Ψάχνουν 22 πρόθυμους για να περάσουν τον εκλογικό νόμο


Στην τελική επεξεργασία βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, ο οποίος στη βάση του θα έχει την απλή αναλογική, την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17, με χρονοδιάγραμμα να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα από το Πεκίνο.Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ως προς το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης, πράγμα που απέφυγε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.Όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015». Επίσης, «ηδιαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί».

Το νεφελώδες τοπίο που επιλέγει να διατηρεί η κυβέρνηση, έχει να κάνει με τα παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα συγκέντρωσης των 200 ψήφων που χρειάζονται (αυξημένη πλειοψηφία 2/3), για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές. Εφόσον δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να ρίξει «γέφυρες» προς άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην ψήφιση του εκλογικού νόμου που θα κατατεθεί, ακολουθώντας παράλληλα την τακτική του επιμερισμού ευθυνών.

Πάντως, η αριθμητική μέχρι στιγμής λέει τα εξής:

Την εκκίνηση, κυβερνητικές πηγές, θέτουν στους 178 βουλευτές, για τους οποίους θεωρούν ότι θα υπερψηφίσουν την πρόταση. Πρόκειται για την κυβερνητική πλειοψηφία, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (144 και 9 αντίστοιχα). Με δεδομένο ότι πλαφόν για την είσοδο κόμματος στη Βουλή θα υπάρχει, 3% ή ενδεχομένως μικρότερο με προϋποθέσεις όμως –για παράδειγμα το κόμμα να έχει υποψηφίους σε ένα υψηλό ποσοστό της επικράτειας, ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα έχει πρόβλημα να υπερψηφίσει. Επίσης, στα «ναι» προσμετρώνται και οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων (9 έδρες), καθώς η πρόταση δεν θα περιλαμβάνει «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, γεγονός που ικανοποιεί τον Βασίλη Λεβέντη.

Για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (16 έδρες), κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα είναι θετική –γι’ αυτό άλλωστε και η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2015. Έτσι προκύπτουν οι 178 ψήφοι και μένουν άλλες 22 για να επιτευχθεί η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Το ΚΚΕ έχει σαφώς τοποθετηθεί ότι μόνη περίπτωση να υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο είναι αν πρόκειται για απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, χωρίς πλαφόν εισόδου, όπως είναι άλλωστε η πάγια θέση των κομμάτων της Αριστεράς (θέση και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση, την οποία είχε αποτυπώσει σε πρόταση νόμου το 2012). Επομένως, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα υπερψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, καθώς θα υπάρχει πλαφόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση: Στηρίζουν την απλή αναλογική οι ψηφοφόροι των κομμάτων


Ερώτημα αποτελεί η τελική στάση του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στη διατήρηση ενός μπόνους εδρών, έστω και χαμηλού, και καλεί τη Φώφη Γεννηματά να απορρίψει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι θα «υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι», για να μην ταυτιστεί ως ουρά της Νέας Δημοκρατίας από τη μία και για να μην υπάρξουν διαρροές από βουλευτές του, οι οποίοι και λόγω πολιτικών καταβολών ενδέχεται να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης. Το Ποτάμι έχει 10 βουλευτές.

Η Χρυσή Αυγή φέρεται να κινείται προς το «ναι», με κατάργηση του μπόνους και διατήρηση του πλαφόν. Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν υπολογίζει στη στήριξη της Χρυσής Αυγής, στην περίπτωση όμως που οι 18 βουλευτές της υπερψηφίσουν, το σύνολο θα ανεβεί στις 196 ψήφους.

Από τους 4 ανεξάρτητους βουλευτές του κοινοβουλίου, θετικά αναμένεται να ψηφίσουν ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Στάθης Παναγούλης, ενώ δεδομένη θεωρείται η αρνητική ψήφος του Χάρη Θεοχάρη. Προς το «όχι» κινείται και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος. Επομένως, το σύνολο φτάνει στους 198 βουλευτές.

Στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στάσης στο Ποτάμι ή «σπάσουν» έστω και δύο βουλευτές από την κομματική γραμμή, η αυξημένη πλειοψηφία επιτυγχάνεται.

Πάντως, όλα θα κριθούν από την παρουσίαση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης, με κρίσιμο παράγοντα τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Φώφη Γεννηματά, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Σε περίπτωση δε, που νικητής αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να τον καταργήσει και να επαναφέρει ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του