ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ! 9 ΣΤΟΥΣ 10 Έλληνες δεν εμπιστεύονται τα μέσα ενημέρωσης...


Εννέα στους δέκα Έλληνες ( 87%) και πάνω από τους μισούς πολίτες των χωρών της Ε.Ε. (57%) «δεν πιστεύουν ότι τα εθνικά τους ΜΜΕ είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις» σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2016. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι , στην ερώτηση «πιστεύετε ότι το όργανο που επιβλέπει τα οπτικοακουστικά μέσα στη χώρα σας είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο από πολιτικές, κυβερνητικές ή εμπορικές πιέσεις», θετικά απάντησε το 19% των Ελλήνων, έναντι 37% των Ευρωπαίων και αρνητικά το 74% των Ελλήνων, έναντι 46% των Ευρωπαίων.

Οι Έλληνες θεωρούν ότι τα εθνικά ΜΜΕ δεν είναι απαλλαγμένα από πολιτικές πιέσεις, έναντι 60% των Ευρωπαίων. Επιπλέον, στην Ελλάδα το 52% θεωρεί ότι τα ΜΜΕ δεν παρέχουν ποικιλία αντιλήψεων και απόψεων, έναντι 31% στην ΕΕ. Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι τα εθνικά ΜΜΕ παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες», θετικά απάντησε το 26% των Ελλήνων ερωτηθέντων, έναντι 53% στην ΕΕ.

Τόσο οι Έλληνες, όσο και ο μέσος όρος των Ευρωπαίων πολιτών, κατατάσσουν το ραδιόφωνο ως το πιο αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης στη χώρα τους, με ποσοστό 40% και 66%, αντιστοίχως.

Στη δεύτερη θέση των «αξιόπιστων ΜΜΕ», οι Έλληνες κατατάσσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ποσοστό 38%, έναντι 32% στην ΕΕ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν, κατά μέσο όρο, πιο αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες και την τηλεόραση, με ποσοστό 55%. Αντιθέτως, μόλις το 33% των Ελλήνων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν αξιόπιστο μέσο τις εφημερίδες και μόλις το 16% την τηλεόραση.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 75% των Ευρωπαίων και το 61% των Ελλήνων, οι οποίοι συμμετέχουν σε συζητήσεις σε αυτά, δηλώνουν ότι έχουν υπάρξει μάρτυρες ή έχουν υποστεί διαδικτυακή κακοποίηση, ρητορική μίσους ή απειλές. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (48% των Ευρωπαίων και 34%των Ελλήνων) δηλώνουν ότι καταλήγουν να αποθαρρύνονται από τη συμμετοχή σε συζητήσεις.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του