Το ΣτΕ αποφασίζει για έξι θέματα κεντρικής πολιτικής και,,, αγχώνει το Μαξίμου


steapofaseisΑποφάσεις μείζονος σημασίας για σειρά δημοσιονομικών μέτρων που καθόρισαν την τελευταία τριετία την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας αναμένονται το προσεχές διάστημα, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε επικεντρωθεί το ενδιαφέρον τόσο πολλών (κυβέρνησης, κοινωνικών ομάδων και χιλιάδων πολιτών) σε αποφάσεις Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως συμβαίνει τώρα, με τις επικείμενες αποφάσεις του ΣτΕ, που κυοφορούνται για κρίσιμα και σημαντικά νομοθετικά μέτρα. Τουλάχιστον έξι, που αναμένονται προσεχώς, θεωρούνται καθοριστικής σημασίας, καθώς θα κρίνουν κεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, πρόκειται για τα σημαντικότερα μέτρα περιστολής δαπανών, αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών, που ελήφθησαν την τελευταία τριετία και έχουν οδηγηθεί στο ΣτΕ, που καλείται να λάβει αποφάσεις περί της συνταγματικότητάς τους ή μη. Οι αποφάσεις αυτές θα καλύπτουν όλο το φάσμα, από περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι και διαρθρωτικές αλλαγές.

Ειδικότερα:
1. Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι αποφάσεις για τη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, που έχουν ήδη συζητηθεί στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 10 Μαρτίου του 2014 και αναμένεται η έκδοσή τους.
2. Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική υπόθεση ήδη έχει προσδιοριστεί και θα απασχολήσει την Ολομέλεια του ΣτΕ αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, καθώς δικάσιμος έχει οριστεί για τις 9 Μαΐου.
3. Μείζονος σημασίας είναι και οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Δεκάδες είναι οι προσφυγές που πρόκειται να δικαστούν, ορισμένες έχουν ήδη εκδικαστεί, για συγκεκριμένες υποθέσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια κτήματα, οργανισμοί του Δημοσίου κ.ά.).
4. Σημαντικές είναι και οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες επήλθαν μεταβολές στο δίκαιο της αυτονομίας των συλλογικών συμβάσεων και σε εργασιακά θέματα γενικότερα.
5. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης της Ολομελείας του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές σε ενστόλους και στρατιωτικούς, καθώς το σκεπτικό των δικαστών θεωρείται μείζονος σημασίας για το εύρος εφαρμογής της απόφασης.
6. Τέλος, αναμένονται και άλλες αποφάσεις –οι πρώτες εκδόθηκαν ήδη– για το ευρύ φάσμα όσων έχουν πληγεί από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Οι πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ, πάντως, έκριναν συνταγματικές τις περικοπές στα ομόλογα με σκεπτικό που στηρίχθηκε στην αξιολόγηση «των οικονομικών συνθηκών που έφεραν την Ελληνική Δημοκρατία σε κατάσταση αδυναμίας να εκπληρώνει εμπροθέσμως και στο ακέραιο όλες τις οικονομικής φύσεως υποχρεώσεις της, ήτοι προ του κινδύνου της στάσης πληρωμών και κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας...»
Και βεβαίως, σύντομα εκτιμάται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί και πάλι να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Βουλή...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του