Φοροαμνηστία με μετρητά


STOURNARAS BANNERAKIΝέος νόμος για ενίσχυση των εσόδων από το Υπουργείο Οικονομικών

Η άμεση, εντός 20 ημερών, εξόφληση των προστίμων, που επιβλήθηκαν από τις φορολογικές Αρχές, γλιτώνει όσους έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και «μαύρο χρήμα» από φυλάκιση και κατασχέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή στις 22 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί τη δημιουργία Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών ώστε να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια που ασφυκτιούν υπό το βάρος χιλιάδων φορολογικών και άλλων υποθέσεων.

Χειροπέδες και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων θα γλιτώνουν όσοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος», εφόσον εντός 20 ημερών πληρώσουν... τοις μετρητοίς πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές (ΔΟΥ, ΣΔΟΕ, Τελωνεία).

Το υπουργείο Οικονομικών με νομοθετική διάταξη την οποία φέρνει άμεσα στη Βουλή παρέχει ένα καθεστώς... φορο-αμνηστίας, που προβλέπει ότι η αποπληρωμή-εξπρές των βεβαιωμένων προστίμων... απεγκλωβίζει τους φοροφυγάδες από την τσιμπίδα της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη διάταξη συμπεριλαμβάνεται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο οποίος, όπως έχει προγραμματιστεί από το υπουργείο, κατατίθεται στο Κοινοβούλιο στις 22 του τρέχοντος μήνα.
H πολιτική ηγεσία, Γ. Στουρνάρας και Χ. Θεοχάρης, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στη νέα διάταξη.
H πολιτική ηγεσία, Γ. Στουρνάρας και Χ. Θεοχάρης, βάζουν τις τελευταίες πινελιές στη νέα διάταξη.
Με το νέο καθεστώς το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει αφενός να φέρει «ζεστό» χρήμα στα δημόσια ταμεία ώστε να περιορίσει την τεράστια τρύπα στα φορολογικά έσοδα και αφετέρου να άρει τις επικαλύψεις και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη λειτουργία της Αρχής.
Για παράδειγμα σε περίπτωση που ο φοροελεγκτικός μηχανισμός διαπιστώσει ότι φορολογούμενος απέκρυψε ΦΠΑ μεγάλου ύψους κατ' εξακολούθηση, επιβάλλει πρόστιμο 1.000.000 ευρώ.
Αν επίσης από το προϊόν της φοροδιαφυγής «φούσκωσε» τους καταθετικούς του λογαριασμούς, αγόρασε ένα αυτοκίνητο και μία μονοκατοικία αξιοποιώντας το «μαύρο χρήμα».
Τακτοποίηση
Με την ανάληψη της υπόθεσης από την Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» αυτόματα μπαίνει νέο πρόστιμο ίσης αξίας με το αρχικό, δεσμεύονται οι «ύποπτοι» λογαριασμοί, κατάσχονται το ΙΧ και το ακίνητο και δρομολογούνται ποινικές διαδικασίες που προβλέπουν φυλάκιση έως 10 ετών.
Με τη νέα διάταξη ο συγκεκριμένος φορολογούμενος γλιτώνει τις κατασχέσεις και τη φυλάκιση αν σε 20 ημέρες αποπληρώσει το αρχικό πρόστιμο με μετρητά, χωρίς βέβαια, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τους δεσμευμένους λογαριασμούς του.
Στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ώστε να αποπληρώσει τυχόν πρόσθετες οφειλές προς το Δημόσιο.
Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μας λέει ότι είναι αναγκαίο να απλοποιηθεί το ισχύον καθεστώς γιατί δεν είναι λειτουργικό.
Οπως εξηγεί, στις περιπτώσεις που το προϊόν της φοροδιαφυγής, δηλαδή τα αδήλωτα εισοδήματα, αξιοποιηθεί για αγορές περιουσιακών στοιχείων, προκύπτει «μαύρο χρήμα» και επιλαμβάνεται η Αρχή, γεγονός που οδηγεί σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες και μηδενικές εισπράξεις.
Προσθέτει ότι η Αρχή δεν έχει καν το δικαίωμα να άρει τις δικές της αποφάσεις για κατασχέσεις ακόμη κι αν πιστεύει πως έτσι θα διευκολύνει την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο.
Σύμφωνα με άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενδεικτική περίπτωση της δυσλειτουργίας του εφαρμοζόμενου συστήματος είναι αυτή του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά. «Παρά τα όσα λέγονται τα ακίνητα που ανήκουν στον κ. Γαβαλά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν ώστε να 'σβηστεί' χρέος, γιατί έχουν κατασχεθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει δε ότι αυτό που ενδιαφέρει το Δημόσιο είναι να μπορεί να εισπράττει τα πρόστιμα που επιβάλλει και να ρευστοποιούνται άμεσα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία ώστε να αποπληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές.
«Το ζητούμενο δεν είναι να πάει κάποιος φυλακή, αλλά να καταβάλει αυτά που χρωστά στο Δημόσιο», καταλήγει.
Νέος κώδικας
Παράλληλα στον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπεται η επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις) κατά των οφειλετών του Δημοσίου μετά την πάροδο 30 ημερών από την κοινοποίηση των ατομικών ειδοποιήσεων για την εξόφληση των χρεών, ενώ υποχρεώνονται οι δημόσιες αρχές να επιστρέφουν φόρους εντός τριών μηνών από την υποβολή των σχετικών αιτήσεων των φορολογουμένων.
Επιπρόσθετα με άλλη διάταξη του Κώδικα η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φοροελεγκτικός μηχανισμός αποκτά τη δυνατότητα να προσδιορίζει τα ποσά των φόρων που οφείλουν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις διάφορους τρόπους όπως:
  • Τον κανονικό προσδιορισμό φόρου, ο οποίος βασίζεται σε πληροφορίες που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο μέσω κάποιας φορολογικής δήλωσης ή και σε κάθε άλλη σχετική πληροφορία.
  • Τον κατ΄ εκτίμηση προσδιορισμό φόρου, ο οποίος θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή, η εφορία μπορεί κατά προσέγγιση να προσδιορίζει το ποσό του οφειλόμενου φόρου, βάσει κάθε πληροφορίας που έχει στη διάθεσή της.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ

Πηγή : www.ethnos.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του