Έριξε «βόμβα» το Bloomberg: «Η Τουρκία θα αναπτύξει S-400 στην Α.Μεσόγειο για έλεγχο κοιτασμάτων» – Δηλώσεις Ρ.Τ. Ερντογάν





Σε πολεμικές προετοιμασίες προχωράει η Άγκυρα, εν αναμονή της παραλαβής των ρωσικών πυραύλων S-400. Όπως διαμήνυσε το ΣΕΑ, «η Τουρκία θα συνεχίσει όλες τις ενέργειές της στην Α.Μεσόγειο», αδιαφορώντας πλήρως δηλαδή τόσο για τις παρεμβάσεις Ελλάδας-Κύπρου, αλλά και για τις παρεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.



Μετά από το ξεκάθαρα μήνυμα των Τούρκων για κλιμάκωση της έντασης, το πρακτορείο Bloomberg ρίχνει «βόμβα» και αποκαλύπτει πως η Άγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει συστοιχία/ες S-400 στην Α.Μεσόγειο, με καθαρό στόχο τον έλεγχο των υδρογονανθράκων και την υποστήριξη στην πολεμική συνοδεία των τουρκικών ερευνητικών σκαφών.

Το ενδεχόμενο να αναπτύξει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της εξετάζει η Τουρκία, κοντά στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη.

Οι S-400, που αναμένεται να παραδοθούν εντός βδομάδων, θα έδιναν σημαντική ενίσχυση στις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου «υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο – μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων» όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ αναμένεται να συζητήσουν τους πυραύλους κατά τη διάσκεψη κορυφής της G-20 στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα.






Οι ΗΠΑ απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στην Άγκυρα εάν προχωρήσει στη συμφωνία πυραύλων, ανησυχώντας ότι η προσθήκη ρωσικού υλικού στο στρατό της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να συγκεντρώσει κρίσιμες στρατιωτικές πληροφορίες.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες να ξεκινήσουν οι υπεράκτιες γεωτρήσεις σε περιοχή που αξιώνει η Κύπρος ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη «κινδυνεύει να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή».

«Η Τουρκία θεωρεί τους S-400 παράγοντα για την υπεράσπισή της, καθώς και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Mehmet Seyfettin Erol, επικεφαλής του ερευνητικού ινστιτούτου ANKASAM με έδρα την Άγκυρα.

«Αισθάνεται όλο και περισσότερη απειλή στη Μεσόγειο από την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο», καταλήγει το δημοσίευμα.

Ερντογάν: «Όσο ανεξαρτοποιείται η Τουρκία αυξάνονται και τα σαμποτάζ»

Όσο η Τουρκία κάνει θαρραλέα βήματα στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο αυξάνονται και οι απόπειρες εναντίον της, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζοντας πως όσο η Τουρκία «ανεξαρτοποιείται», αυξάνονται και τα σαμποτάζ εναντίον της.

Σε ομιλία του ενώπιον δικαστών σε ιφτάρ (πρώτο δείπνο πριν την ολοήμερη νηστεία του Ραμαζανιού) στο προεδρικό στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία βρίσκεται απέναντι σε σημαντικές δοκιμασίες.

“Όσο αυξάνεται η ανεξαρτησία της Τουρκίας σε κάθε πεδίο, αυξάνεται και η δοσολογία των σαμποτάζ. Όσο εμείς λαμβάνουμε μόνοι μας τις αποφάσεις για τη συνέχεια του έθνους μας, όσο κάνουμε βήματα με θάρρος στη Συρία, το Ιράκ, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, αυτού του είδους οι απόπειρες θα συνεχίσουν”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι αυτή η περίοδος είναι περίοδος για τους συνομιλητές μας να συνηθίσουν, να χωνέψουν, να αποδεχτούν μια μεγάλη και ισχυρή Τουρκία. Ασφαλώς δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τις παλιές τους συνήθειες μέσα σε σύντομη περίοδο. Αυτός είναι και ο λόγος που επιδεικνύονται άτοπες και εκτός χρόνου αντιδράσεις εναντίον της χώρας μας”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
ΣΕΑ Τουρκίας: «Θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές στην A.Μεσόγειο»

Τουρκία θα «συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας η οποία εκδόθηκε χθες το βράδυ. Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και κράτησε 3,5 ώρες.

Στην ανακοίνωση του ΣΕΑ, αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κύπρο και γύρω από αυτή το τελευταίο διάστημα, αναφέροντας ότι “επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας, της ‘τδβκ’ και των Τ/Κ”.

“Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλητικές συμπεριφορές και ανεύθυνες δηλώσεις για την περιοχή, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο οι οποίες είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε και η νέα επιχείρηση της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ με την επονομασία ‘ξαφνική επίθεση’. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης με το ίδιο θάρρος και αποφασιστικότητα όπως και στο παρελθόν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του