Απόφαση – σταθμός για τους δανειολήπτες με χρέη

Δικαστική απόφαση – σταθμό έλαβε το Ειρηνοδικείο Βασιλικών, παρέχοντας «ασπίδα» προστασίας μέσω των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Voria.gr, παρότι ο νόμος Κατσέλη προστατεύει μόνον την α’ κατοικία, στη συγκεκριμένη, πρωτοφανή στα χρονικά, απόφαση, προφυλάσσονται από εκποίηση και τα τρία ακίνητα που διέθετε στην κατοχή της η τετραμελής οικογένεια, η οποία, πλέον, καλείται να καταβάλει «συμβολικό» μηνιαίο ποσό για μία -μεγάλη- περίοδο χάριτος.

Κατά το παρελθόν, η Δικαιοσύνη, σε αντίστοιχες αποφάσεις της, όριζε την υποχρέωση καταβολής ποσών, φτάνοντας ακόμα και σε μηδενικές καταβολές για υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν περιέλθει, δίχως δική τους υπαιτιότητα, σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, λόγω των εισοδηματικών περικοπών που επέφερε η οικονομική κρίση στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ταυτοχρόνως, διαφύλαττε μόνο την κύρια κατοικία τους από τον κίνδυνο να βγει αμέσως «στο σφυρί», διασώζοντάς την έναντι περιορισμένου τιμήματος, που προσδιορίζεται συνήθως με μικρές δόσεις, σε βάθος χρόνου και έπειτα από κάποια περίοδο χάριτος.

Εντούτοις, με την εν λόγω απόφαση δημιουργείται δεδικασμένο για ενδεχόμενη προστασία δεύτερων, τρίτων ή και όλων των ακινήτων ενός υπερχρεωμένου νοικοκυριού, αναλόγως, βεβαίως, τα κριτήρια της κάθε υπόθεσης και την εισοδηματική δύναμη των δανειοληπτών.

Η υπόθεση

Η τετραμελής οικογένεια δηλώνει μηνιαίο εισόδημα ύψους 830 ευρώ, οι οφειλές της ανέρχονται σε 230.513,25 ευρώ και διαθέτει τρία ακίνητα: την πρώτη κατοικία, 108,3 τ.μ. στο Πλαγιάρι, ένα διαμέρισμα 56 τ.μ. στην περιοχή Αγίου Φανουρίου, στην Τούμπα (ενοικιάζεται με τίμημα 230 ευρώ μηνιαίως), και ένα αγροτεμάχιο 288 τ.μ. στους Ταγαράδες του δήμου Θέρμης. Τα δύο πρώτα ακίνητα κατέχονται εξ αδιαιρέτου, ενώ το χωράφι βρίσκεται στην κυριότητα του ανδρός. Πρόκειται για έναν εμπειροτέχνη οικοδόμο με εισόδημα 600 ευρώ, την άνεργη σύζυγό του με μηδενικό εισόδημα (αμφότεροι 41χρονοι) και δύο παιδιά, ηλικίας 9 και 6 ετών.

Οι οφειλές του ζευγαριού (στεγαστικό δάνειο και πιστωτικές) ανέρχονται σε συνολικά 230.513,25 ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε ότι η αντικειμενική αξία της α’ κατοικίας ανέρχεται 75.990,05 ευρώ, η εμπορική αξία του διαμερίσματος στην Τούμπα σε 23.000 ευρώ, ενώ το αγροτεμάχιο σε μόλις 900 ευρώ.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το δικαστικό σκεπτικό, το ζευγάρι, από το 2012, περιήλθε σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, αφού, όταν συνήφθη το στεγαστικό δάνειο, ο 41χρονος λάμβανε 1.700 ευρώ, ενώ σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης, μόλις 600, συν τα 230 ευρώ από το ενοίκιο του διαμερίσματος. Εν όλω, δηλαδή, 830 ευρώ.

Κατά το δικαστήριο, το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων ιδίων και των τέκνων τους ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, στα οποία, σήμερα, συνεισφέρουν οι γονείς τους. Ως εκ τούτου, το Ειρηνοδικείο έκρινε ως ανεπαρκές το υπάρχον εισόδημα για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών τους. Παράλληλα, έκρινε ότι το ΙΧ αυτοκίνητο που έχει στην κατοχή της η 41χρονη, μοντέλο 16ετίας και αξιας 3.000, δεν πρόκειται να προκαλέσει αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο ισχύει και με το -σχεδόν μηδενικής αξίας- αγροτεμάχιο.

Η απόφαση

Στην απόφασή του, το δικαστήριο προστατεύει και τα τρία ακίνητα της οικογενείας, κρίνοντας ότι δεν πρέπει να διαταχθεί εκποίηση για κανένα από αυτά και πως το ζεύγος έχει περιέλθει, χωρίς δόλο, σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειάς τους, αποφάσισε την καταβολή συμβολικού τιμήματος ύψους 50 ευρώ για μία περίοδο χάριτος τριών ετών από τον άνδρα και μηδενική καταβολή για τη γυναίκα. Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, θα κληθούν να καταβάλουν το 80% της αντικειμενικής αξίας της α’ κατοικίας τους (60.792,04 ευρώ), ποσοστό που απαιτείται, εξάλλου, για τη διάσωσή της.

Η αποπληρωμή αυτή ορίστηκε σε 126,65 μηνιαίως για έκαστο γονέα, για τα επόμενα 20 χρόνια (240 μήνες), και θα γίνεται εντόκως, χωρίς ανατοκισμό με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με το κυμαινόμενο επιτόκιο που θα ισχύει κατά τον χρόνο αποπληρωμής.

Παράλληλα, όρισε νέα δικάσιμο στις 13 Φεβρουαρίου 2018, για τον επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών, όπως, άλλωστε, επιβάλλεται από τον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να διαπιστωθεί η τότε οικονομική κατάσταση του ζευγαριού, «με την εξεύρεση κατάλληλης εργασίας από τη γυναίκα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.
Ωστόσο, ακόμη και εάν επέλθει η αλλαγή αυτή, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ρύθμιση για αποπληρωμή του 80% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας, η οποία, φυσικά, θα εξακολουθήσει να προστατεύεται.

Πηγή: voria.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του