Ο Ομπάμα "αποκεφάλισε" υπουργό




Η παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, την οποία έκανε δεκτή τη Δευτέρα ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, έχει «πυροδοτήσει» σωρεία σεναρίων στον αμερικανικό και διεθνή Τύπο, τα οποία -ούτε λίγο ούτε πολύ- αναφέρουν ότι ο απερχόμενος αξιωματούχος υπήρξε ένα ακόμη «θύμα» των... τζιχαντιστών.

Μεγάλη μερίδα του ξένου Τύπου υποστηρίζει πως ο Χέιγκελ αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, για τους χειρισμούς της απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΕιδικότερα, τα ξένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως ο Χέιγκελ αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από την σφοδρή κριτική που δέχθηκε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας, για μια σειρά από ζητήματα, εκ των οποίων το πιο κρίσιμο ήταν η στάση και χειρισμοί της απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Στο NBC, αξιωματούχοι του υπουργείου Αμύνης δήλωσαν ανοιχτά ότι ο Χέιγκελ «αναγκάστηκε να παραιτηθεί» και ότι ο Λευκός Οίκος έχασε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, καθώς όπως είπε ένας εκ των αξιωματούχων που ζητούν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους «Δεν ήταν ικανός να κάνει τη δουλειά».

Το BBC επικαλείται κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν ότι ο Χέιγκελ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από μακρές συζητήσεις που είχε με τον Μπάρακ Ομπάμα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε αμφισβητήσει ρητά τη στρατηγική του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά στη Συρία ενώ κατέθεσε και σχετικό εσωτερικό υπόμνημα, το οποίο διέρρευσε το φθινόπωρο.



Σε αυτό, προειδοποιούσε ότι η πολιτική του Ομπάμα κινδυνεύει εξαιτίας της αποτυχίας του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο Ομπάμα από την άλλη επέμενε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στραφούν εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου ανεξάρτητα από το θέμα του Άσαντ, τον οποίο η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει να αποχωρεί από την εξουσία. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο Ομπάμα επιθυμούσε να έχει μια νέα κυβερνητική ομάδα για τα τελευταία του χρόνια στην προεδρία.

Το CNN δημοσιεύει τις δηλώσεις του γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον Μακ Κέιν στον ραδιοφωνικό σταθμό KFYI 550's: «Θα πουν ότι είχε έρθει η στιγμή για μια αλλαγή, και άλλα τέτοια αλλά μπορώ να σας πω ότι (ο Χέιγκελ) είχε έρθει στο γραφείο μου την περασμένη εβδομάδα και ήταν εξοργισμένος, με την έλλειψη στρατηγικής για τον αγώνα κατά του Χαλιφάτου, για την βοήθεια των Ουκρανών» αλλά προπαντός για την «πρωτοφανή ιστορικά έλλειψη αμερικανικής επιρροής», είπε χαρακτηριστικά ο Μακ Κέιν.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το δημοσίευμα της εφημερίδας Washigton Post, το οποίο καυτηριάζει την προσπάθεια του Προέδρου και του επιτελείου του να δείξουν πως πρόκειται για μια απόφαση κοινώς αποδεκτή. Και ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζον Κέρι δηλώνει ιδιαίτερα λυπημένος για την απόφαση του Χέιγκελ να παραιτηθεί, στην ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται σαφώς πως η απόφαση δεν ήταν σε καμία περίπτωση του πρώην υπουργού. Το άρθρο ανάρτησε και την παρακάτω φωτογραφία, κάνοντας λόγο για τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις των παρευρισκομένων που μιλούν από μόνα τους.



«Οικειοθελής η παραίτηση»

Σε ένα ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ σχετικά με την παραίτηση που υπέβαλλε ο δεύτερος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Χέιγκεν, τονίζοντας ότι αποχαιρετά έναν «φίλο» και «εξαιρετικό συνεργάτη» τον οποίο ήταν «τυχερός να έχει στην ομάδα του».

Όσον αφορά στους λόγους που οδήγησαν στην παραίτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ήταν μια οικειοθελής και αναμενόμενη διαδικασία δεδομένου ότι τελειώνει η διακυβέρνησή του. «Ο Τσακ ήρθε πριν από ένα μήνα στο γραφείο μου και με ρώτησε σχετικά με το τελικό τρίμηνο της κυβέρνησής μου ενώ δήλωσε ότι είναι καιρός και για τον ίδιο να αποχωρήσει». 



Με τη σειρά του, όταν πήρε τον λόγο, ο Τσακ Χέιγκελ ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν καθώς και τους συνεργάτες του στο Πεντάγωνο. Τόνισε ότι είναι περήφανος για το έργο του, τόσο ως προς τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ όσο και για τη σύναψη ισχυρών συμμαχιών ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση προβλημάτων εθνικής άμυνας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι διπλωματικές αυτές κινήσεις θα έχουν αντίκτυπο και στα επόμενα χρόνια ενώ ειδική μνεία έκανε για τις ενέργειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν,

Το« εορταστικό» tweet των τζιχαντιστών 

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με μια προκλητική ανάρτηση που έκαναν μέσω ενός διαδικτυακού λογαριασμού που χρησιμοποιούν στο twitter, δήλωσαν ότι «αναλαμβάνουν την ευθύνη» για την παραίτηση του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Δείτε την ανάρτηση:


Οι διάδοχοι

Στο μεταξύ, οι βασικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Χέιγκελ είναι η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, και ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για τη συγκεκριμένη θέση. Ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος είναι ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.

Από την πλευρά του πάντως, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεσήμανε ότι η αντικατάσταση του Χέιγκελ θα πρέπει να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεξέτασης της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής.

«Η αλλαγή στο προσωπικό θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης επανεξέτασης της στρατηγικής μας να αντεπεξέλθουμε στις απειλές που αντιμετωπίζουμε στο εξωτερικό, κυρίως την απειλή που αποτελεί η άνοδος του Ισλαμικού Χαλιφάτου», τόνισε ο Μπένερ σε ανακοίνωσή του.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του