Πολύ βαρύ χειμώνα για φέτος στη βόρεια Ευρώπη προβλέπουν οι μετεωρολόγοι





Χαμηλότερες του φυσιολογικού θερμοκρασίες αναμένει η βόρεια Ευρώπη για την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία μετεωρολογικής πρόβλεψης και πληροφορικής The Weather Company.
Ο ψυχρός καιρός έχει διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που οδήγησε την εταιρεία να τροποποιήσει τις προγνώσεις της για τους επόμενους μήνες, δήλωσε ο επικεφαλής μετεωρολόγος της εταιρείας Τοντ Κρόφορντ.
«Το ψυχρότερο μοντέλο που ξεκίνησε τον Οκτώβριο επιμένει και τον Νοέμβριο και αυτή είναι μία αρκετά σαφής ένδειξη ότι οι αρχικές μας προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα ήταν λίγο άστοχες».
Η προηγούμενη πρόβλεψη της Weather Company έκανε λόγο για υψηλότερες θερμοκρασίες για τη Βρετανία και τη βόρεια Ευρώπη για τον Ιανουάριο. «Εξαιτίας του ασθενούς στρατοσφαιρικού πολικού στρόβιλου υπάρχει επίσης μία αυξανόμενη πιθανότητα μίας αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης κάποια στιγμή εντός των επόμενων 4 με 6 εβδομάδων που θα αύξανε τους κινδύνους για ψύχος αργότερα μέσα στο χειμώνα», όπως εξήγησε ο Κρόφορντ.
Η Weather Company, ιδιοκτησίας της IBM, παρέχει μετεωρολογικές προβλέψεις με αποδέκτες την αγορά βασικών προϊόντων και τον τομέα της ενέργειας.
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας, με χιόνια και δριμύ ψύχος αναμένεται να μας αποχαιρετήσει ο Νοέμβριος, καθώς ψυχρές αέριες μάζες καταφθάνουν από τη Σιβηρία. Μάλιστα, οι μέχρι στιγμής προβλέψεις κάνουν λόγο για χιονοπτώσεις και στην Αθήνα.
Την επόμενη -και τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου- αναμένεται να φτάσει στη χώρα ο χιονιάς, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες της Αρκτικής θα εισέλθουν στην Ελλάδα από τα βορειοανατολικά (Μαύρη Θάλασσα), με τη θερμοκρασία να σημειώνει αισθητή πτώση.
Σύμφωνα με το Greek-weather.org, φαίνεται ότι θα χιονίσει αρκετά σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θράκης, της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, της ανατολικής Ηπείρου, της βόρειας κυρίως Θεσσαλίας, αλλά και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής ορεινής και ημιορεινής Πελοποννήσου.
Βάση της τελευταίας πρόγνωσης καιρού, λιγότερες χιονοπτώσεις φαίνεται να δέχονται οι πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ενώ θα σημειωθεί και ισχυρός παγετός με θερμοκρασίες που στην ορεινή και ημιορεινή ηπειρωτική χώρα, δεν αποκλείεται να πέσουν και στους -20 βαθμούς Κελσίου.
Μία τέτοια ψυχρή εισβολή είναι σπάνια γι’ αυτή τη χρονική περίοδο που διανύουμε, με τον βαρύ χειμώνα να μπαίνει από νωρίς φέτος.
Το φαινόμενο ίσως έχει και συνέχεια μέσα στο πρώτο μισό του Δεκέμβρη μιας και τα μοντέλα πρόβλεψης καιρού θέλουν διαδοχικές ψυχρές εισβολές και μετά τις 3-4 Δεκεμβρίου.
Στην Αττική, σύμφωνα πάντα με το Greek-weather.org, περισσότερες πιθανότητες για χιονοπτώσεις έχουν οι περιοχές του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Πεύκης, της Αγίας Παρασκευής, των Θρακομακεδόνων, της Κηφισιάς, του Γαλατσίου, του Αμαρουσίου, αλλά και του Χολαργού και του Χαλανδρίου. Σε αυτές τις περιοχές φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα ως και 70%-75% για να χιονίσει και γενικότερα να πέσουν νιφάδες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του