«Σήμα» απ ό Μόσχα για αναταραχές στα Σκόπια: Στο παιχνίδι & οι μυστικές υπηρεσίες – Η συνάντηση που αλλάζει τα δεδομένα Δ





Εξελίξεις θα έχουμε πολύ σύντομα στο γειτονικό κρατίδιο των Σκοπίων μετά την αποκάλυψη μυστικής συνάντησης του πρώην Σκοπιανού πρωθυπουργού και προέδρου του εθνικιστικού κόμματος VMRO, με Ρώσους υψηλόβαθμους πράκτορες. 




Αν ευσταθούν οι πληροφορίες που βγαίνουν στη δημοσιότητα, τότε η Μόσχα είναι αποφασισμένη αφενός να τινάξει στον αέρα τα Σκόπια και αφετέρου σχεδιάζει την επόμενη ημέρα μετά τον Ζάεφ.


Το Ινστιτούτο IFIMES που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα δημοσίευσε την αποκάλυψη αναφέροντας μεταξύ άλλων, για «συγκαλυμμένη συνάντηση μεταξύ Γκρουέφσκι και Ρώσων στη Βουδαπέστη».

Εκεί ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει το στόχο του μπλοκαρίσματος της διαδικασίας ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, παρά το πρωτόκολλο που υπογράφηκε από το Ζάεφ για ένταξη στη Συμμαχία πριν τρεις μήνες.

«Αποδεικτικά στοιχεία για αυτό, είναι το ευρέως αυξημένο δίκτυο Ρώσων πρακτόρων, που είναι ιδιαίτερα δραστήριο στις αλβανικές περιοχές των Σκοπίων. Η ουσία όμως αφορά το γεγονός ότι μερικοί Αλβανοί ηγέτες συμμετέχουν στις προαναφερθείσες δραστηριότητες των Ρώσων.




«Την ίδια στιγμή, οι εξελίξεις πίσω από την πολιτική σκηνή των Σκοπίων, δείχνουν ότι ένα μέρος των Αλβανών εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με το VMRO-DPMNE και διατηρεί επικοινωνία-συνεργασία με τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Μεγάλη καινοτομία είναι επίσης η άμεση συνεργασία Αλβανών ηγετών με τους Ρώσους μέσω του Γκρουέφσκι, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί στη σύγχρονη ιστορία των Αλβανών, οι οποίοι έχουν αναπτύξει ισχυρά τις στρατηγικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ», αναφέρει το ινστιτούτο.

Υπενθυμίζουμε το σημαντικό άρθρο μας με το οποίο η Ρωσία προειδοποιεί για εξελίξεις στα Σκόπια και τα Βαλκάνια.

Σε «πεδίο μάχης» για τις δυνάμεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας – προς το παρόν διπλωματικά – έχουν μετατραπεί τα Βαλκάνια, μια περιοχή η οποία διαχρονικά απειλείται με αποσταθεροποίηση λόγω της επεκτατικής Αλβανίας, του τουρκικού δακτύλου και των σχεδίων των ΗΠΑ, αλλά και των ρωσικών συμφερόντων που έρχονται σε σύγκρουση με τις κινήσεις της Δύσης.

Με λίγα λόγια, η Ρωσία προειδοποιεί ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή και τόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα, απειλεί την ειρήνη στα Βαλκάνια, τα οποία ήδη βρίσκονται πολύ κοντά στο ξέσπασμα εθνοτικών συγκρούσεων. Η επιπλέον στρατικοποίηση της περιοχής αυξάνει τον ήδη υπαρκτό κίνδυνο.


Η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια «απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη σταθερότητα» στην περιοχή, εκτίμησε αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο.

Η επέκταση του ΝΑΤΟ, που τώρα έχει ως στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια, απειλεί να υπονομεύσει την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Αντρέι Κέλιν, διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν στη δεκαετία του ’90, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε αρκετά κύματα απερίσκεπτης επέκτασης προς την Ανατολή, φέροντας την υποδομή του στα σύνορα της Ρωσίας. Και η επέκταση σήμερα έχει στόχο τα Δυτικά Βαλκάνια και απειλεί να υπονομεύσει την ήδη εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Κέλιν στο διεθνές συνέδριο «Μετασχηματισμός των Διεθνών Σχέσεων στον 21ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές».

Πρόκειται για απτές προειδοποιήσεις της Μόσχας στις ΗΠΑ, για επικείμενη «ρωσική άνοιξη» πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα, σε μια περιοχή που προνομιακά δρούσε η Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Όπως απέδειξε η υπόθεση της Βενεζουέλας και της Συρίας, ο Πούτιν θέλει και έχει «λόγο» παντού στον πλανήτη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του