Στήριξη του Αρχιεπίσκοπου μέσω της «Αποστολής» και της ΕΣΕΕ σε άνεργους εμπόρους και τις οικογένειες τους


Την διαβεβαίωση ότι η Ιερά  Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της «Αποστολής» θα προσφέρει στήριξη στους εμπερίστατους συνανθρώπους μας του εμπορικού κόσμου έδωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα της ΕΣΕΕ κ.κ. Βασίλη Κορκίδη και Γιώργο Καρανίκα  και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.
 Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο Μακαριότατος για την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί έμποροι και οι οικογένειές τους και να αναζητηθούν κοινές δράσεις για την ανακούφισή τους.
Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ περιέγραψαν τις οδυνηρές και..... πολυδιάστατες συνέπειες από την οικονομική εξαθλίωση, οι οποίες έχουν οδηγήσει πολλές ελληνικές οικογένειες εμπόρων σε απόγνωση. Η επιβίωση μιας στις τρεις μικρομεσαίες οικογένειες είναι οριακή και πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ για τις υπόλοιπες δύο στις τρεις είναι προβληματική. Δύο στους δέκα γονείς σταματούν τα παιδιά τους από παιδικούς σταθμούς, ενώ πέντε στους δέκα από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τα εγγράφουν σε δημόσια σχoλεία, αδυνατώντας να πληρώσουν δίδακτρα και φροντιστήρια. Η οικονομική ανασφάλεια στις ελληνικές οικογένειες απαιτεί την παροχή κοινωνικών βοηθημάτων για συμβουλευτική, ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη.  Η ανάδειξη των κρατικών δομών πρόνοιας, όπως το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τα οποία παρέχουν υπηρεσίες επείγουσας ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες που διέρχονται κρίση, είναι σημαντική αλλά όχι αρκετή.
Όπως είπε ο κ. Κορκίδης: «Τη δύναμη της Εκκλησίας να προσελκύει ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όταν βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας και ανάγκης δεν μπορεί να την αναπληρώσει κανένας δημόσιος φορέας. Η Εκκλησία ότι σημαντικό προσφέρει με τα συσσίτια και κάθε άλλη βοήθεια στους άστεγους, τους άπορους, τους ηλικιωμένους και τη νεολαία το κάνει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και συγκεντρώσεις και όχι στις πλατείες των πόλεων, μοιράζοντας πατάτες και κρεμμύδια παρουσία των ΜΜΕ για άγρα ψήφων και εντυπώσεων.
Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έλληνες  έμποροι σήμερα είναι οι αυξανόμενες ψυχικές παθήσεις, η κατάθλιψη και η μελαγχολία που οδηγούν χιλιάδες συνανθρώπους μας στην αμαρτία της αυτοκτονίας, ενός τραγικού φαινομένου, το οποίο εκατονταπλασιάστηκε στη χώρα μας μέσα σε ενάμισι χρόνο».
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η προσπάθεια να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτή την περίοδο δοκιμασίας είναι να έχουμε πραγματική και βαθειά πίστη και η πίστη θέλει ανθρωπιστική υποστήριξη. Η ελληνική κοινωνία σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται την παρουσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, την αγάπη, τη  θαλπωρή και την αλληλεγγύη της χριστιανικής μας θρησκείας.
Σε συνέχεια των παραπάνω, στη συνάντηση συζητήθηκε η από κοινού προσπάθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος με την ΕΣΕΕ για να ανακουφιστούν οι συνάδελφοι έμποροι που βρίσκονται σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Η Εκκλησία μπορεί να συνεισφέρει τόσο σε θέματα συλλογής τροφίμων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και στην ψυχολογική και ψυχική υποστήριξη. Σε αυτό το πλαίσιο και με τη βοήθεια της ΕΣΕΕ και των Εμπορικών Συλλόγων θα προωθηθεί η δημιουργία Κοινωνικής Εταιρείας για τη σίτιση, περίθαλψη και στέγαση, με στόχο την ανακούφιση των συναδέλφων εμπόρων και των οικογενειών τους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Ήδη, πολλές επιχειρήσεις έχουν αποδεχθεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης να συνδράμουν την εν λόγω σημαντική προσπάθεια, προσφέροντας τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. 
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος   χαρακτηριστικά ανέφερε: « η Εκκλησία είναι δίπλα σε όποιον  υποφέρει σε όποιον  την χρειάζεται.  Η αγκαλιά μας συνεχώς μεγαλώνει, γνωρίζουμε τα προβλήματα των εμπόρων, των οικογενειών τους, την δύσκολη επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τον αγώνα τους, να ενθαρρύνουμε την ελπίδα τους».
Ο κ. Δήμτσας από την πλευρά του δήλωσε: «Είναι μια συνεργασία που ξεκινά με γνώμονα τον άνεργο έμπορο, την οικογένεια του, να διασφαλίσουμε τρόπους υποστήριξης και να σταθούμε αρωγοί στην καθημερινή βιοπάλη των συνανθρώπων μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσουμε στην πράξη κοινωνικές συμμαχίες με πλήρη επίγνωση του ρόλου μας που δεν είναι άλλος από την ανακούφιση όσων ανθρώπων  βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και η οικονομική κρίση απειλεί την επιβίωση τους. Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν οι ενέργειες και οι δράσεις μας, το πρόγραμμα της συνεργασίας μας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του