ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ! ΣΟΚΑΡΟΥΝ οι αποκαλύψεις για τον ρόλο Κοτζιά στο Nαυάγιο του Κυπριακού Η έπαρση και το ΘΟΛΩΜΕΝΟ ΜΥΑΛΟ οδηγούν την Κύπρο σε μια νέα εθνική τραγωδί







Από την συνάντηση με τον Ερντογάν στην διεθνή διάσκεψη! Tην ίδια στιγμή ο Σουλτάνος Ερντογάν μεταθέτει τις εξελίξεις στο Κυπριακό για το 2017. Η ελληνική πλευρά τώρα επιχειρεί να ξαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν για ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Εδαφικό.

Η έπαρση και το θολωμένο (μας) μυαλό στην εξωτερική πολιτική οδηγεί Ελλάδα και Κύπρο σε μια νέα εθνική τραγωδία. Ο Τσίπρας που “κανόνιζε” κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ερντογάν αντιλήφθηκε ότι ο Σουλτάνος θα του έθετε θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης και άλλαξε τροπάρι.

Τώρα-σύμφωνα με το ΑΠΕ και το ΑΚΕΛ-ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, θα προβεί σε κινήσεις το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία της διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα των εγγυήσεων, προκειμένου να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας παρά αποτυχίας, δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού. Τόνισε ότι το ΑΚΕΛ «δεν είχε και δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις θέσεις στο Κυπριακό του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών», ενώ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης στην Ελβετία, βρισκόταν σε επαφή τόσο με τον κ. Τσίπρα όσο και με τον κ. Κοτζιά.

Ο κ. Κυπριανού, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «ΑΣΤΡΑ», χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική και πολύ παραγωγική την προχθεσινή δίωρη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Επισήμανε ότι κατά την ημίωρη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά αρχικά, όσο και κατά τη συνάντηση, που ακολούθησε με τον κ. Τσίπρα, παρουσία και του Έλληνα ΥΠΕΞ, έγινε λεπτομερής εξέταση της κατάστασης, όπως αυτή διαμορφώθηκε. Οι κκ Τσίπρας και Κοτζιάς έκαναν σαφές ότι επιθυμία τους είναι να πάμε σε λύση στο Κυπριακό, η οποία να βασίζεται σε αρχές, πρόσθεσε ο γγ του ΑΚΕΛ.

Είναι προφανές ότι Κοτζιάς και Τσίπρας βάζουν μπροστά το ΑΚΕΛ για να καλύψουν τις δικές τους ευθύνες στο ναυάγιο του Κυπριακού. Η Εφημερίδα Πολίτης της Κύπρου γράφει χαρακτηριστικά:

“Σκοπίμως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επιχειρεί να παρουσιάσει όσους αντιτίθενται στους χειρισμούς του ως δήθεν υπέρμαχους της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Η τακτική αυτή του κ. Κοτζιά στόχο έχει να αποκρύψει το γεγονός ότι όλος ο σχεδιασμός του Προέδρου Αναστασιάδη χάλασε λόγω των δικών του χειρισμών. Ενώ ο κ. Αναστασιάδης κατάφερε να ανατρέψει την τουρκική πολιτική που ήθελε ταυτόχρονη συζήτηση εδαφικού και εγγυήσεων, οι άγαρμποι χειρισμοί του Έλληνα υπουργού έδωσαν την αφρομή που αναζητούσε η τουρκική πλευρά για να απεγκλωβιστεί από τη δέσμευση που ανέλαβε να συζητήσει και να συμφωνήσει πρώτα το εδαφικό και μετά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Αποτέλεσμα, τα δύο μεγάλα αυτά ζητήματα να μένουν ανοικτά αυτή τη στιγμή με την Τουρκία να επιχειρεί εκ νέου διασύνδεσή τους σε ένα τελικό πάρε-δωσε.
Νέες πληροφορίες για τον ρόλο Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, δημοσιεύει σε αναλυτικό της ρεπορτάζ η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης”.


Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha ο κ Κοτζιάς δήλωσε ότι η παρέμβαση του είχε το χαρακτήρα βοήθειας:

«Δεν μπορώ ν’ αντιληφθώ εάν κανείς βοηθά στο να υπάρξει μια λύση που να εξυπηρετεί και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, χωρίς όμως την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, γιατί να θεωρείται ότι εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού; Εκτός αν κάποιοι εννοούν ως λύση την παράδοση και εννοούν να παραμείνει τουρκικός στρατός κατοχής πάνω στο νησί. Ας το πουν ευθέως».

Η ευθεία εμπλοκή Κοτζιά στη διαπραγμάτευση, μέσω της απαίτησης για άμεση λύση στο θέμα των εγγυήσεων, αποκαλύπτεται και από το επίμαχο non paper που είχε αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν – ένα non paper, το οποίο απηύθυνε σαφείς προειδοποιήσεις και προς τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε:

«Η ελληνική κυβέρνηση”, αναφερόταν στο non paper, «κατά τη διάρκεια επανειλημμένων συνομιλιών με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό πρόβλημα, κατέστησε σαφές ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε πολυμερή συνάντηση, υπό την αίρεση της προηγούμενης συζήτησης και συμφωνίας με την Τουρκία, επί του θέματος των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου».

Το non paper είχε αποσυρθεί περίπου δυόμισι ώρες μετά την αποστολή του, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο «Πολίτης» η απόσυρση του εγγράφου έγινε μετά από παρέμβαση του Μαξίμου.

«Το έγγραφο Κοτζιά», γράφει η κυπριακή εφημερίδα, «εντοπίστηκε από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση κινητοποίηση. Ενημερώθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν και το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού επιδόθηκε σε μια μεγάλη προσπάθεια να αποσυρθεί. Σύμφωνα με Ελλαδίτη συνάδελφο που μίλησε στον γράφοντα, «κυριολεκτικά μας παρακαλούσαν να μην δημοσιεύουμε τίποτα, διότι θα ερχόταν σε δύσκολη θέση ο Νίκος Αναστασιάδης στο Μοντ Πελεράν». Το έγγραφο βέβαια όχι μόνο κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες, αλλά όπως ήταν φυσικό έφτασε και στο τουρκικό ΥΠΕΞ».

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ η στάση Κοτζιά ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία τις συνομιλίες Ανασυασιάδη – Ακιντζί στο Μον Πελεράν καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «επιχείρησε να ανατρέψει το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται», αδειάζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο. Αυτή η συμπεριφορά επέτρεψε στην Τουρκία να αδειάσει επίσης τον Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος προ του αποκεφαλισμού του έκανε ένα τακτικό βήμα πίσω».

Το προηγούμενο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα είχαν φανεί από καιρό:
«Σχετικά διαβήματα μάλιστα έγιναν και προς την κατεύθυνση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος απαντούσε καθησυχαστικά ότι ο κ. Κοτζιάς «είναι απόλυτα ελεγχόμενος από το Μαξίμου» και ότι «αν διαφωνεί με τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης, μπορεί και να παραιτηθεί». Βεβαίως η δράση του Ελλαδίτη ΥΠΕΞ είχε δημιουργήσει το απαραίτητο υπόβαθρο, το βάθος του οποίου φάνηκε τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Κοτζιάς σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς από την Αγγλία, Ελλαδίτες και Κύπριους διπλωμάτες είχε προλάβει να ετοιμάσει μια μελέτη για τα θέματα ασφάλειας, μέρος της οποίας μάλιστα διέρρευσε στην εφημερίδα «Φ» της Κύπρου.

Στην πραγματικότητα το έγγραφο αυτό συνέβαλε στην πρόσθετη διατύπωση αυτόνομων ελλαδικών αξιώσεων, αφού ενέτασσε την Κύπρο σε βασικό πυλώνα του ελληνικού δόγματος για την ασφάλεια. Συνεκδοχικά, και υπό το πρόσχημα να εμποδίσει την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε τουρκικό προτεκτοράτο, την ανακήρυσσε ελλαδικό προτεκτοράτο, αναβιώνοντας την πεπερασμένη ιστορική προσέγγιση περί εθνικού κέντρου. Μια προσέγγιση βέβαια προκλητική μετά το ελλαδικό πραξικόπημα στην Κύπρο το 1974, και την παντελή εγκατάλειψη της Κύπρου στη συνέχεια, επιτρέποντας την απρόσκοπτη εφαρμογή του σχεδίου Αττίλας».

Ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, κληθείς στη χθεσινή του συνέντευξη να σχολιάσει την άποψη ότι με το non paper που εκδόθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τορπιλίστηκε η διαδικασία, απάντησε ότι αυτό το επιχείρημα είναι σαν να λέει ότι «ο Ερντογάν είναι ο κάλλιστος, ο πιο ευγενής και απαλός και ήσυχος πολιτικός του κόσμου, ήθελε να τα δώσει όλα πίσω, να πάρει τον στρατό του και να φύγει, να δώσει τα εδάφη που ήθελε, και ξαφνικά κάποιος λέει ψευδώς ότι βγήκε ο Κοτζιάς και πήρε κάποιο τηλέφωνο -υπογραμμίζω ότι αυτό λέγεται ψευδώς- και γι’ αυτό χάθηκαν όλα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για πολεμική και όχι κριτική εναντίον του, και τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακατεύτηκε σε οτιδήποτε αφορούσε τα πέντε στάδια, από τα έξι που υπάρχουν, της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει αρνηθεί ακόμη και να εκφέρει άποψη γι’ αυτά.

Υποστήριξε, δε, ότι κάποιοι επιχειρούν να προκαλέσουν ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο και είναι οι ίδιες δυνάμεις που εξαπέλυσαν εναντίον του ολομέτωπη επίθεση όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών τον Ιανουάριο του 2015 – δυνάμεις που, όπως είπε, βρίσκονται εντός και εκτός χώρας, και ενοχλούνται από μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Από την πλευρά του, κι ενώ η συνωμοσιολογία περί εξυπηρέτησης τουρκικών και άλλων συμφερόντων και η πατριδοκαπηλία καλά κρατούν, η κυπριακή εφημερίδα αποδίδει εμμέσως στο κ. Κοτζιά εξυπηρέτηση συμφερόντων της Ρωσίας, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία:

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να εντάσσει τη λύση του Κυπριακού στο ευρύτερο πλέγμα των ελληνοτουρκικών διαφορών, χρησιμοποιώντας το ως μια πρώτη γραμμή άμυνας, εξυπηρετώντας επιφανειακά όχι μόνον κάποια κακώς νοούμενα ελλαδικά συμφέροντα, αλλά σε βάθος και κάποια ρωσικά!»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του