Bloomberg: Επιστροφή στη δραχμή σε 46 ώρες



Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να έχει ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο για να διαχειριστεί μία έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Πόσο μικρό περιθώριο; Ούτε δύο 24ωρα!!!
Διαβάστε τι αναφέρει νέο δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τα περιθώρια που έχει η Ελλάδα για να διαχειριστεί μια πιθανή "έξοδο" από το ενιαίο νόμισμα

Οι πρώτες κρίσιμες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν από την στιγμή που θα κλείσει η Νέα Υόρκη και οι αγορές στις ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέχρι την στιγμή που στην Ασία και τον Ειρηνικό θα ανοίξουν ξανά οι μεγάλες αγορές το πρωί της Δευτέρας. Μιλάμε λοιπόν, για Σαββατοκύριακο "φωτιά" μέσα στο οποίο θα "τρέξουν" πολλές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που πρέπει να κάνει την ελληνική ηγεσία να ετοιμάζεται για πιθανή αποχώρηση της από το ενιαίο νόμισμα.


Ουσιαστικά, από το κλείσιμο της Wall Street στη Νέα Υόρκη μέχρι το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Ουέλιγκτον στην Νέα Ζηλανδία, ο χρόνος που παρέχεται δεν φτάνει ούτε καν τα δύο 24ωρα.


Το πρακτορείο έκανε σχετική έρευνα ρωτώντας 21 οικονομολόγους, αναλυτές και ακαδημαϊκούς για το πώς φαντάζονται μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και συνέθεσε τις προτάσεις τους σε ένα κεντρικό σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό, το κρίσιμο Σαββατοκύριακο η πολιτική ηγεσία θα πρέπει ταυτόχρονα:

Να διαχειριστεί την ένταση στους δρόμους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, να αντιμετωπίσει μία πιθανή εσωτερική χρεοκοπία, να σχεδιάσει ταχύτατα το νέο νόμισμα και την μετάβαση σε αυτό, να ανακεφαλαιοποιήσει εκ νέου τις τράπεζες, να σταθεροποιήσει την ροή κεφαλαίου στην αγορά και να βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, μετά την διακοπή της "τροφοδοσίας" από τους δανειστές.

Κι όλα αυτά, μέσα σε 46 ώρες, καθώς πέραν από κινδυνολογίες, ο συντάκτης φροντίζει να θέσει και χρονικά περιθώρια στην υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση.

Το μέγεθος και το πολιτικό κόστος των παραπάνω εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πτώση οποιαδήποτε κυβέρνηση, σε μία χώρα που ήδη δύο φορές από το 2010 "διασώθηκε" από την χρεοκοπία.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω δημοσίευμα, αναφέρει πως το σενάριο ενισχύεται εν πολλοίς από την πολιτική αστάθεια που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, και από τις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το αν μια πιθανή αριστερή κυβέρνηση θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση. Αναφορά γίνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου που δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή, και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ εν όψη νέων εκλογών, με τρεις τουλάχιστον μεγάλες δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν στην πρώτη θέση.

Καθησυχάζει η UBS

Στο παραπάνω σενάριο, να προστεθεί ότι η τράπεζα UBS, αναφέρει από τη δική της πλευρά, δύο πιθανά σενάρια:

Το πρώτο αφορά μια αναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου συνοδευόμενη από νέα αναδιάρθρωση του χρέους και το άλλο αφορά τη στάση πληρωμών. Όπως τονίζει πάντως το ελβετικό πιστωτικό ίδρυμα, ακόμα και το δεύτερο σενάριο δεν θέτει αναγκαστικά την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του