Το σχέδιο Σαμαρά για τη νέα «Πολιτική Άνοιξη»

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Οι κινήσεις του πρωθυπουργού πριν το κρίσιμο συνέδριο - Ο Καρατζαφέρης, ο Χρυσοχοΐδης και τα άλλα… παιδιά
Συγκεκριμένη στρατηγική για την πολιτική μετάλλαξη της ΝΔ στο  δρόμο προς το συνέδριο έχει χαράξει ο πρωθυπουργός , δίνοντας ξεκάθαρο στίγμα των προθέσεων του για την νέα Κεντροδεξιά.
Εδώ και αρκετούς μήνες ο πρωθυπουργός έχει κάνει «άνοιγμα» στις κεντρώες δυνάμεις, λέγοντας με νόημα ότι δεν υπάρχουν πλέον οι παλαιές διαχωριστικές γραμμές, αφού οι ψηφοφόροι στις τελευταίες εκλογές και ιδιαίτερα λόγω της κρίσης έχουν αλλάξει συμπεριφορά.
Άλλωστε και ο ίδιος σε ομιλία του είχε χαρακτηρίσει τη ΝΔ κόμμα λαϊκό, φιλελεύθερο, πατριωτικό και ευρωπαϊκό.

«Στόχος μου είναι να χτιστεί η Ελλάδα του 2020, χωρίς τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος», είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς προκαλώντας αναταράξεις στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Δεν είναι άλλωστε λίγοι εκείνοι στη Συγγρού που υποστηρίζουν πως ο Σαμαράς θέλει να μεταλλάξει τη ΝΔ σε «Νέα Πολιτική Άνοιξη», δεχόμενος στο κόμμα «κάθε καρυδιάς καρύδι», από την άκρα Δεξιά μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ήρθε η ώρα για την ουσιαστική επανίδρυση της πολιτικής φυσιογνωμίας του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974.
Οι αιρετικοί
Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει σαφείς εντολές για τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει το συνέδριο καθώς και για τις κινήσεις που θα πρέπει να προηγηθούν, έτσι ώστε το συγκεκριμένο συνέδριο να σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα στο κόμμα.
Ενόψει 29ης Ιουνίου (ημέρα έναρξης του συνεδρίου), γίνονται κινήσεις να εμφανιστεί ενωμένη η ΝΔ, ενώ είναι σαφής και η αναφορά του κ. Σαμαρά, ότι «δεν πάμε να λύσουμε εσωκομματικά θέματα, αφού αυτά τα έχουμε αφήσει στο παρελθόν».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο κ. Φιλ. Ταυρής ανακοίνωσε την άρση των ποινών όσων μελών είχαν διαγραφεί λόγω καταστατικών παραβάσεων. Πλέον, όσοι θέλουν μπορούν να επανενταχθούν στη ΝΔ και αυτή η εξέλιξη αφορά και τους συνδικαλιστές που βρέθηκαν εκτός κόμματος προ μηνών, όπως π.χ. ο κ. Ν. Κιουτσούκης, πρόεδρος της ΔΑΚΕ και ο κ. Θ. Λυμπερόπουλος – πρόεδρος ιδιοκτητών ΤΑΞΙ.
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Αντ. Σαμαράς θέλει να προσδώσει στο κόμμα χαρακτηριστικά από την Πολιτική Άνοιξη, τον αλήστου μνήμης πολιτικό σχηματισμό που δημιούργησε το 1993, έπειτα από τη διαγραφή του από τον τότε πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Ο Καρατζαφέρης και η «δεξαμενή» της Δεξιάς
Με τα δημοσκοπικά ποσοστά της Χρυσής Αυγής να αυξάνονται συνεχώς και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να διατηρούν τη δυναμική τους, ο κ. Σαμαράς εκτιμά πως το κόμμα έχει ανάγκη μια δεξιά στροφή, όχι πολύ μεγάλη, μέχρι… τον Γιώργο Καρατζαφέρη.
Τα δύο κόμματα που βρίσκονται «δεξιά» της ΝΔ, τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όσο και η Χρυσή Αυγή ανακόπτουν τη δυναμική της ΝΔ και αυτό το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρός της.
Στη Συγγρού αναζητούν το πρόσωπο που θα γίνει ο συνδετικός κρίκος της «δεξιάς» με την «κεντροδεξιά», με αρκετά στελέχη να εισηγούνται στον κ. Σαμαρά επιστροφή του κ. Καρατζαφέρη.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μπορεί στο παρελθόν να έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ στη ΝΔ, ωστόσο αυτή τη στιγμή η Συγγρού μοιάζει και γι’ αυτόν μοναδική σανίδα σωτηρίας για να μπορέσει να κρατηθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Δεν αποκλείεται μάλιστα, εφόσον λάβει πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, να παραστεί στο συνέδριο και να απευθυνθεί σε ένα αμιγώς «δεξιό» ακροατήριο, παρουσιάζοντας εκεί τις διαφωνίες του αλλά και τις απόψεις του για την προοπτική της χώρας αλλά και της παράταξης συνολικά.
Ο Χρυσοχοΐδης και οι δυσαρεστημένοι «Πασόκοι»
Το περίεργο «φλερτ» που έχει ξεκινήσει μεταξύ της ΝΔ και των δυσαρεστημένων «Πασόκων» δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε αρραβώνα.
Το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» της Ιπποκράτους βλέπει με καλό μάτι μια συνεργασία με τη ΝΔ, υποκινούμενο άλλωστε και από τον πολιτικό του μέντορα κ. Κώστα Σημίτη ο οποίος ως γνωστό διατηρεί επαφές τόσο με την οδό Νίκης και τον κ. Στουρνάρα, όσο και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Άλλωστε όλο και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφήνουν να διαρρέεται (εσκεμμένα;) ενδεχόμενη συνεργασία τους με τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά.
Ανάμεσά τους και ο πρώην υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος παρά το γεγονός ότι διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί σύμπραξης με τη ΝΔ, είναι βέβαιο πως δεν θα έλεγε «όχι» στην πρόταση για δημιουργία ενός νέου «Ευρωπαϊκού κόμματος», ακόμα και αν ηγείτο αυτού ο Α. Σαμαράς.
Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη, φουντώνουν τα σενάρια περί συνεργασίας της Εύας Καϊλή με τη ΝΔ στις δημοτικές εκλογές.
Θεωρείται βέβαιο πως ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να συμπορευτούν με τη ΝΔ, κάνοντας με τον τρόπο αυτό το πρώτο βήμα για τη μετάλλαξη της «γαλάζιας» παράταξης σε παράταξη «ουράνιου τόξου» του ’93!
Το ερώτημα είναι αν μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς να φέρει την πολιτική άνοιξη στη Νέα Δημοκρατία και την Κεντροδεξιά ή το κόμμα του εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή θα έχει την τύχη της Πολιτικής Άνοιξης…

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του