ΟΙ ΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Ο Καραβέλας, ο Κυριακίδης και η ρύθμιση για τις offshore








Ωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καταδιώκει το αφορολόγητο χρήμα και τους εμπλεκόμενους σε σκάνδαλα-ανάμεσά τους και επιφανείς φυγάδες-σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εφ΄όσον είναι έτσι γιατί κανείς δεν αναζητά δύο πρόσωπα-κλειδιά οι οποίοι εμπέκονται σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την Ελλάδα;

Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητά τους Χρήστο Καραβέλα-επονομαζόμενο και ταμία της Siemens- και Πέτρο Κυριακίδη;

Ο Καραβέλας εγκατέλειψε την Ελλάδα τον Μάιο του 2009 και έκτοκτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Λίγο πριν φύγει, ο επονομαζόμενος και «ταμίας της Siemens” επιχείρησε να συναντήσει 4-5 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «Βήμα». Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ>

ΕΠΑΦΕΣ με τουλάχιστον τέσσερις πολιτικούς επιχείρησε ο προκάτοχος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Ηellas ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, Χρήστος Καραβέλας, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη μεγάλη φυγή του. Ο επονομαζόμενος «ταμίας» της Siemens ζητούσε από τα πολιτικά πρόσωπα να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την αναφερόμενη ζημιά που υπέστη το Δημόσιο για τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens.

Η πλευρά του φυγόδικου μάνατζερ ισχυρίζεται μάλιστα ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στον κ. Καραβέλα ότι «θα γίνει το καλύτερο δυνατό» και ότι «θα υπάρξει προσπάθεια σχετικής εισήγησης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Γιώργο Σανιδά». Αλλά αν αυτά είναι λόγια, υπάρχει μια ακόμη πιο χειροπιαστή ένδειξη «αρωγής» στον φυγόδικο. Αν και οι υπεύθυνοι μιας από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες όχι μόνο μπλόκαραν τους λογαριασμούς του αλλά και αρνήθηκαν κατάθεση μέρους των 14.500.000 ευρώ που επιχειρούσε να διακινήσει ο κ. Καραβέλας την

άνοιξη του 2008, οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έκαναν το παραμικρό για να αποτρέψουν την εκροή αυτών των χρημάτων στο εξωτερικό• ένα μέρος τους κατέληξε και στην Ουρουγουάη για την αγορά της βίλας στο διάσημο θέρετρο της Πούντα ντελ Εστε. Για αυτές τις ύποπτες συναλλαγές υπήρξε αλληλογραφία από τον Μάιο του 2008 μεταξύ των εκπροσώπων του ελληνικού πιστωτικού ιδρύματος και του τότε προϊσταμένου της επιτροπής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κ. Γιώργου Ζορμπά, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια από άλλες δικαστικές αρχές που ενημερώθηκαν σχετικά.

O Χρήστος Καραβέλας ήταν ο άνθρωπος που χειριζόταν τη δεκαετία του 1990 το μεγαλύτερο μέρος των «μυστικών κονδυλίων» της Siemens προκειμένου η γερμανική εταιρεία να κερδίζει διαφόρους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 63.500.000 μάρκα- περισσότερα από 32.000.000 ευρώ- διατέθηκαν από τη μητρική εταιρεία για μίζες προκειμένου να υπογράψει ο ΟΤΕ την περιώνυμη προγραμματική συμφωνία 8002 με τον ΟΤΕ, όπως τουλάχιστον προέκυπτε από ένα χειρόγραφο σημείωμα που συνέταξε ο κ. Καραβέλας τον Ιανουάριο του 1998- ασχέτως αν άλλαξαν τελικά χέρια και ποια ακριβώς τα χρήματα αυτά ή τουλάχιστον το σύνολό τους. Οπως αναφέρει σήμερα άλλοτε συνεργάτης του οικονομικού διαχειριστή της Siemens, «ο Καραβέλας ήταν σε θέση να γνωρίζει, μαζί με το άλλο διευθυντικό στέλεχος της Siemensτον Ηλία Γεωργίου, ποια πολιτικά πρόσωπα και κόμματα πήραν μίζες από τη Siemens είτε για συγκεκριμένες δουλειές ή στο πλαίσιο γενικών οικονομικών ενισχύσεων». Ηταν οι άνθρωποι των μυστικών και φέρονται, με βάση όσα ακούστηκαν κατά τις έρευνες στη Γερμανία, να έχουν χρηματίσει πέντε πολιτικούς. «Στις περισσότερες περιπτώσεις έδιναν τα χρήματα σε βαλίτσες. Μία φορά έστειλαν έμβασμα. Αυτοί γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια και ποια υπηρεσιακά στελέχη δωροδοκήθηκαν. Μπορούν να περιγράψουν πρόσωπα, συναντήσεις και διαδικασίες» λέει ο ίδιος συνεργάτης.

Στις αρχές του 2008, όταν ο Χρήστος Καραβέλας αντελήφθη ότι ο δικαστικός κλοιός σύντομα θα στένευε, αποφάσισε ότι ίσως ήταν η ώρα να προχωρήσει σε αποκαλύψεις για αυτές τις δωροδοκίες ή τουλάχιστον να απειλήσει ότι θα το κάνει. Το κύριο σκεπτικό του όπως και ορισμένων συνεργατών του ήταν ότι «θα μπορούσαν έτσι να αποφύγουν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες λόγω της σύντομης παραγραφής εξαιτίας και της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε διάπραξη αδικημάτων, όπως είχε συμβείδηλαδήμε τους συμμετόχους στην υπόθεση της ΑΓΕΤ Ηρακλής με την εμπλοκή της ιταλικής εταιρείας Καλτσεστρούτσι» έλεγαν. Μάλιστα, τα στελέχη της Siemens είχαν επιδιώξει τότε να έλθουν σε επαφή με τον οικονομικό διευθυντή, την αντίστοιχη περίοδο, της Siemens στη Γερμανία Ράινερ Νιντλ , με τον οποίο συνεργάζονταν στην προώθηση των «ειδικών κονδυλίων». Στόχος ήταν να δοθούν «χέρι με χέρι» κάποια αποδεικτικά στοιχεία χρηματισμού ελλήνων πολιτικών που φέρεται να είχε ο κ. Νιντλ και τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα προκειμένου «να αποδειχθούν οι δωροδοκίες». Αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία ούτε εστάλησαν ούτε εμφανίστηκαν ποτέ για να αποδειχθεί και ότι πράγματι υπήρξαν. Αλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στις ελληνικές δικαστικές αρχές, ο Νιντλ είναι σήμερα σοβαρά άρρωστος και εμφανίζει «τάσεις σχιζοφρένειας».

Τα σχέδια άλλαξαν μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της εταιρείας ΔΕΚΑ ΑΕ, με την οποία διαχωρίστηκε η δικαστική τύχη πολιτικών προσώπων και ιδιωτών, δημιουργώντας νέο «δεδικασμένο» και για την υπόθεση της Siemens. Απειλές αποκαλύψεων τέλος. Τo όπλο που απέμεινε στον Χρήστο Καραβέλα ήταν η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των ενεργειών του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Καραβέλας και ο νομικός εκπρόσωπός του κ. Ιωάννης Μαρκουλάκος επιχειρούσαν να συγκεντρώσουν σειρά παλαιότερων αποφάσεων κυβερνητικών συμβουλίων- από τη δεκαετία του 1980 ακόμη-, αλλά και προηγούμενες προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ που είχαν ελεγχθεί δικαστικά και είχαν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα. Στόχος της υπεράσπισης ήταν να αναδείξει ότι «όλες οι ενέργειες της Siemens στην προγραμματική συμφωνία 8002 του ΟΤΕ ήταν σύννομες και με βάση αποφάσεις κυβερνητικών συμβουλίων. Επιπλέον, η συμφωνία 8002 του ΟΤΕ είναι ακριβώς η ίδια με προηγούμενη σύμβαση του ΟΤΕ που είχε κριθεί από τη Δικαιοσύνη απολύτως σύννομη».

Σε αυτή την ύστατη προσπάθεια, ο φυγόδικος σήμερα μάνατζερ λέγεται ότι συναντήθηκε και με πολιτικούς, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι τα επιχειρήματα αυτά θα αξιολογηθούν από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Μαρκουλάκος που ρωτήθηκε από το «Βήμα της Κυριακής» γι΄ αυτά τα ραντεβού του Χρήστου Καραβέλα απάντησε σιβυλλικά: «Δεν θέλω να αναφέρω οτιδήποτε σχετικά με το ζήτημα αυτό».

Εγινε ή όχι, η προσπάθεια είναι βέβαιο ότι δεν απέδωσε, αφού στο τέλος ο Χρ. Καραβέλας, ακολουθώντας τα βήματα του Μ. Χριστοφοράκου, επέλεξε τη φυγή στη Γερμανία αναχωρώντας από την Ελλάδα πιθανότατα ακτοπλοϊκώς μέσω Πατρών για να αποφύγει οποιαδήποτε «εμπλοκή» στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα ίχνη των εκατομμυρίωνΑπό τις αρχές του 2008 πάντως μια από τις προτεραιότητες του φυγόδικου ήταν να εξαϋλώσει τα ίχνη περίπου 14.500.000 ευρώ. Στις συναλλαγές αυτές ο Χρήστος Καραβέλας χρησιμοποίησε έναν νομικό σύμβουλο, ειδικό σε φορολογικά θέματα, και έναν χρηματιστή, τα ονόματα των οποίων ουδέποτε έχουν αναδειχθεί στην υπόθεση. Οι δύο αυτοί συνεργάτες πρωτοστάτησαν στη μεταφορά κεφαλαίων στα μέλη της οικογένειας Καραβέλα, στη δημιουργία των off shore κυπριακών εταιρειών και στις «επενδύσεις» στην Ουρουγουάη.

Ορισμένες από αυτές τις κινήσεις μάλιστα είχαν μαθευτεί «από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ» και είχαν προκαλέσει τη δυσφορία ορισμένων συνεργατών που κινδύνευαν να βρεθούν εκτεθειμένοι. Τα 14.500.000 ευρώ από διάφορες τράπεζες του εξωτερικού συγκεντρώθηκαν αρχικώς στην τράπεζα ΗSΒC στην Αθήνα και ακολούθως ένα μεγάλο τμήμα τους στάλθηκε σε άλλη, ελληνική αυτή τη φορά, τράπεζα. Είναι αυτή που αρνήθηκε την κατάθεση και ενημέρωσε την Αρχή για το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Τα λεφτά βρέθηκαν τότε για τέσσερις πέντε ημέρες στον «αέρα», προκαλώντας πανικό στον Χρ. Καραβέλα. Τελικά μετακινήθηκαν άρον άρον σε άλλες τράπεζες. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν- σύμφωνα με πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων- δύο νέες off shore εταιρείες, η «Chamonix LΤD» (βαφτισμένη δηλαδή με το όνομα του διάσημου ελβετικού θερέτρου) και η «Αnisata LΤD», μέσω των οποίων διακινήθηκαν συνολικά 5.000.000 ευρώ. Και οι δύο εταιρείες έκλεισαν τον περασμένο Φεβρουάριο.



Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Η Γιάννα Παπαδάκου στο Βήμα της Κυριακής θα περιγράψει με λεπτομέρειες το κινηματογραφικό σχέδιο φυγής από τη χώρα του κατηγορούμενου Κυριακίδη.

Το σχέδιο πτήσης που δόθηκε στο ιδιωτικό αεροπλάνο ήταν για τα Ιεροσόλυμα αλλά στην πορεία άλλαξε και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατευθύνθηκε προς το Λιχτενστάιν.

Οι πηγές λένε ότι στο μικρό κρατίδιο, όπου ο Ομιλος Λαυρεντιάδη διαθέτει και ιδιωτική τράπεζα, ο Πέτρος Κυριακίδης διέθετε ακόμη μετρητά, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Εγινε λοιπόν ανεφοδιασμός καυσίμων αλλά και χρημάτων.

Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι ο Κυριακίδης κατέληξε τελικά όχι στα Ιεροσόλυμα αλλά στη Λατινική Αμερική.

Ενώ η φυγή Κυριακίδη, όπως αναφέρει το Βήμα, κρατιέται σε χαμηλούς τόνους από τις ελληνικές Αρχές, υπάρχει και δεύτερη σοβαρή περίπτωση. Το ένταλμα σύλληψης εναντίον της στενής συνεργάτιδας του Κυριακίδη δικηγόρου Ελένης Σκούρα επίσης δεν μπορεί να εκτελεστεί γιατί η κυρία Σκούρα με τον σύζυγό της συνάντησαν τον Κυριακίδη στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές!

Η κυρία Σκούρα κατηγορείται ότι έχει υπεξαιρέσει από την πολύπαθη τράπεζα Proton Bank το ποσό των 100 εκατ. ευρώ!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του