Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναβαθμίζει την ένταση η Τουρκία: Μετά την Κύπρο στοχοποιεί Ρόδο-Καστελόριζο – Προς κατακόρυφη κλιμάκωση στο Α.Αιγαίο







Προς κατακόρυφη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Α.Αιγαίο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα μετά την Κύπρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών. Καστελόριζο και Ρόδος είναι οι επόμενοι στόχοι του τουρκικού καθεστώτος και αναμένεται τις επόμενες μέρες να γίνουμε μάρτυρες της αυξανόμενης προκλητικότητας και εκεί.




Η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται γενικά οι ενέργειες της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, περιφερειακά και εσωτερικό, ερμηνεύεται ως δείγμα ανοχής και αποδοχής των πράξεών της από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα. Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πως δεν είναι άσχετο με το γενικότερο κλίμα το ότι η Τουρκία επιλέγει κλιμάκωση της έντασης σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η Άγκυρα μετά την Κύπρο φαίνεται να κινείται προς την Ελλάδα και το Ανατολικό Αιγαίο. Ήδη χθες μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σ’ όλο το Ανατολικό Αιγαίο, ζητώντας από το ΝΑΤΟ να μην χρησιμοποιεί τα νησιά της περιοχής. Κίνηση με την οποία θέλει να γκριζάρει όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πέραν αυτού, μετά την κυπριακή ΑΟΖ, όπου ακόμα δεν έχει φανεί εάν θα προχωρήσει σε γεώτρηση, η Τουρκία εκτιμάται ότι θα κινηθεί κατ’ ανάλογο τρόπο προς Ρόδο-Καστελόριζο. Επιχειρώντας να δημιουργήσει μια ανάλογη κατάσταση πραγμάτων στα δύο ελληνικά νησιά. Ενέργεια που εάν τελικά υλοποιηθεί, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο τρόπος που η Τουρκία συμπεριφέρεται δεν είναι άσχετος με το πώς αντιμετωπίζονται οι διάφορες ενέργειες της Άγκυρας. Όπως φάνηκε και στο θέμα της ακύρωσης των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ελάχιστα ως καθόλου ασχολήθηκαν στην ΕΕ γι’ αυτό το θέμα. Τέτοιες προσεγγίσεις, ως γνωστόν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις μεταφράζει ως αποδοχή των ενεργειών του και ως μήνυμα για να προχωρήσει.




Η Λευκωσία θα επιχειρήσει εκ νέου αυτή την εβδομάδα να περάσει με σαφήνεια τις θέσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Η πρώτη κίνηση θα γίνει σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, στα πλαίσια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, όπως αναφέρει ο «ΦΙλελεύθερος» Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΕΞ θα περιγράψει στους συναδέλφους του των άλλων 28 κρατών μελών την όλη κατάσταση στην περιοχή.

Επίσης θα επισημάνει ότι ο Ντόναλντ Τουσκ μιλούσε εκ μέρους όλων και είχε στείλει το μήνυμα πως η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται και αναλόγως των εξελίξεων να επανέλθει.

Πιο έντονη αναμένεται να είναι τώρα και η στάση της Αθήνας. Χθες το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντώντας στις τουρκικές ενέργειες υπέδειξε πως «η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή του ΝΑΤΟ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του