Νέο στρατιωτικό δόγμα από την Τουρκία: Σχέδιο «Ουράνια Πατρίδα» για το Αιγαίο – Ελλάδα & ΗΠΑ συντονίζονται ενόψει εξελίξεων




Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας




Μετά την «Γαλάζια πατρίδα» και την άσκηση «Θαλασσόλυκος», η Τουρκία ετοιμάζει κάτι ακόμα χειρότερο, ενδεικτικό των προθέσεων της προς την χώρα μας το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με άρθρο στο γνωστό πρακτορείο ειδήσεων Anadolou, μετά την «Γαλάζια Πατρίδα», όπως αποκαλύπτει ο Τούρκος Sefa Özkaya, ειδικός στην ιστορία του πολέμου στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και σύμβουλος του ΥΠΑΜ, έρχεται η «Ουράνια Πατρίδα», δηλώνοντας ότι , «Είναι απαραίτητο πλέον να οριοθετηθεί και η τουρκική εναέρια κυριαρχία πάνω από το Αιγαίο».

«Η προσέγγιση της Τουρκίας στον παρόν θέμα που αφορά τουρκική κυριαρχία θα ονομάζεται «ουράνια πατρίδα» (Αιγαίο) και προτείνω αυτό το όνομα. 

Η ασφάλεια των θάλασσας, θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων επιφανείας–αέρος, για το έλεγχο και την προάσπιση της «Γαλάζιας και της Ουράνιας πατρίδας» εντασσόμενα στην γενική αρχιτεκτονική άμυνας.




Στο εγγύς μέλλον, «με την απόκτηση Φρεγατών/αεράμυνας περιοχής και αντιτορπιλικών» από το τουρκικό ΠΝ, θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων μας και στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση, η σημασία της ναυτικής αεροπορίας έρχεται επίσης στο προσκήνιο», δηλώνει ο ίδιος.

Το σχέδιο «Ουράνια πατρίδα» έχει ήδη αποφασιστεί από την Άγκυρα, απλά μας «σερβίρεται» μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolou και του συγκεκριμένου αναλυτή/συμβούλου για να το εμπεδώσουμε.

Κινήσεις Ελλήνων και Αμερικανών

Έλληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι την ίδια περίοδο έχουν αποφασίσει πλέον στενότερους δεσμούς με τον αμερικανικό στρατό, σε μια κίνηση που λαμβάνει χώρα, καθώς η Τουρκία αρνείται να υποχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, το οποίο θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.


Αθήνα και Ουάσιγκτον συζητούν εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Αεροπορική Βάση της Λάρισας στην Κεντρική Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει δυνητικά την μεταστάθμευση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων MQ-9, καθώς και επέκταση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

«Οι αεροπορικές δυνάμεις της Ελλάδος έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αυξήσουν το εύρος της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ και είμαστε ευτυχείς να τους υποστηρίξουμε όσο μπορούμε στις προσπάθειές τους», δήλωσε ένας αξιωματικός της αμερικανικής ΠΑ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προετοιμάζεται για την άσκηση Stolen Cerberus, μια σημαντική άσκηση μεταξύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και της ΠΑ των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Το αμερικανικό σχέδιο για την Ελλάδα χάραξε ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις με την ιδέα της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα των δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς και έχουμε μια στενή σχέση», δήλωσε ο Μάττις στις 9 Οκτωβρίου 2018.

«Πράγματι από τότε υπάρχουν πολύ υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και διαφάνειας μεταξύ μας. Και από την άποψη αυτή, είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, για το πώς θα τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα», αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος.

Κύρια σημεία ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ στην Ελλάδα

Η Αλεξανδρούπολη είναι λιμάνι κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ο Βόλος είναι ένα λιμάνι κοντά στο Αιγαίο. Τα πλοία του ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου συχνά καταπλέουν στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης. Οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πετούν πολλές φορές στο παρελθόν σε δραστηριότητες εκπαίδευσης στον κόλπο της Σούδας.

Η Αεροπορική Βάση της Λάρισας όμως φαίνεται να είναι το επίκεντρο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για την μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών.

«Η ανάπτυξη των MQ-9 είναι μια προσωρινή κίνηση καθώς μεταβαίνουμε σε ένα νέο αεροσκάφος», δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός Pahon. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δυνατότητες ενός αεροσκάφους ISR θα υλοποιηθούν προσωρινά στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του