Νέο Μνημόνιο:Το χαράτσι παραμένει και καταργούνται οι ελαφρύνσεις στους μη έχοντες


pleistiriasmoiΠλήρη αφαίμαξη του ήδη εξαντλημένου φοροδοτικά πολίτη. Αυτό προβλέπει ουσιαστικά το νέο μνημόνιο όπως παρουσιάστηκε από την έκθεση – αξιολόγησης της Τρόικας. Τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, στην κυριολεξία τώρα σκάνε στο πρόσωπο των φορολογουμένων που θα δεχτούν την πιο επιθετική έμμεση και άμμεση φοροδοτική επιδρομή από έτους Ανεξαρτησίας και Ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους!
Ο τρόμος της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την δεδομένη αποτυχία του ελληνικού προγράμματος, μέσω των αριθμών που δημοσιεύουν οι ίδιοι στις εκθέσεις τους και τα παραδέχονται τα κενά χρηματοδότησης που θα υπάρξουν, τους οδηγεί στην απονενοημένη αλλά σίγουρη λύση των τελευταίων ετών, δηλαδή την πλήρη κατάργηση του Κράτους ως οντότητα και την μετατροπή του μόνο σε μία απόλυτα φορομπηχτική μηχανή που απλά ισοπεδώνει τους πολίτες του.
Όπως αποδείχτηκε λοιπόν στην πράξη, η Τρόικα ζήτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα και την κυβέρνηση Γη και Ύδωρ και έλαβε ακόμα και τον αέρα που αναπνέουμε! Τα νοικοκυριά φορτώθηκαν για μια ακόμα χρονιά την αποκαλούμενη εισφορά αλληλεγγύης, αφού τα διαρθρωτικά μέτρα δεν ήταν αρκετά.

Η μόνη έκπληξη του νέου Μνημονίου ήταν λοιπόν η παράταση της έκτακτης εισφοράς και στα εισοδήματα του 2016, άρα και στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, καθώς όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, έπρεπε να καλυφθεί η «τρύπα» που άνοιγαν η μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις αλλά και η αποφυγή περικοπών σε εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους. Ωστόσο, αυτή η έκπληξη μπορεί να αποδειχθεί μικρή εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες της Τρόικα και για τον Ενιαίο Φόρο.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για αυτό που έρχεται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν ουσιαστικά φάσκει και αντιφάσκει, αφού εκείνη επιβάλλει τα μέτρα αυτά και διατυπώνει τώρα στην έκθεσή της έντονες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο δημοσιονομικό σχεδιασμό, η υπερφόρτωση των νοικοκυριών στο δεύτερο εξάμηνο με φόρους εισοδήματος και ακινήτων, με τις αρρυθμίες που παρατηρούνται στη συλλογή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την μικρότερη του αναμενομένου ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών.
Το σημαντικότερο είναι όμως ότι η Κομισιόν κρούει εκ νέου το κώδωνα στο οικονομικό επιτελείο, για τον σχεδιαζόμενο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για τον οποίο στην πραγματικότητα ποτέ δεν πείστηκε.
Έχοντας ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του τελικού σχεδίου, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η οριστική αξιολόγηση του νέου Φόρου θα γίνει το Σεπτέμβριο, με στόχο έσοδα 2,7 δισ ευρώ ή 2,9 δισ ευρώ εάν καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Όπως τονίζεται, όμως, εάν δεν διασφαλίζεται με σιγουριά ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη παράταση των μέτρων που ισχύουν ήτοι τη διατήρηση του Τέλους μέσω της ΔΕΗ, για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο!
Τέλος η επιδότηση ρεύματος για αγρότες και νοικοκυριά
Την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει το κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη, οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία - κατά το σκεπτικό αυτό - «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.
Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται ότι ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού (όπως προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο) απελευθερώθηκαν από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Το πλαφόν θα επιβληθεί με νόμο τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Με τον ίδιο νόμο θα γίνει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εντάσσεται, επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και θα αρθούν τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση «με προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων».
Στο μνημόνιο επισημαίνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο στόχος παραμένει ο μηδενισμός του χρέους έως το τέλος του 2014. Έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά (θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας), με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Επίσης, ενώ τονίζεται η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές, ωστόσο, αναφέρεται ότι το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) θα αναθεωρείται σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή μετά την αύξηση του Ιουλίου θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2014.
Νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα δάνεια»-Πωλείται η Eurobank
Νέο νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις συνεταιριστικές τράπεζες, αναμόρφωση του εποπτικού ρόλου της Τραπέζης της Ελλάδος, νέα τεστ αντοχής των τραπεζών (stress tests) και προετοιμασία για την πώληση μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο Μνημόνιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος που δόθηκε και επισήμως σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζεται κατ' αρχάς ότι η κεφαλαιακή βάση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει αποκατασταθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, γεγονός που αφενός παρέχει ασφάλεια στους καταθέτες, αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στα πιστωτικά ιδρύματα να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, το Μνημόνιο ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι το τέλος του επομένου μηνός (Σεπτέμβριος 2013) η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να έχει αναλάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τον εξορθολογισμό του συστήματος των «συνεταιριστικών τραπεζών», που λειτουργούν στη χώρα συμπεριλαμβανομένης της Πανελλήνιας Τράπεζας.
Η διάθεση ενός σημαντικού μεριδίου της Eurobank σε διεθνή επενδυτή τοποθετείται με απώτατο χρονικό όριο το τέλος Μαρτίου του 2014. Ωστόσο μέχρι το τέλος αυτού του μήνα (Αύγουστος) θα πρέπει να προσληφθούν οι σύμβουλοι που θα κληθούν να αναλάβουν την πώληση. Επιπροσθέτως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της Τράπεζας, προκειμένου οι ενδιαφέρομενοι επενδυτές να μπορούν να σχηματίσουν μία σαφή εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία πώλησης το πακέτου (δεν προσδιορίζεται το ακριβές μέγεθος του) τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να αποκτήσουν προοδευτικά την πλειοψηφία των μετοχών της Eurobank.
Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταρτίζουν τριμηνιαία σχέδια χρηματοδότησης, επιδιώκοντας ταυτοχρόνως να περιορίσουν την εξάρτηση τους από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ELA από την Τραπεζα της Ελλάδος. Επίσης μέσω του Μνημονίου αίρεται οριστικά το βάρος της καταβολής μερίσματος στο Δημόσιο από τις τράπεζες έναντι των προνομιούχων μετοχών που κατέχει αυτό.
Η δεύτερη φάση των ασκήσεων αντοχής των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ακραίες συνθήκες (stress tests), η οποία ήδη εχει ξεκινήσει από την Black Rock, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Ωστόσο μία ενδιάμεση αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικών των τραπεζών θα έχει ολοκληρθωεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του συστήματος διαχείρισης των προβληματικών και κόκκινων δανείων.
Όσον αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το πλαίσιο εποπτείας του τραπεζικού συστήματος έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Τούτο κρίνεται αναγκαίο προκειμένου ο μηχανισμός εποπτείας στην Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές αλλά και με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΕ.
Για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να αναθεωρήσει το Ν.38964/2010 προκειμένου εφεξής οι αποφάσεις τόσο της Εκτελεστικής Επιτροπής όσο και του Γενικού Συμβουλίου να λαμβάνονται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Συμφέροντος, αλλά και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Αναφορά γίνεται ακόμη και στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς μέχρις το τέλος του επόμενου μήνα θα πρέπει να έχουν οριστεί οι έννοιες «αποδεκτά έξοδα διαβίωσης» και «συνεργατικοί δανειστές».
Σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλους του έτους, σε συνεργασία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, θα πρέπει να έχουν σχηματοποιηθεί οι διαδικασίες (στη βάση ενός απλού πρωτοκόλλου) που θα οφείλουν να ακολουθούν οι δανειολήπτες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους.
Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλλουν αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο μέχρι τέλος Νοεμβρίου στο οποίο θα προσδιορίζονται με σαφήνεια οι απώλειες που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του