Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και αφορολόγητο 12.000 ευρώ

lafap

Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους αγρότες και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επίσης προανήγγειλε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής ενώ τάχθηκε εναντίον του ευρωπαϊκού εμπάργκο προς τη Ρωσία κάνοντας λόγο για συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
«Η αγροτική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσαν Λαφαζάνης και Αποστόλου:

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:
Να σας καλημερίσω όλους και όλες σας. Να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και για την παρουσία σας, την οποία βλέπω μαζικότατη και να σας ευχαριστήσω από καρδιάς.
Να πω ειλικρινά ότι στα πρόσωπά σας η νέα πολιτική ηγεσία του Υπερυπουργείου ας το πούμε έτσι απλά, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, δεν βλέπει μόνο εργαζόμενους, τους οποίους τιμάμε ως αριστερά και ως κυβέρνηση, αλλά πρώτα απ’ όλα βλέπουμε συνεργάτες. Συνεργάτες και συμμέτοχους σε μια μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας.
Η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο κρίση χρέους. Κυρίως δεν είναι κρίση χρέους. Το χρέος έχει χρησιμοποιηθεί, δυστυχώς, με ένα νέο αποικιακό τρόπο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, προκειμένου να λεηλατηθεί, να καταληστευθεί και να διαλυθεί αυτή η χώρα η οποία ρημάζει τα τελευταία μνημονιακά χρόνια που τα βιώνουμε όλοι και βλέπουμε να μας ρημάζουν. Να μας ρημάζουν ως οικονομία, ως οικογένειες, ως άτομα, ως ελπίδες, ως προσδοκία και ως ψυχολογία.
Αλλά δεν είναι μόνο χρέος, όπως σας είπα. Το χρέος δεν είναι το πρόβλημα. Το κύριο πρόβλημα της χώρας, ελέχθη ήδη είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της και πρώτα απ’ όλα θα λέγαμε η υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες και αναπτυγμένες χώρες έχουν αναβαθμίσει την πρωτογενή τους παραγωγή και την έχουν καθετοποιήσει. Και εκεί στηρίζουν πολλές χώρες από τις αναπτυγμένες και προηγμένες χώρες την προοπτική, το μέλλον τους και την απασχόλησή τους. Δείτε η Ελβετία δεν στηρίζεται στις τράπεζες και στα ρολόγια. Στην αγροτική της παραγωγή, στην κτηνοτροφία της και στη βιομηχανία τροφίμων στηρίζεται. Την Ολλανδία δείτε και άλλα παραδείγματα προηγμένων χωρών.
Η Ελλάδα όμως δυστυχώς περιορίστηκε μονόπλευρα στο να γίνει υποτίθεται ένα χρηματοπιστωτικό ναυτιλιακό, όπως μας λέγανε μέχρι τώρα, και τουριστικό κέντρο. Βεβαίως χρειαζόμαστε όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί να ζήσει η χώρα μας μόνο, αποκλειστικά, όσο κι αν πρέπει να ενισχύσουμε αυτό τον τομέα ως τουριστικός προορισμός.
Το πρώτο μέλημά μας για να βγούμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε, να αναβαθμίσουμε την αγροτική μας παραγωγή. Την κτηνοτροφική μας παραγωγή και την αλιεία μας. Τον πρωτογενή τομέα. Αυτός ο τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για την ανασυγκρότηση και τη διέξοδο από την κρίση.
Δεν ήρθαμε εδώ βεβαίως για να κατεδαφίσουμε αυτά που έχουν γίνει, αλλά να δημιουργήσουμε και κυρίως θα έλεγα και πρέπει να το προσθέσω αυτό για να είμαστε συνεννοημένοι, και για να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε πολιτικές και προσανατολισμούς. Αυτό θα το κάνουμε.
Να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Γιώργο Καρασμάνη και τον Πάρι Κουκουλόπουλο για την υποδοχή που μας έκαναν, για τα καλά λόγια και τις ευχές που μας είπαν, να τους ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα θα έλεγα και για αυτή την τελετή παραλαβής η οποία δείχνει πολιτικό πολιτισμό.
Και θα έπρεπε να επιδειχθεί αυτός ο πολιτικός πολιτισμός σε όλα τα επίπεδα. Και τον χρειαζόμαστε, διότι έχουμε διαφορές, έχουμε αντιπαραθέσεις και είναι χαρακτηριστικό της δημοκρατίας να υπάρχουν οι διαφορές και οι αντιπαραθέσεις και είναι γόνιμο να υπάρχουν, αλλά άλλο αυτό και άλλο το να επιχειρούμε ο ένας να ταπεινώσουμε και να μειώσουμε τον άλλον, όσες διαφορές και εάν υπάρχουν.
Βεβαίως εδώ δεν είναι η ώρα για να κάνουμε προγραμματικές δηλώσεις. Θα έχουμε την ευκαιρία στη Βουλή η κυβέρνησή μας με το νέο Πρωθυπουργό να κάνει τις προγραμματικές δηλώσεις και θα μας δοθεί η ευκαιρία και σε εμένα και στους συνεργάτες μου τον κ. Αποστόλου, τον κ. Τσιρώνη και τον κ. Σγουρίδη να μιλήσουμε στη Βουλή πιο αναλυτικά, αφού ενημερωθούμε και καλύτερα βεβαίως για τις βασικές κατευθύνσεις της δικής μας πολιτικής.
Θέλω όμως να πω ότι εμείς θα επιδιώξουμε μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ειδικότερα θα έλεγα θα καταβάλουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνουν πιο ανταγωνιστικά, πιο αποδοτικά τα προϊόντα μας και στη βάση των αγροτικών μας προϊόντων, των προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής αν είναι δυνατό να διαμορφώσουμε και να ορθώσουμε μια σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό. Αυτό είναι ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να είναι προτεραιότητα όχι μόνο δική μας, είναι δική προτεραιότητα, αλλά είναι και προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Και στο πλαίσιο αυτό δυο βασικές κατευθύνσεις μας είναι να μειώσουμε το κόστος των αγροτικών προϊόντων τόσο από την άποψη των εφοδίων αλλά και από την άποψη του ενεργειακού κόστους. Και φυσικά είναι να ανακουφίσουμε τον αγρότη και να στηρίξουμε τα εισοδήματά του ιδιαίτερα θα έλεγα στο φορολογικό τομέα, όπου ο αγρότης υφίσταται μια φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι” αυτούς που είναι ευσυνείδητοι από το πρώτο στρέμμα και από το πρώτο ευρώ.
Το 12.000 αφορολόγητο και η κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. νομίζουμε θα είναι μια σημαντική συνεισφορά για τα αγροτικά εισοδήματα.
Να σημειώσω τέλος και κάτι που έχει μια ιδιαίτερη αξία. Θέλουμε οι οικονομικές μας σχέσεις να είναι πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες. Η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές οικονομικές σχέσεις οι οποίες να κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Γι” αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στο εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και με τον ρωσικό λαό έχουμε και ιστορικούς δεσμούς θα έλεγα. Ήταν αδιανόητο αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες να έχουμε κείμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ψυχροπολεμικού χαρακτήρα κατά της Ρωσίας, κείμενο που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, χωρίς την έγκριση της χώρας μας.
Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είναι αδιανόητο να υπάρχουν αποφάσεις στις οποίες είτε δεν ρωτόμεθα είτε αγνοούμεθα. Και εμείς διαφωνούμε και θα το τονίσουμε και τις επόμενες μέρες, με τη συνέχιση και επέκταση αυτής της πολιτικής των κυρώσεων στη Ρωσία.
Το λέω ως παράδειγμα  μιας νέας εξωτερικής πολιτικής και μιας νέας πολιτικής εξωτερικών οικονομικών σχέσεων που έχει ειδική σημασία για τον αγροτικό χώρο και την οποία έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα μας για να μπορέσει να κάνει βήματα διεξόδου από την σημερινή κρίση.
Ευχαριστώ πάλι για την παρουσία σας, θεωρώ ότι η συμμετοχή σας και η κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει η πολιτική ηγεσία και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο είναι η μεγάλη δύναμη, η ατμομηχανή για να πάμε μπροστά στον πρωτογενή τομέα.
Στηριζόμαστε σε εσάς, αποσαφηνίζουμε ότι θέλουμε να είμαστε μια πολιτική ηγεσία η οποία θα κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια, δεν εξαρτώμεθα από κανέναν τρίτο και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν τρίτο, πέρα από τον ελληνικό λαό και συγκεκριμένα από αυτό το Υπουργείο στον αγροτικό κόσμο.
Δεν υπάρχει διαπλοκή και να ξέρετε ότι από αυτή τη θέση που θα είμαστε θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη κατά των διαπλοκών μεγάλων και μικρών, και κατά των πελατειακών σχέσεων. Σας βλέπουμε στα μάτια χωρίς να κάνουμε πολιτικές διακρίσεις, δεν μας ενδιαφέρει το τι ψηφίζει ο καθένας, τι επιλέγει, ποιες είναι οι προτιμήσεις του οι ιδεολογικές του κατευθύνσεις, αλίμονο σε μια δημοκρατία ο καθένας έχει κάνει τις επιλογές του ελεύθερα. Εμείς σας βλέπουμε πρώτα απ” όλα σα συμμέτοχους μιας μεγάλης προσπάθειας.
Και ελπίζουμε και ξέρουμε και είμαστε βέβαιοι ότι από εσάς θα βρούμε ανταπόκριση. Ανταπόκριση, σε μια δουλειά με ευθύνη, ανταπόκριση στη συνέπεια, ανταπόκριση σε μια ηθική διάσταση που έχει το έργο σας. Εσείς και πρώτα απ” όλα εμείς λογοδοτούμε μόνο στους Έλληνες πολίτες, Έλληνες και Ελληνίδες.
Είμαστε εδώ χάρη στην εμπιστοσύνη, όχι μόνο εμείς και εσείς των Ελλήνων πολιτών. Κάθε κίνησή μας, κάθε ενέργειά μας θα έχει ένα γνώμονα και θα αποβλέπει σε ένα πράγμα: πως θα τους υπηρετήσουμε καλύτερα, πως θα σηκώσουμε ψηλότερα τον ελληνικό λαό, την ελληνική Περιφέρεια ιδιαίτερα τη Νεολαία θα έλεγα πως θα σηκώσουμε ψηλότερα την πατρίδα μας.
Ελπίζω να κάνουμε το καλύτερο όχι μόνο στα λόγια, κυρίως στα έργα. Γιατί τα έργα μετράνε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ:
Δεν θα σας κουράσω πολύ, εξάλλου θα έχουμε το χρόνο εμείς να τα λέμε σε καθημερινή βάση. Να σας ευχαριστήσω κι εγώ για τη μαζική παρουσία σας, να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την απερχόμενη πολιτική ηγεσία για τα καλά λόγια, πολλά χρόνια γνωριζόμαστε, είχαμε συγκρούσεις στη Βουλή αλλά δεν μπορώ και από αυτό το βήμα να αμφισβητήσω την ευαισθησία τους ιδιαίτερα για τα ζητήματα του αγροτικού χώρου.
Αυτό για μας είναι θα έλεγα μια βάση πάνω στην οποία ορμώμενοι από διαφορετικές προσεγγίσεις να χτίσουμε μαζί με εσάς την πολιτική μας την αυριανή, στον αγροτικό χώρο. Και το λέω «μαζί με εσάς» γιατί όλοι οι ψίθυροι που υπήρξαν ιδιαίτερα στην Περιφέρεια για την αυτόνομη παρουσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η συγκρότηση ενός υπερυπουργείου που θα έχει ως βασικό στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αποτελεί αναβάθμιση για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεδομένου ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση πλέον ότι η αγροτική δραστηριότητα, ο αγροτικός χώρος είναι αυτός που μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης. Για ποιο λόγο; Γιατί μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, πλεονεκτήματα ιδιαίτερα που έχουν σχέση με το φυσικό περιβάλλον, με το ανάγλυφο της χώρας.
Γι” αυτό και υπάρχει αυτή η σύζευξη. Διότι δεν είναι ο πρωτογενής τομέας μόνο ο καθαρά τομέας της ζωικής και της φυτικής παραγωγής, πρωτογενής τομέας είναι η οικονομική δραστηριότητα εκείνη, που αφορά θα έλεγα τη βασική οικονομική απασχόληση της υπαίθρου, της Περιφέρειας και για μας αυτό θα είναι το ζητούμενο: πως μέσα από τις πολιτικές που θα κληθούμε αύριο να εφαρμόσουμε, θα διασφαλιστεί για τους κατοίκους της υπαίθρου ένα βιώσιμο εισόδημα, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Δεν είναι η ώρα να καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις, αυτό που θέλω να σας πω μόνο είναι δυο τρία σημεία τα οποία θα είναι βασικός οδηγός.
Το πρώτο είναι ότι οπωσδήποτε πρέπει να καταστήσουμε ανταγωνιστικά τ’ αγροτικά μας προϊόντα ιδιαίτερα επαναφέροντας τα παραδοσιακά προϊόντα που τόσα χρόνια αποτελούσαν βασικό εργαλείο για την πατρίδα μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση βάλτε στο νου σας μια φράση που πάντα θα χρησιμοποιούμε: Προστιθέμενη αξία. Προστιθέμενη αξία την οποία πολλαπλά μπορούμε να ερμηνεύσουμε και να συμβάλλουμε.
Και το δεύτερο κομμάτι είναι αυτό που αποτελεί ζητούμενο για κάθε χώρα, η διασφάλιση των αγροτοδιατροφικών αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών μας. Και αυτό σημαίνει, το ακούτε και από μας, το άκουσα και από τον Πάρι προηγούμενα, αγροτοδιατροφικό σύμπλεγμα. Εκεί θα δώσουμε μεγάλη ώθηση. Και βέβαια βασική παράμετρος ενός αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος δε μπορεί να μην είναι η κτηνοτροφία.
Οι ορεινοί όγκοι, μιλάμε για μια σύνδεση τέτοια, θα προσπαθήσουμε, διότι νομίζω πως, αγαπητοί μου πρώην Υπουργοί, όντως στο ζήτημα της διαχείρισης των βοσκίσιμων, των επιλέξιμων εκτάσεων, δεν υπήρξε τόσα χρόνια μια σωστή αντιμετώπιση, και δεν το καταθέτω σε βάρος σας, έγινε μια προσπάθεια και μάλιστα η τελευταία τροπολογία που καταθέσατε λύνει κατά μεγάλο μέρος το πρόβλημα, όμως υπήρξε μια αβλεψία και προχειρότητα.
Τα κουβεντιάζαμε, τα είπαμε πολλές φορές στη Βουλή, αλλά να μην παρελθοντολογούμε, αυτό που προέχει σήμερα είναι να δούμε πώς από δω και πέρα όλα αυτά που θα πάρουμε από την απερχόμενη πολιτική ηγεσία κα αυτά που εμείς ως πολιτικές φέρνουμε, να μπορέσουμε μαζί μ’ εσάς, το επαναλαμβάνω, να δώσουμε το ζητούμενο σήμερα για την ύπαιθρο, για τον αγροτικό κόσμο, επιτέλους ν’ αρχίσει ν’ αναζωογονείται και επιτέλους οι νέοι ναι παραμένουν στις ρίζες τους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του