ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ...


Να «αναστήσουν» τις προθεσμίες προσφυγής στην δικαιοσύνη, σχεδιάζουν τώρα στο υπουργείο Οικονομικών, για να γλιτώσουν από τη «σταύρωση» εκατοντάδες οικογένειες μικρομεσαίων που ζουν εδώ ...
και μήνες έναν σύγχρονο φορολογικό Γολγοθά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έλαβε την απόφαση και κινείται πυρετωδώς, για να επιτρέψει σε όσους είχαν καταθέσει προσφυγές κατά αποφάσεων και προστίμων της εφορίας στην Επιτροπή του άρθρου 70Α, αλλά οι υποθέσεις τους δεν πρόλαβαν να εξεταστούν γιατί η Επιτροπή διαλύθηκε εσπευσμένα την 31.12.2013, να καταφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να βρουν το δίκιο του. Σχετική τροπολογία σχεδιάζεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Χρειάστηκε όμως να φτάσουν πρώτα αυτοί στο χείλος του γκρεμού -ή και της αυτοκτονίας ακόμη- για να ελπίζουν πως τώρα κάτι θα αλλάξει. Δέκα ημέρες μόλις πριν λήξει η διορία για να πληρώσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων -ή και εκατομμυρίων- ευρώ, η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί για να δώσει διέξοδο στους περίπου 800 μικρούς και μεσαίους φορολογούμενους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν ισονομία και το συνταγματικό τους δικαίωμα να αντικρούσουν τις κατηγορίες σε βάρος τους.

Έμειναν ξεκρέμαστοι

Κυριολεκτικά «στο παραένα», στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως κατάλαβαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν για τους ανθρώπους που ακολούθησαν τη νόμιμη οδό, αλλά έμειναν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι, όταν σε μία νύχτα οι νόμοι άλλαξαν.

Τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση κατήργησε την Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Υποθέσεων του άρθρου 7ΟΑ, στην οποία προΐστατο δικαστικός που εκδίκαζε τις ενστάσεις των πολιτών κατά των προστίμων που επιβάλλουν σωρηδόν πλέον οι εφορίες. Οι υποθέσεις τους δεν πρόλαβαν να εξεταστούν ποτέ όμως και θεωρήθηκε πως απερρίφθησαν σιωπηρώς, χωρίς να προλάβουν να απολογηθούν και να ακουστούν τα επιχειρήματά τους. Τα τεράστια πρόστιμα ξαφνικά έγιναν απαιτητά για να πληρωθούν μέχρι τέλος Απριλίου. Οι οικογένειες των φορολογουμένων βρέθηκαν σε απόγνωση επειδή απειλούνται με κατασχέσεις και διώξεις. Ακόμα χειρότερα, έχασαν και το δικαίωμα να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, όπως αυτονόητα θα  είχε όποιος αισθάνεται πως αδικείται.

Τους φορολογούν σαν.... βιομηχάνους

Αλλά και το δημόσιο δεν θα μπορούσε στην πραγματικότητα να εισπράξει τα υπέρογκα ποσά που ζητά. Πολλοί εξ αυτών κάποτε ήταν έμποροι και νοικοκύρηδες, δεν χρωστούσαν πουθενά, πλήρωναν τους φόρους τους, συνέβαλλαν στην ανάπτυξη και μεγάλωναν τις οικογένειές τους.

Μέσα σε λίγα χρόνια, άδικοι νόμοι και χαράτσια τούς διέλυσαν, κατέστρεψαν τον επαγγελματικό τους κλάδο, τους μετέτρεψαν ακόμα και σε … φοροεισπράκτορες, για να εισπράττουν και να αποδίδουν στο Κράτος έμμεσους φόρους και ΦΠΑ.

Για συνήθεις παραβάσεις όμως ή και από «καπρίτσια» των νόμων, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε πολλούς μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες να πληρώσουν  υπερβολικά υψηλούς φόρους, για χρήματα που ποτέ δεν είχαν και ποτέ δεν άγγιξαν –αλλά η εφορία από μόνη της υπολογίζει πως τους χρωστάνε.

Έτσι:

-Περίπου 300 οικογένειες που διατηρούσαν μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις (όπως τα πρατήρια τσιγάρων που έβαλαν λουκέτο μαζικά τον Οκτώβριο λόγω της κρίσης και των φόρων στον καπνό), ελέγχθηκαν απο τους ελεγκτές σαν να είναι επιχειρήσεις του μεγέθους …του ΟΤΕ, με βιβλία Γ κατηγορίας. Αποτέλεσμα, ήταν να τιμωρηθούν με εξωπραγματικά και εξοντωτικά πρόστιμα φόρου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ απο περαιώσεις και απο πλασματική απογραφή έναρξης και λήξης στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.  Η κυβέρνηση αναγνώρισε το λάθος, άλλαξε τα βιβλία σε «Β κατηγορίας», αλλά δεν έκανε τίποτε για να το αλλάξει τον τρόπο φορολόγησης των καταστημάτων! Τώρα οι άνθρωποι αυτοί που είναι πια άνεργοι, απειλούνται με κατασχέσεις και ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Αφού δηλαδή τους έβαλαν λουκέτο, τώρα στέλνουν μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις να πληρώσουν και φόρο 800.000 ευρώ έως 1,5 εκατομμύριο ο καθένας.

-Οι οικογένειες αυτές προσέφυγαν στην «Επιτροπή του άρθρου 70Α» του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να βρουν το δίκιο τους και να γίνει διοικητική επίλυση των διαφορών. Η Επιτροπή όμως καταργήθηκε τον Ιανουάριο και θεωρήθηκε πως τους απέρριψε σιωπηλά, αν και δεν τους ενημέρωσε ποτέ και έχασαν την προθεσμία να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

-Τώρα η εφορία έστειλε στον κύριο Μ.Χ. να πληρώσει βεβαιωμένα 800.000 χιλιάδων ευρώ έως 30 Απριλίου, ενώ ο κύριος Κ.Β. καλείται να πληρώσει 1,5 εκατ. ευρώ, για πλασματικούς τζίρους σαν να ήταν Ανώνυμη Εταιρία ή καπνοβιομήχανοι οι ίδιοι και να διακινούσαν δισεκατομμύρια τσιγάρα κάθε χρόνο!


Για τέτοιες υποθέσεις, οι έμποροι δεν εξετάστηκαν ποτέ από την «Επιτροπή του άρθρου 70Α», όταν διέκοψε πριν ολοκληρώσει το έργο της.  Οι βεβαιώσεις προστίμων έγιναν έτσι πια επιδημία. Για παράδειγμα:

-ο κύριος Θ.Κ. με μικρή κατασκευαστική εταιρία στη Ραφήνα καλείται να πληρώσει 250.000 ευρώ.

-οικογενειακή επιχείρηση της κυρίας Μ.Π. πρέπει να πληρώσει 400.000 ευρώ.

-ξενοδόχος με τα αρχικά Ε.Π. στην Άνδρο πρέπει να βρει και να πληρώσει 240.000 ευρώ.

Για τις οφειλές αυτές, εκτός από την κατάσχεση της περιουσίας τους, απειλούνται και με διώξεις για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος.

Αν και πληρώνουν «έναντι» ό,τι μπορούν κινδυνεύουν να βρεθούν φυλακή. Δεν μπορούν λόγω χρεών να κάνουν νέο ξεκίνημα οι ίδιοι ή και τα παιδιά τους, αν ανήκαν στην οικογενειακή επιχείρηση που έκλεισε.

Για όλους αυτούς, κάποτε η εφορία θα έπρεπε να αποδείξει αν είναι κάποιος φοροφυγάς. Σήμερα πλέον όλοι τους πρέπει να αποδείξουν ότι είναι αθώοι, αλλά δεν βρίσκουν και πού να απευθυνθούν, μέχρι να τους δώσει τη νέα προθεσμία προσφυγής που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Πηγή : protothema.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του