To μνημόνιο "φυγείν αδύνατον"




Όχι μόνον τα «μνημόνια δεν σκίζονται», αλλά φαίνεται να κλειδώνει η παράταση, τουλάχιστον, για έξι μήνες, του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής των δανειστών. 


Σενάρια για αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και μη χορήγηση συντάξεων σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίαςΣύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες ζητούν την παράταση του μνημονίου, που λήγει τέλη του 2014, για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με του δανειστές, έχει ως στόχο τον κατευνασμό των αγορών και υπακούει στη γραμμή των Γερμανών για παραμονή της Ελλάδας στη γραμμή των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, «ανοιχτό» παραμένει το θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2015 το ύψος του οποίου τοποθετεί η τρόικα περίπου στα 2,5 δις ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, εν τέλει, η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να λάβει νέα εισπρακτικά μέτρα. Σε αυτά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σενάρια, συγκαταλέγεται η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 6,5% έως και σε 10% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα, ο έντυπος Τύπος, οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και τα φάρμακα.

Παράλληλα, δεν έχει βρεθεί «σημείο συνεννόησης» για:

- την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων βάσει των οποίων χορηγείται το ΕΚΑΣ,

-τη μη χορήγηση συντάξεων σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος ηλικίας

-την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι για την κατάργηση της 15ετίας και για την χορήγηση συντάξεων αφότου παρέλθει μία εικοσαετία.

Όλα θα φανούν στις 8 Δεκεμβρίου οπότε έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα το Eurogroup. Εάν η κυβέρνηση δεν έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές ακόμη και εάν προταθεί η λήψη νέων μέτρων, τότε η παράταση του μνημονίου θα είναι αναπόφευκτη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του