Στην… ουρά για ένα πιάτο φαϊ νεόπτωχοι της Θεσσαλονίκης


f5e59b14fbe2d97dd12dbb2d7e2afee2 XLΣε έξαρση βρίσκεται το φαινόμενο της ανέχειας και της φτώχειας, κυρίως στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, καθώς περίπου 2.500 άνθρωποι δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες παιδιά να εμβολιάζονται στα κοινωνικά ιατρεία ενοριών και δήμων.
Ταυτόχρονα, στις ουρές των συσσιτίων της εκκλησίας περιμένουν καθημερινά για ένα πιάτο φαγητό 6.300 πολίτες, ενώ περισσότερες από 650 οικογένειες εκλιπαρούν για ένα πακέτο με τρόφιμα και για 50-60 ευρώ προκειμένου να πληρώσουν λογαριασμούς του ηλεκτρικού.
Δήμοι και μητροπόλεις αναγκάζονται να επεκτείνουν συνεχώς τις κοινωνικές δομές και δράσεις τους, όπως παντοπωλεία, φαρμακεία, αποθήκες ρουχισμού, ενώ ασφυκτική είναι καθημερινά η κατάσταση στα ιατρεία που λειτουργούν από τις ενορίες και τους ΟΤΑ, όπου ανασφάλιστοι πολίτες περιμένουν να υποβληθούν σε εξετάσεις και τα παιδιά τους να κάνουν τα απαραίτητα εμβόλια. Εκπρόσωποι δήμων και εκκλησίας διαπιστώνουν ότι η κατάσταση αυτή δεν προήλθε μόνο από την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά και επειδή το σύστημα κοινωνικής προστασίας απέτυχε όπς τονίζουν να ενεργοποιήσει μηχανισμούς στήριξης του εισοδήματος των φτωχών και των ανέργων.

Υπεύθυνοι των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης της εκκλησίας και των δήμων υποστηρίζουν ότι όλοι αυτοί είναι νεοάποροι που δημιούργησε η κρίση, οικογενειάρχες που μέχρι χθες ζούσαν με αξιοπρέπεια, καλύπτοντας επαρκώς τις καθημερινές τους ανάγκες, τους λογαριασμούς τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Τα συσσίτια προσφέρονται στις 20 από τις 59 ενορίες της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ η μεγαλύτερη προσέλευση σημειώνεται στην ενορία των Αγίων Πάντων και του Ευαγγελισμού στον Εύοσμο, όπου καθημερινά σιτίζονται περισσότεροι από 600 άνθρωποι, και στην ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου προσέρχονται ημερησίως 120-130 πολίτες.
Εκτός όμως από τα συσσίτια, η μητρόπολη έχει στήσει ένα πλήρες δίκτυο κοινωνικών δομών, όπως το παντοπωλείο και την αποθήκη ρουχισμού, από όπου κάθε 15 μέρες περισσότερες από 400 οικογένειες παραλαμβάνουν καλάθι με τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο εκπρόσωπος των φιλανθρωπικών δομών της μητρόπολης, στις ενορίες καταφεύγουν κάθε μήνα 140-150 άποροι πολίτες που ζητούν χρήματα για να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, τη θέρμανση ή το νοίκι.
Προσφορά από εθελοντές
Η παροχή υπηρεσιών όμως από το δίκτυο κοινωνικών δομών δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση χωρίς τη βοήθεια εθελοντών, οι οποίοι διαθέτουν καθημερινά τον χρόνο τους για να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν και να βοηθήσουν στην παράδοση και παραλαβή τροφίμων και άλλων ειδών.
Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν... στρατό, καθώς σήμερα τις υπηρεσίες τους προσφέρουν 1.000 άτομα σε όλο το δίκτυο που έχει αναπτύξει η μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Μεγάλη είναι η αύξηση που σημειώνει και ο αριθμός των σιτιζόμενων και στην κεντρική Θεσσαλονίκη. Συνολικά στα 15 ενοριακά συσσίτια της μητρόπολης Θεσσαλονίκης σιτίζονται καθημερινά περίπου 3.500-4.000 άτομα, ενώ ένα πιάτο φαγητό αναζητούν 1.500 άνθρωποι στα συσσίτια της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ενοριακών αλλά και των δημοτικών συσσιτίων, οι άνθρωποι που καταφεύγουν σ' αυτά είναι συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, ανασφάλιστοι και οικογενειάρχες με πολύ μικρά εισοδήματα, ακόμη και πρώην επιχειρηματίες που έχασαν την περιουσία τους.
Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων δίνουν μάχη για να αυξήσουν τις παροχές που δέχονται από ιδιώτες και σούπερ μάρκετ, ωστόσο το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς η ζήτηση ξεπερνά πλέον κάθε προηγούμενο. Σε μεγάλους δήμους, όπως Καλαμαριάς και Παύλου Μελά, κατά μέσο όρο καλύπτονται 200-250 οικογένειες από τις 600-700 που είναι εγγεγραμμένες στις λίστες των παντοπωλείων και πρατηρίων, λαμβάνοντας δέματα δύο φορές τον μήνα για περίπου έναν χρόνο.
Το κοινωνικό ιατρείο Παύλου Μελά
Εξάλλου, πάνω από 700 κάρτες υγείας ανασφάλιστων πολιτών εκδόθηκαν από το κοινωνικό ιατρείο του δήμου Παύλου Μελά, ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοινωνικό ιατρείο της Βόρειας Ελλάδας το οποίο πλαισιώνεται από ένα δίκτυο δεκάδων λειτουργών υγείας (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές), διοικητικών και άλλων. Το ιατρείο απευθύνεται σε όλους όσους βιώνουν, για διάφορους λόγους, αποκλεισμό από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγεία και φάρμακα.
Στο κοινωνικό ιατρείο λειτουργούν οφθαλμιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, καρδιολογικό ιατρείο, παιδιατρικό, πνευμονολογικό, ορθοπεδικό, ψυχολογικό, γυναικολογικό, ωτορινολαρυγγολογικό, γαστρεντερολογικό, οδοντιατρείο και γενικός χειρουργός. Μεταξύ άλλων διαθέτει έναν υπερσύγχρονο υπερηχοτομογράφο, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα ανασφάλιστα παιδιά.
Πολυκλινική για άπορους σε Νεάπολη-Συκιές
Δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε 119 άπορες οικογένειες και εκατοντάδες ακόμη ανασφάλιστους πολίτες παρέχει και το δημοτικό ιατρείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έδωσε τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν εξετάσεις 87.039 πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για μια πολυκλινική, καθώς στελεχώνεται από 22 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, που παρέχουν πλήρεις ιατρικές και διαγνωστικές υπηρεσίες, ενώ πραγματοποιούν και κατ' οίκον επισκέψεις σε ασθενείς.
Το δημοτικό ιατρείο που εδρεύει στις Συκιές αποτελεί μια σύγχρονη και πρωτοποριακή κοινωνική δομή που έχει τεθεί στην υπηρεσία των δημοτών από το 2011, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες (δημότες και κατοίκους), με προτεραιότητα σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Επίσης δίνει προτεραιότητα και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, στους ηλικιωμένους-μέλη των ΚΑΠΗ και τους ωφελούμενους του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου, το ιατρείο παρέχει αυτή τη στιγμή δωρεάν ιατρική περίθαλψη σε 119 ανασφάλιστες οικογένειες, ενώ από το 2011 έως και το 2013 διενεργήθηκαν συνολικά 1.656 υπέρηχοι καρδιάς, 690 ουρολογικοί υπέρηχοι, 510 γυναικολογικοί υπέρηχοι, 931 οφθαλμολογικοί έλεγχοι, σφραγίστηκαν 1.244 βιβλιάρια υγείας επαγγελματιών και έγιναν 484 επισκέψεις κατ' οίκον σε ασθενείς.
Το ιατρείο λειτουργεί στο πλαίσιο του δημοτικού κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ταμείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Συστεγάζεται από το 2011 με το Α' ΚΑΠΗ Συκεών στην οδό Καυκάσου 64-66, έχοντας ανοιχτές τις πόρτες του για όλους τους πολίτες καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του