Ποιοι ράβουν υπουργικό κοστούμι


Του Φώτη Τριάρχη

Τα πρώτα δείγματα των πολιτικών κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα -μετά την απόφαση να συνεργαστεί κυβερνητικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου- αναμένουν όλοι, προκειμένου να καταλάβουν «προς τα πού» θα κινηθεί ο νέος πρωθυπουργός.

Ως προς τους υπουργούς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη σχηματιστεί εδώ και καιρό στο σημειωματάριο του Αλέξη ΤσίπραΗ επιλογή του για το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι αναμφίβολα ένα πρώτο δείγμα γραφής για την εσωτερική πολιτική σκηνή.

Ως προς τους υπουργούς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη σχηματιστεί εδώ και καιρό στο σημειωματάριο του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δεν λείπουν οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πάντως: 

-Τα υπουργεία θα συμπτυχθούν σε 10-12.

-Ο Γιάννης Βαρουφάκης θα είναι ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μίλησε με τον νέο υπουργό Οικονομικών και όλα δείχνουν ότι ο οικονομολόγος δίπλα στον Τσίπρα θα είναι ο διάδοχος του Γκίκα Χαρδούβελη. 

Υφυπουργός Εσόδων πιθανότατα θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

-Ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έχει «κλειδώσει» ο Νίκος Κοτζιάς, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, με γνώση επί των Εξωτερκών. Προερχόμενος από το ΚΚΕ, διετέλεσε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου επί εξωτερικών θεμάτων, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο μετά το 2009, διαφωνώντας με τον τότε πρωθυπουργό. Στις εκλογές του 2012 πάντως και μέχρι προ μερικών μηνών, για την θέση του υπουργού Εξωτερικών προορίζονταν η αρμόδια τομεάρχης Ρένα Δούρου, η οποία τελικώς επέλεξε την Αυτοδιοίκηση, εκλεγόμενη περιφερειάρχης Αττικής.


-Ο Πάνος Σκουρλέτης ακούγεται για το υπ. Εσωτερικών, το οποίο θα γίνει υπερυπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. Το υπερυπουργείο μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.




- Για το υπερυπουργείο που συστήνεται με τα χαρτοφυλάκια Ανάπτυξης και Ανταγωνιστηκότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού και Υποδομών ακούγεται, μεταξύ άλλων το όνομα του Γιώργου Σταθάκη.





-Στο Υγείας, το οποίο μετονομάζεται σε υπ. Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οδεύει μάλλον ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.





-Για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ακούγονται τα ονόματα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου αλλά και του Δημήτρη Στρατούλη.




-Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα αναλάβει επίσης κάποιο κυβερνητικό πόστο, ενώ για εκπρόσωπος Τύπου φαίνεται ότι προορίζεται είτε ο δημοσιογράφος Νίκος Φίλης ή ο Νίκος Ξυδάκης.


-Το υπουργείο Παιδείας θα συμπεριλάβει και το Πολιτισμού, με επικεφαλής τον πρώτο του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά. 




-Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση μάλλον αναλαμβάνοντας το υπουργείο Αμυνας με αναπληρωτή τον Θ. Δρίτσα. Οι ΑΝΕΛ έχουν ζητήσει και υφυπουργό στο υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εξάλλου είναι πολύ πιθανόν να δοθούν επιπλέον θέσεις υφυπουργών σε βουλευτές των ΑΝΕΛ.



-Ο Νίκος Παπάς, θα είναι υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου.





-Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, 33 ετών, θα οριστεί υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Διατηρεί φιλική σχέση με τον κ. Τσίπρα εδώ και χρόνια, με σπουδές στη νομική και μεταπτυχιακό στο Λονδίνο. Είχε διοριστεί νομικός σύμβουλος του γραφείου του Τσίπρα στη Βουλή.



-Ο δικηγόρος Σπύρος Σαγιάς, που συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον Νίκο Παππά στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστεί πρωθυπουργός, θα είναι ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.





Για πρόεδρος της Βουλής προορίζεται πιθανότατα ο Νίκος Βούτσης, που εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών. Πάντως, έχει ακουστεί και το όνομα του Θ. Δρίτσα.


Η πρόταση Τσίπρα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξε σχετική συζήτηση Τσίπρα-Καμμένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ζήτησε να προταθεί ο Κώστας Καραμανλής. Ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα. Το πιθανότερο είναι να προταθεί ο επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο προεκλογικά περίπου... αποθέωσαν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο τραπέζι Τσίπρα-Καμμένου έπεσε και το όνομα του Αλέκου Παπαδόπουλου, το οποίο ωστόσο απερρίφθη τελικώς.

Ο νέος πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για Πρόεδρο προερχόμενο από την Αριστερά, με προτάσεις για τους Φώτη Κουβέλη, Νίκο Κωνσταντόπουλο και Κώστα Γαβρά. Ωστόσο, άλλοι εισηγούνται να γίνει μια κίνηση προς τον χώρο του Κέντρου, προκειμένου να συμβολίσει την ενότητα του πολιτικού κόσμου αλλά και να διεμβολίσει περαιτέρω την ΝΔ. Μια τέτοια υποψηφιότητα ταιριάζει απολύτως στο προφίλ του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί, το βράδυ της Κυριακής. Η περίπτωση Αβραμόπουλου έχει ένα ακόμη πλεονέκτημα: Αφήνεται κενή η θέση του Επιτρόπου, για να τη λάβει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που διαμορφώνει μεγάλες συναινέσεις» ήταν το tweet του Νίκου Παπά, λίγο μετά τα θριαμβευτικά εκλογικά αποτελέσματα.

Το νέο σώμα της Βουλής θα συγκροτηθεί όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει ήδη εκδοθεί, την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου. Την επομένη, στις 6 Φεβρουαρίου η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Βουλής και το προεδρείο της και αμέσως μετά θα κινηθεί η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα νέα υπερυπουργεία

Tέσσερα νέα υπερυπουργεία θα αποτελούν το βασικό πυλώνα του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με το σχετικό προεδρικό διάταγμα που πήρε τον δρόμο για το Συμβούλιο της Επικρατείας, η νέα κυβέρνηση θα συστήσει τέσσερα υπερυπουργεία στα οποία θα ενσωματωθούν οι αρμοδιότητες άλλων Yπουργείων που είτε καταργούνται είτε μετονομάζονται. 

Συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα υπαχθούν οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 

1) Εσωτερικών
2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 
4) Μακεδονίας Θράκης.

Ακόμη, συνιστάται Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού στο οποίο θα περάσουν τα «χαρτοφυλάκια» των υπουργείων: 

1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
2) Ναυτιλίας και Αιγαίου
3) Τουρισμού και 
4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Επίσης, δημιουργείται Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο θα ενσωματωθούν τα Υπουργεία:

1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 
3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Παράλληλα, στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα ενταχθούν τα Υπουργεία: 

1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 
2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων μεταφέρεται από το  Εργασίας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τα υπόλοιπα τέσσερα υπουργεία της κυβέρνησης θα έχουν ως εξής: Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τέλος, όλες οι αρμοδιότητες, οι θέσεις και το προσωπικό των Υπουργείων που συγχωνεύονται μεταφέρονται στα νέα τμήματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του