Βαλκάνια αλλά και το ενεργό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για ενσωμάτωση των Σκοπίων στην σφαίρα επιρροής τους, έχουν καταστήσει τη συμφωνία των Πρεσπών ως ζωτικής σημασίας για το Power Game στην περιοχή.

Τρία γρήγορα συμπεράσματα: Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, δεν θα υπάρξει δεύτερη, εμφανίζονται βέβαιοι για την υπεψήφισή της και από την Ελληνική βουλή, και βλέπουν την επικράτησή τους ως μια νίκη στο νέο κύκλο του ψυχρού πολέμου τους με τη Μόσχα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council διοργάνωσε χθες συζήτηση με τίτλο “Completing Europe: Will Macedonia Seize its Moment?” με τησυμμετοχή του Lord Robertson of Port Ellen, Former Secretary General of NATO, της Lilica Kitanovska, επικεφαλής του VOA Macedonian Service και του Dr. Michael Carpenter, Senior Director, Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement.

Ο Lord Robertson τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημείωσε ότι ακόμη και όσοι σήμερα διαφωνούν θα δουν σταδιακά τα οφέλη της συμφωνίας. Αναγνώρισε ότι τίθεται θέμα εθνικής ταυτότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, εξ’ ου και οι αντιδράσεις, όμως σημείωσε ότι οι διαφωνούντες δεν έχουν κάποια εναλλακτική να προτείνουν.

Παρατήρησε ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία όπου δυο ηγέτες με όραμα θέλησαν να λύσουν το πρόβλημα για το καλό όλης της περιοχής και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά τέτοια ευκαιρία στα επόμενα 25-30 χρόνια.

Από την πλευρά της η Lilica Kitanovska σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ έχει τρεις πυλώνες που την στηρίζουν στην προσπάθεια να ακολουθήσει ευρώ-ατλαντική πορεία: τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Καγκελάριο Μέρκελ.

Εξήγησε τη διαδικασία που πρέπει από εδώ και πέρα να ακολουθηθεί για να γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και σημείωσε ως πιθανές ημερομηνίες λήξης της διαδικασίας την 23η Δεκεμβρίου ή τις πρώτες ημέρες του 2019.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι υπήρξαν παρεμβάσεις ή χρηματισμοί μελών του κοινοβουλίου για να ψηφιστεί η Συμφωνία. Παρατήρησε ότι η πορεία της ΠΓΔΜ προς την ΕΕ θα είναι δυσκολότερη από την πορεία προς το ΝΑΤΟ και αναγνώρισε την δυσκολία που υπάρχει στην Ελλάδα, καθώς το ζήτημα είναι πιθανόν να γίνει η αφορμή να ανατραπεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο Michael Carpenter επισήμανε και εκείνος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ευκαιρία επίλυσης του ζητήματος σε αυτή τη γενιά και ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά ζητήματα πίσω από το ονοματολογικό πρόβλημα καθώς πρόκειται για έναν γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή.

Η ΠΓΔΜ είχε να επιλέξει μεταξύ μεν της ευρώ-ατλαντικής προοπτικής και δε της τελμάτωσης και της πιθανότητας επιστροφής σε μια κατάσταση κλεπτοκρατιας και χειραγώγησης από τη Ρωσία. Αναφερόμενος στις εξωτερικές επιρροές στο δημοψήφισμα σημείωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία είχε εκτενή δραστηριότητα και επιδόθηκε σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Επιπλέον σημείωσε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε τους ολιγάρχες της περιοχής, για να χρηματοδοτήσει δραστηριότητες και οργανώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που οδήγησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν ανάμιξη ώστε να εγκριθεί η Συμφωνία από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι πρόκειται για άλλη μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και παρατήρησε ότι υπάρχει στην ΠΓΔΜ μια εκτεταμένη ρητορική με σκοπό να προκληθεί φόβος μέρος της οποίας είναι και οι κατηγορίες κατά των ΗΠΑ.

Όλοι οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία επίλυσης του ονοματολογικού ζητήματος που δεν πρέπει να χαθεί. Αναγνώρισαν ότι αν η Συμφωνία δεν εγκριθεί από το Ελληνικό κοινοβούλιο θα ανακοπεί η ευρώ-ατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ αλλά όλοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Όλοι οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στις αποδεδειγμένες προσπάθειες της Ρωσίας κατά της έγκρισης της Συμφωνία και στις δύο χώρες και απέρριψαν τους ισχυρισμούς για παράνομη ανάμιξη των ΗΠΑ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του