Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

MΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ Τι δεν θα ακούσετε στις ειδήσεις


του Θοδωρή Σκυλακάκη
Τι συνέβη στην οικονομία το 2014; Γιατί η τρόικα δεν υποχωρεί για το δημοσιονομικό κενό;
Αν ακούσετε τα κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και έχουμε απλώς παράλογους γραφειοκράτες.Αν διαβάσετε κάτι αναλυτές μεγάλων ελληνικών τραπεζών (από αυτούς που προβλέπουν ανάκαμψη κάθε έξι μήνες εδώ και πέντε χρόνια) όλα πηγαίνουν περίφημα και το μόνο πρόβήμα είναι ότι οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν το μεγαλείο των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών που είναι όλες σωστές...Αν ακούσετε τα ΜΜΕ, θα βρείτε μια παραλλαγή όλων αυτών μαζί με μπόλικο Συριαζαϊκό αντιμνημονιακό λαικισμό.Τι δεν θα μάθετε πουθενά αλλού: Ότι η χώρα το 2014 παρήγαγε σε ευρώ (ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές) 3,5 δις λιγότερα απ' ότι το 2013.

Το ΑΕΠ έπεσε στα 178,9 δισ από 182,4 το 2013.
Η πτώση αυτή του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές κατά 2% συνοδεύτηκε από ακόμα μεγαλύτερο αποπληθωρισμό (-2,5%).
Γι αυτό και εμφανίζεται στα στοιχεία "ανάπτυξη" -τρομάρα μας-.
Τα έσοδα όμως και οι δαπάνες του προυπολογισμού (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι κ.λπ.), είναι σε τρέχοντα ευρώ.
Τα 3,5 δις μείωση ΑΕΠ σημαίνουν 1,1 δις λιγότερα έσοδα (πρόσθετο δημοσιονομικό κενό), το οποίο μεταφέρεται και στα επόμενα χρόνια.
Γιατί η κυβέρνηση είχε προβλέψει- για το 2014- ΑΕΠ 4 δις μεγαλύτερο και αποπληθωριστή μόλις -0,5%.
Το πρόβλημα είναι προφανώς αντικειμενικό και οφείλεται στην πτώση των επενδύσεων (οι μικρότερες του κόσμου ως ποσοστό του ΑΕΠ- πλήρης απόδειξη της απόλυτης αποτυχίας της κυβέρνησης στον πιο κρίσιμο τομέα) και στις εξαγωγές αγαθών.
Η αιτία: υπερφορολόγηση, κράτος πελατειακό που δεν έχει αλλάξει και επιβιώνει καταστρέφοντας τον ιδιωτικό τομέα.
Ο τουρισμός που πήγε καλά βεβαίως δεν έφτανε.
Αν υπήρχε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που να εφάρμοζε μια πολιτική υπέρ του ιδιωτικού τομέα η οικονομία θα είχε προ πολλού ανακάμψει και μάλιστα ταχύτατα, όπως συμβαίνει στην Ιρλανδία.
Αντ' αυτού πάμε στο βράχο...
 
Αυτά για να γνωρίζετε τι συμβαίνει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του