Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο;


samaras-antonis-57051184119Εξαιρετικά κρίσιμοι μήνες έρχονται και γεμάτοι προκλήσεις και «αγκάθια» για την κυβέρνηση Σαμαρά. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με τις σαρωτικές αλλαγές στον Δημόσιο τομέα, το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και οι οριακές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δημιούργησαν έντονη πίεση στο Μαξίμου η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου.
Με την τοπική αυτοδιοίκηση και ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων στον δημόσιο τομέα να βρίσκονται επί ποδός πολέμου, αλλά και τη νέα αξιολόγηση του προγράμματος από την Τρόικα, τον Σεπτέμβρη, είναι σίγουρο πως η δικομματική θα βιώσει νέους τριγμούς.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής» ανακινούνται τα σενάρια πρόωρων εκλογών προς τον Οκτώβρη, ενώ άνθρωποι από το περιβάλλον του Μαξίμου και της Συγγρού φέρονται να προκρίνουν μια τέτοια λύση.
Ο λόγος είναι πως η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις με τους δανειστές δεν είναι σίγουρο πως μπορεί να καταστήσει εφικτό να προχωρήσει μια κυβέρνηση σε δυναμικές μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η φράση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου, πως αν δεν ψηφιστούν τα πολυνομοσχέδια η χώρα οδεύει προς εκλογές, εντάσσεται σε αυτό το κλίμα.

Τα χρονοδιαγράμματα και η αξιολόγηση του φθινοπώρου
Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων έως τον Σεπτέμβρη, καθώς τότε θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση από την Τρόικα, τη στιγμή που οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Οι σκόπελοι, πάντως, είναι πολλαπλοί, καθώς ακόμη και υπουργοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το κατά πόσο θα μπορέσουν να γίνουν όλες οι αλλαγές στο Δημόσιο σε λίγους μόλις μήνες, ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι δημοτικές αρχές που δεν είναι καθόλου διατεθειμένες να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης.
Άλλωστε το 2014 είναι χρονιά δημοτικών εκλογών και κανένας δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη μάχη έχοντας συναινέσει στην απόλυση, διαθεσιμότητα και μετακίνηση δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, το β΄εξάμηνο του 2013 περιλαμβάνει πραγματική φοροεπιδρομή με τους πολίτες να καλούνται να πληρώσουν μαζεμένα πάρα πολλά χρήματα κάτι που θα δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις και νέα πίεση στην κυβέρνηση και τα μέλη της.
Η ΕΡΤ και η κυβερνητική κρίση που έφερε ανασχηματισμό
Ουσιαστικά το έντονο φλερτ με τις κάλπες φαίνεται πως προέκυψε έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ, τις έντονες διαμαρτυρίες και την τελική αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.
Τότε υπήρχαν αρκετές φωνές ακόμη και μέσα από το οικονομικό επιτελείο που εκτιμούσαν πως επρόκειτο για καλή συγκυρία να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές και να βγει η Νέα Δημοκρατία κερδισμένη μέσα από αυτές.
Εκείνος που φέρεται να διαφωνούσε κάθετα ήταν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως εάν η χώρα οδηγούνταν στις κάλπες θα έχανε την όποια αξιοπιστία είχε κερδίσει τους προηγούμενους μήνες.
Περίπου το ίδιο ... μήνυμα εξέλαβε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τις επαφές του σε Παρίσι και Βερολίνο και κάπως έτσι η ιδέα δεν προχώρησε παρά έμεινε στην διαδικασία του ανασχηματισμού.
Τα «κρυφά χαρτιά»
Πάντως, παρά τη δυσκολία της κατάστασης, υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν πως ενδεχομένως η κυβέρνηση να δημιουργεί σκοπίμως κλίμα εκλογών και δεν αποκλείουν μια αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες.
Για να συμβεί αυτό, όμως, από το Μαξίμου θέλουν να έχουν κάποιους «άσους» στο μανίκι για να πορευθούν. Σε πρώτη φάση υπάρχει το ατού του ισοσκελισμένου Προϋπολογισμού και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, αλλά και η δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους από το 2014.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να έχει και μία ή δύο δυνατές αποκρατικοποιήσεις μέχρι τότε που θα χρησιμεύσουν ως ένα δυνατό προεκλογικό χαρτί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του