Μάγκας ο Σημίτης! Πλήρωναν τα χρέη τους προς τα ταμεία, με...χρέος!


ρεπορτάζ: ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Το σκάνδαλο με την συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμειων στο περιβόητο PSI το 2012, είναι λίγο πολύ γνωστό.
Όλοι σχεδόν γνωρίζουν, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και Νομκά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, υποχρεώθηκαν τελικά να συμμετάσχουν στο κούρεμα των ομολόγων, αν και υποτίθεται ότι αυτό αφορούσε μόνο τους ιδιωτες πιστωτές. Έγιναν δηλ. και αυτά με το ζόρι "ιδιώτες", προκειμένου να πετύχει η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, και να βγαίνει να πανηγυρίζει ο τότε υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, για το "μεγαλύτερο κούρεμα ομολόγων στη σύγχρονη ιστορια"!
Είναι γνωστός επίσης ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος, και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τα διαθέσιμα των ταμείων, αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών, τα οποία μετέτρεψε σε ομόλογα, ερήμην τους, αφού αυτό το δικαίωμα τις έδινε ο σχετικός νόμος του 1997. Με όλα αυτά, τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασαν να έχουν απώλειες στα αποθεματικά τους, πάνω από 12 δις ευρώ.Και είναι λεφτά που θα λήψουν από τις επόμενες γενιές, δηλ. τους μελλοντικούς συνταξιούχους!

Το κράτος-"μπαταχτσής"!
Αυτά, λίγο-πολύ, τα ξέρατε. Αυτό που σίγουρα δεν ξέρατε είναι, ότι ένα μεγάλο μέρος των ομολόγων που κουρεύτηκαν, δεν ήταν αποθεματικά των ταμείων, που επενδύθηκαν σε αυτά, αλλά τα είχε δώσει το ίδιο το κράτος τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς το ασφαλιστικό σύστημα!
Το κράτος, ως γνωστόν, είναι υποχρεωμένο δια νόμου να εισφέρει στα ασφαλιστικά ταμεία, στα πλαίσια της λεγόμενης τριμερούς χρηματοδότησης ( εργοδότες, εργαζόμενοι, κράτος). Πάγια τακτική των κυβερνήσεων όμως ήταν, να μην πληρώνουν στην ώρα τους, αυτές τις εισφορές. Όταν λοιπόν μαζεύονταν οι οφειλές τι έκαναν; Δεν τις πλήρωναν με ρευστό, αλλά εξέδιδαν ομόλογα, και μετά τα έδιναν στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάποιες περιπτώσεις πλήρωναν μεν κανονικά την ετήσια εισφορά, πάλι όμως με ομόλογα. Δηλ. τι έκαναν οι κυβερνήσεις με απλά λόγια; Πλήρωναν τα χρεή τους προς τα ταμεία, με...χρέος!
Αυτή η πρακτική του κράτους-"μπαταχτσή" ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σημίτη, και συνεχίστηκε όλη τη δεκαετία του 2000.Από τα σχετικά ΦΕΚ που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς και από τα στοιχεία των προϋπολογισμών προκύπτει ότι:
* Την περίοδο 1988-2000, η κυβέρνηση Σημίτη, για να ξεπληρώσει οφειλές του κράτους, κυρίως προς το ΙΚΑ, του παραχώρησε ομόλογα αξίας 4,7 δις ευρώ.
* Από το 2001 μέχρι και το Φθινόπωρο το 2009, για την καλυψη των οφειλών του δημοσίου και την απόδοση της ετήσιας κρατικής εισφοράς, δόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία άλλα 8,6 δις ευρώ περίπου.
* Σύνολο: 13,3 δις ευρώ σε ομόλογα, για τις οφειλές του κράτους προς τα ταμεία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, σχεδόν τα 10 δις ευρώ, κουρεύτηκαν τελικά!
"Υποπτές" αγορές!
Άλλο μεγάλο θέμα είναι οι μαζικές αγορές ομολόγων στις οποίες προχώρησαν τα ασφλστικά ταμεία, σε ιδιαίτερα "ευαίσθητες" χρονικά περιόδους. Για παράδειγμα, από τις αναλυτικές καταστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Εργασίας, το 2011 προκύπτει ότι, το κρίσιμο διάστημα από 1/1/2010 μέχρι 31/3/2010, τα ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν ομόλογα αξίας 1,6 δις ευρώ περίπου. Με νεότερα στοιχεία της ΤτΕ το 2012, φαίνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και τις 30/4/2010 ειχαν αγοράσει ομόλογα αξίας, τουλάχιστον 2 δις ευρώ!
Δηλ. μέσα σε ένα τετράμηνο μόνο, όταν η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, τα σπρεντς των ομολόγων είχαν πάρει την ανιούσα, και οι ξένες τράπεζες είχαν αρχίσει να ξεφορτώνονται τα ελληνικά ομόλογα, έχοντας ήδη πουλήσει 7,4 δις ευρώ, ένα μέρος των οποίων προφανως "φορτώθηκαν" τα ασφαλιστικά ταμεία.
Και το ερώτημα είναι αμείλικτο. Ποιοί ήταν αυτοί, και πως λάμβαναν αποφάσεις για τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, σε εκείνη την τραγική για τη χώρα μας χρονική περίοδο; Με ποια επενδυτική λογική, ή με ποιων πολιτικών τις αφόρητες πιέσεις, τα ταμεία αναγκάστηκαν να προβούν σε αγορές ομολόγων, τη στιγμή που αυτά απαξιώνονταν στις διεθνείς αγορές, και η κυβέρνηση Παπανδρέου ετοίμαζε με τους δανειστές να βάλει τη χώρα στο μνημόνιο;
Είναι δε φοβερό το γεγονός ότι, καθόλη τη διάρκεια του 2010, τα ταμεία εξακολουθούσαν αν αγοράζουν ομόλογα, όταν η Ελλάδα είχε πια αποκλειστεί από τις αγορές, είχε μπει στο μνημόνιο, τα σπρεντς είχαν ξεφύγει, και οι ξένες τράπεζες πουλούσαν μαζικά ομόλογα. Έφτασαν στο σημείο, στα τέλη της χρονιάς μάλιστα, έφτασαν να κατέχουν ομόλογα αξίας σχεδον 30 δις ευρώ, προφανώς με εντολές "άνωθεν"!
Το 2011 πάντως,προκειμένου να "ακαλύψουν" τις ανάγκες τους, άρχισαν να τα πουλούν, με ζημιά φυσικά, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και το 40% περίπου. Τελικά, στα τέλη του 2011, κατείχαν ομόλογα αξίας 24 δις ευρώ περίπου, τα οποία και κουρεύτηκαν!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του