Άντε Μίμη και στις επόμενες εκλογές πρωθυπουργός, μη το βάζεις κάτω …


Ιστορικοί οι ψήφοι του Μίμη Αγγέλου.
Σηματοδοτούν κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως:
Σαν σήμερα το  1923:

·         Υπογράφτηκε  η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθόρισε τα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Συρία και το Ιράκ.

·         Η Επαναστατική κυβέρνηση των Πλαστήρα-Γονατά θα προκηρύξει εκλογές σαν σήμερα πριν από 86 χρόνια, το 1923, για την ανάδειξη της Δ΄ Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης η οποία θα αποφάσιζε για το πολίτευμα της Ελλάδας. Οι εκλογές αυτές ήταν οι τελευταίες που έγιναν με σφαιρίδιο. Ένα χρόνο αργότερα ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση.

·         Σαν σήμερα πριν 87 χρόνια, το 1923 εφαρμόστηκε στην χώρα μας το Νέο ή Γρηγοριανό ημερολόγιο (ν. η.), αντικαθιστώντας το παλαιό ή Ιουλιανό ημερολόγιο (π. η.) (όχι χωρίς αντιδράσεις). Η Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου του 1923 (π. η.) ονομάστηκε Πέμπτη 1 Μαρτίου 1923 (ν. η.).Έτσι δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16/2 μέχρι και 28/2/1923. Δέκα τρεις ημέρες μπροστά, όσες και oι μέρες καθυστέρησης μέχρι τότε του Ιουλιανού ημερολογίου, για να έλθει η εαρινή ισημερία στην κανονική της θέση (21 Μαρτίου), που βρισκόταν το 325 μ. Χ.(Α΄ Οικουμενική σύνοδος).Η εκκλησία της Ελλάδας δεν δέχθηκε την ρύθμιση αυτή, με αποτέλεσμα το 1923 να μην εορταστεί ταυτόχρονα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου: στις 25 Μαρτίου (ν. η.), εορτάστηκε κανονικά η Εθνική εορτή, αλλά ο Ευαγγελισμός εορτάστηκε από την Εκκλησία μας στις 7 Απριλίου (ν. η.), αφού τότε είχε 25 Μαρτίου το παλαιό ημερολόγιο το οποίο χρησιμοποιούσε!.Μπροστά σε αυτή την αταξία, η οποία προκάλεσε τότε αλγεινή εντύπωση στο λαό μας, η Ελληνική εκκλησία, με την σύμφωνη γνώμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγκάστηκε να δεχτεί το ν. η. τον επόμενο χρόνο: η Κυριακή 10 Μαρτίου (π. η.) 1924 ονομάστηκε Κυριακή 23 Μαρτίου 1924 (ν. η.) και έτσι συγχρονίστηκε με την Ελληνική πολιτεία, αλλά... δεν δέχτηκε τον εορτασμό του Πάσχα με το νέο ημερολόγιο.

·         Ως «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» έμεινε στην ιστορία η προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία το 1923. Το πραξικόπημα απέτυχε παταγωδώς, αλλά έκανε γνωστό τον εμπνευστή του, τόσο εντός, όσο και εκτός Γερμανίας.

·         Πέθανε ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης Λογοτέχνης και διανοούμενος που δέσποσε στα ελληνικά γράμματά στις αρχές του 20ού αιώνα

·         Πέθανε ο Γκιστάβ Άιφελ μηχανικός και επιχειρηματίας ,έγινε διάσημος με την κατασκευή του πύργου που πήρε το όνομά του κι έγινε σήμα κατατεθέν του Παρισιού.
·        
Γεννήθηκε ο Τζιμ Μάρσαλ.
Άγγλος ηλεκτρολόγος, μουσικός και επιχειρηματίας, πρωτοπόρος στην κατασκευή ενισχυτών για ηλεκτρικές κιθάρες.
·         Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών, είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου

·         Γεννήθηκε η Μαρία Κάλλας

























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του