ΠΟΛΥΕΤΕΙΣ ΚΑΘΕΙΡΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΙΚΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ...

Πολυετείς καθείρξεις που ξεκινούν από 38 έτη φυλάκισης επέβαλλε – έπειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία – το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων...
στους κατηγορούμενους για το μεγάλο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο ΙΚΑ Καλλιθέας, που αποκαλύφθηκε το 2012 και είχε αφήσει άφωνη τη κοινή γνώμη. Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε και δήμευση περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.Με την απόφαση του δικαστηρίου, έσπασαν τα ισόβια για τους καταδικασθέντες καθώς το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Ωστόσο, τέσσερις γυναίκες κατηγορούμενες που καταδικάσθηκαν θα οδηγηθούν στις φυλακές καθώς το δικαστήριο δεν τους έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους.


Ειδικότερα, με την απόφαση του δικαστηρίου καταδικάστηκαν συνολικά πέντε κατηγορούμενοι σε ποινές κάθειρξης από 38 ως 31 χρόνια και επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές από 120.000 ως 150.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, καταδικάσθηκαν η Ελένη Μπουραζάνη σε 37 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ χρηματική ποινή, η Χριστίνα Πατεράκη σε 31 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ, η Χρυσούλα Φέρρα σε 33 χρόνια κάθειρξη και 120.000 ευρώ, η Μυρσίνη Θωμάκου σε 33 χρόνια κάθειρξη και 120.000 ευρώ, η Χριστίνα Σουρίδη σε 38 χρόνια κάθειρξη και 150.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως όλες οι κατηγορούμενες θα εκτίσουν 25 χρόνια στη φυλακή, η οποία είναι η ανώτατη που προβλέπεται. Πάντως, από τις πέντε συνολικά γυναίκες που καταδικάστηκαν, στη φυλακή θα οδηγηθούν οι τέσσερις καθώς το δικαστήριο δεν τους χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση στην ποινή τους. Αντίθετα, το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην κατηγορουμένη Χρυσούλα Φέρρα η οποία είναι μητέρα δυο παιδιών και ο σύζυγός της Π. Αιματίδης, ο οποίος ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.

Επιπλέον, με την απόφαση του δικαστηρίου ένας κατηγορούμενος, ο Κωνσταντίνος Καραϊσκος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και 60.000 ευρώ χρηματική αποζημίωση. Στον συγκεκριμένο το δικαστήριο χορήγησε επίσης αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.


«Μαύρη» τρύπα 11 εκατ. ευρώ

Οι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν κατά περίπτωση για αδικήματα όπως πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες γλύτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

Αντίθετα, αθώα κρίθηκε από το δικαστήριο η Περσεφόνη Νασοπούλου, προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας βάση της οποίας καταδικάσθηκανζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο αφήνοντας στο ΙΚΑ όπου εργάζονταν «μαύρη τρύπα» ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. Τους αποδίδεται ότι από το 2003 έως και το 2012, χορήγησαν με το αζημίωτο σε 1300 ασφαλισμένους παροχές που δεν δικαιούνταν. Μεταξύ αυτών, μαϊμού – επιδόματα πενταπλών τοκετών και μητρότητας σε άγαμες και χωρίς παιδιά γυναίκες, επιδόματα ασθενείας σε μη δικαιούχους που εργάζονταν κανονικά, επιδόματα στο όνομα συγγενών, φίλων, ακόμα και ανυποψίαστων ασφαλισμένων, κ.ά.

Μάλιστα, οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων υπαλλήλων αν και δημόσιοι υπάλληλοι, διέθεταν τεράστιες περιουσίες με πολυτελή ακίνητα με πισίνες και πανάκριβα αυτοκίνητα.
Τώρα στη δίκη που ολοκληρώθηκε σήμερα (είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούλιο) μια των κατηγορουμένων είχε προσφερθεί να παραχωρήσει στο ΙΚΑ ακίνητα αλλά και χρήματα που έχει στην κατοχή της ως αποζημίωση για τη ζημιά που προκάλεσε στο ΙΚΑ. Το δικαστήριο ωστόσο απέρριψε το αίτημά της.

Επίσης, με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η δικαστική διερεύνηση άλλων σκελών της υπόθεσης συνεχίζεται καθώς έχουν προκύψει και άλλα στοιχεία ενώ ερευνώνται και οι ασφαλισμένοι που εισέπρατταν τα μαϊμού επιδόματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του