Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ινδός οικονομολόγος προειδοποιεί για νέα παγκόσμια κρίση ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του 1930!!!


 

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας και κορυφαίος οικονομολόγος, Raghuram Rajan, προειδοποεί πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγείται σε μια νέα κρίση, ανάλογη με την Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.

Έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers που αποτέλεσε τη σπίθα από την οποία η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα επανέλθει.


Όπως ακριβώς συνέβη τη δεκαετία  του 1930 η έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις κεντρικές  τράπεζες προκαλεί παρενέργειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν και να οδηγήσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα σε μια νέα κρίση, είπε ο Rajan σε συνέντευξη στο Central Banking Journal.

O Rajan, που στο παρελθόν έχει υπάρξει επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγινε ιδιαίτερα γνωστός όταν προέβλεψε την κρίση του 2008.

"Ρισκάρουμε να έχουμε επανάληψη του φαινομένου της κρίσης σε μια εποχή που ο κόσμος είναι λιγότερο ικανός να επωμιστεί το κόστος, είπε στη συνέντευξη. Ενώ στο παρελθόν οι χώρες προχωρούσαν σε υποτίμηση των νομισμάτων τους για να πετύχουν οικονομική ανάπτυξη, το πιο δημοφιλές πλέον όπλο είναι η νομισματική χαλάρωση", λέει ο Rajan. Ένα σύμπτωμα αυτής της ανισοροπίας είναι το πολύ σκληρό ευρώ, σε αντίθεση με την κατάσταση της Ευρωζώνης.

Η διευκολυντική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχεται πίεση από τις πολύ χαλαρές νομισματικές πολιτικές των άλλων κεντρικών τραπεζών, της Fed, της Τράπεζας της Ιαπωνίας και της Τράπεζας της Αγγλίας. Ο Rajan επίσης προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση κινδύνων για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που να μην είναι δυνατόν να προβλεφθούν εγκαίρως από τους  οικονομολόγους.

Επέστησε την προσοχή για μια επανάληψη της μεταβολής των μεγάλων αγορών κάτι που είδαμε στις συνέπειες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, αν οι επενδυτές που κυνηγούν μεγαλύτερα κέρδη που είναι δυνατόν να έχουν με χαλαρές νομισματικές πολιτικές απεμπλακούν από τις επενδύσεις και τις θέσεις τους την ίδια στιγμή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του