Η ώρα της αλήθειας


Με αυστηρά μηνύματα προς τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έφθασε στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανοίγει και επισήμως τον χορό των διεθνών επαφών του νέου πρωθυπουργού και των συζητήσεων με φόντο τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 

Ο Μάρτιν Σουλτς έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά τις 14.40, από τον Αλέξη Τσίπρα, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. «Είστε πολύ καλός φίλος της Ελλάδας, αλλά είστε και δικός μου στενός φίλος, καθώς ήμασταν κοντά κατά τη διάρκεια της εκστρατείας μας στις ευρωκλογές» είπε ο Αλ. Τσίπρας στον Μ. Σουλτς.

«Στηριζόμαστε σε εσάς, πιστεύουμε ότι Ευρώπη σημαίνει αλληλεγγύη και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τελικά θα βρούμε από κοινού μια λύση για το κοινό μας μέλλον» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι είστε η πρώτη συνάντηση που έχω ως Πρωθυπουργός και αυτό έχει έναν ισχυρό συμβολισμό» είπε ο κ. Τσίπρας στον κ. Σουλτς. «Αυτό ισχύει και για εμάς και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και γι' αυτό είμαι εδώ», απάντησε ο κ. Σουλτς. 

To ραντεβού ολοκληρώθηκε στις 16.20 και ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.















Το τιτίβισμα του Σουλτς πριν από τη συνάντηση

«Όχι ελληνικό δράμα, όχι ελληνική δραχμή» έχει τίτλο το κείμενο που ανήρτησε την Τετάρτη στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter και στο Linkedin o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές και τον ταχύ σχηματισμό της κυβέρνησης, σχόλια και ενθουσιασμοί πρέπει να κάνουν χώρο στη νηφαλιότητα και τον ρεαλισμό. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν: η διακυβέρνηση της χώρας και η ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών, προσεγγίζοντας παράλληλα τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σουλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στα κεντρικά γραφεία του κόμματος), τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Την Παρασκευή ο Μάρτιν Σουλτς θα μεταβεί στο Στρασβούργο για προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Σουλτς επισήμανε στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». 

Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως «ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτς θέλει να διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη για τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στο Βερολίνο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του