Από «κόσκινο» 2.000 εταιρείες, 12.000 επιχειρηματίες και 60.000 ακίνητα


stournaras «Όποιος κλέβει φόρους, και ο πάπας ο ίδιος να είναι, θα πληρώνει» είχε πει ο Γ. Στουρνάρας. Με αυτό το «σύνθημα» λοιπόν έχουν δοθεί οδηγίες από το Υπουργείο Οικονομικών για σχέδιο «άμεσης δράσης» κατά των φοροφυγάδων, κυρίως των μεγάλων.
Το σχέδιο προβλέπει εξονυχιστικούς ελέγχους:
-Σε περίπου 2.000 εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
-Σε 12.000 επιχειρηματίες στους οποίους δόθηκαν από το 2006 μέχρι το 2011 δάνεια ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
-Στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν περισσότερες από 600 επιχειρήσεις κάνοντας χρήση παλαιότερης διάταξης για τον σχηματισμό ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού από τα αδιανέμητα κέρδη τους, που στη συνέχεια χαρακτηρίστηκαν παράνομα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το αιτιολογικό ότι συνιστούν κρατική ενίσχυση.
-Σε φυσικά πρόσωπα-μεγαλοοφειλέτες, τα οποία δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα, ενώ παράλληλα έχουν δημιουργήσει χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
-Στις περισσότερες από 60.000 εκκρεμείς υποθέσεις ακινήτων (αγοράς, δωρεάς, κληρονομιάς, γονικής παροχής) που κατά τη μεταβίβασή τους δεν ίσχυε το σύστημα των αντικειμενικών αξιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

-Στον ΦΠΑ, όπου οι εισπράξεις είναι περιορισμένες σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.
Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων αναμένεται να βρεθούν αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά δανείων και αδιαφανείς διαδικασίες σε πολλές περιπτώσεις. Ευνοημένοι εμφανίζονται μεγαλοεπιχειρηματίες από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων, της νηματουργίας, αλλά και του Τύπου.
Αφορμή για να ξεκινήσουν αυτοί οι έλεγχοι στάθηκαν καταγγελίες τις οποίες έκαναν τα επιμελητήρια της χώρας στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με τη σειρά του έδωσε εντολή σε ανώτερο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης να ξεκινήσει έρευνες σχετικές με την παροχή εγγύησης του Δημοσίου σε ατομικά δάνεια ιδιωτών αλλά και ΔΕΚΟ και να συντάξει ειδικό πόρισμα.
Στις 40 και πλέον σελίδες του πορίσματος περιγράφεται το σαθρό σύστημα παροχής των εγγυήσεων, ενώ παρουσιάζονται και περιπτώσεις επιχειρήσεων που επωφελήθηκαν από αυτό αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν στη συνέχεια.
Στο στόχαστρο του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα βρεθούν δύο οφειλέτες - φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι ενώ δηλώνουν εισόδημα 10.453 ευρώ τα χρέη τους προς την εφορία φθάνουν τα 365 εκατ. ευρώ. Κανείς από τους αυτούς δεν έχει προχωρήσει σε ρύθμιση της οφειλής του.
Θα ακολουθήσουν άλλες 48 περιπτώσεις οφειλετών οι οποίοι δηλώνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ τον χρόνο, αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να δημιουργήσουν συνολικά χρέη 1 δισ. ευρώ!
Σε αγώνα δρόμου πρέπει να επιδοθεί η κυβέρνηση αφού η μνημονιακή της υποχρέωση για να λάβει τη δόση του Οκτωβρίου είναι η άμεση αναδιάρθρωση των εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ. Το χρονοδιάγραμμα πλέον γίνεται ασφυκτικό καθώς οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο τομέα των ιδιωτικοποιήσεων δεν σταματούν εκεί, καθώς το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξυγίανση και πώληση των ΕΛΤΑ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 μπαίνουν οι παραχωρήσεις των μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας.
Ηδη η Κομισιόν έχει βγάλει κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα αφού συνεχώς γίνονται αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα αρκετών διαγωνισμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δεσμευτικές προσφορές για την ΕΥΑΘ θα υποβληθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 αντί για το τρίτο τρίμηνο, ενώ για το τρίτο τρίμηνο έχει μετατεθεί και η έναρξη διαδικασίας πώλησης του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο στην «Αερολιμήν Αθηνών».
Όπως αναφέρει και το euro2day για το πρώτο τρίμηνο του 2014 μετατίθεται ο διαγωνισμός για την πώληση των ΕΛΤΑ τα οποία επίσης θα περάσουν από διαδικασία εξυγίανσης. Παράλληλα το φθινόπωρο του 2014 μετατίθεται η κατάθεση προσφορών για την ΕΥΔΑΠ, ενώ για τον επόμενο χρόνο πάει και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις ο διαγωνισμός για την Εγνατία επρόκειτο να ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού.
Σε ότι αφορά την παραχώρηση των μεγάλων λιμανιών, που λειτουργούν με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ), το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα προβλέπει προκήρυξη κάποιων διαγωνισμών το φθινόπωρο, με υποβολή προσφορών στο δεύτερο τρίμηνο του 2014. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε υποστηρίξει πως μέσω των ΟΛΠ και ΟΛΘ θα αναπλήρωνε το ναυάγιο στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.
Πάντως ο εκτροχιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνεται και στην έκθεση της Κομισιόν, όπου καταγράφεται ότι ένας στους τρεις διαγωνισμούς έχει καθυστερήσει. Κι όμως, η Κομισιόν βάζει τον στόχο για έσοδα το 2014 στα 3,5 δισ. ευρώ.
Όλο το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ
Πριν από μία εβδομάδα με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε το σπάσιμο της ΔΕΗ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ως το 2014 και την διάσπαση της ΔΕΗ σε «μικρή» και «μεγάλη», με την πρώτη να αποκρατικοποιείται έως το 2015 και τη δεύτερη να πωλείται σε επενδυτές έως το 2016.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ επικαλείται τις ανάγκες προετοιμασίας της ιδιωτικοποίησης, δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και προστασίας των καταναλωτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων εν όψει «των σχετικών ανακοινώσεων και συμφωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας».
Ειδικότερα, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, δια της εισόδου επενδυτή που θα αναλάβει σε πρώτη φάση την απόκτηση ποσοστού έως και 49% της εταιρείας, αλλά και το μάνατζμεντ. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εντός του 2013 και της δεύτερης εντός του δευτέρου τριμήνου του 2014, όταν και θα προχωρήσει η πώληση ποσοστού έως και 51% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ.
Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών με τον επενδυτή που θα επιλεγεί στη πρώτη φάση προβλέπει την διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων η ΔΕΗ θα πωλήσει το επιπλέον ποσοστό και για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό.
Στόχος είναι το Δημόσιο να συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό που θα εξασφαλίζει καταστατική μειοψηφία υπό την προϋπόθεση ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα τύχουν ξεχωριστής διαχείρισης από εκείνες της ΔΕΗ, οι τρέχοντες στόχοι εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης που αναλογούν στη γενική κυβέρνηση δεν θα αποκλίνουν και η διαδικασία απόκτησης των μετοχών δεν θα έχει φορολογικές ή οικονομικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.
Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων
pinakas-apokrat-470
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του