ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ - Η όμορφη Ρεβέκκα βγάζει λαγό – και πολιτικούς;


SKAFTOURAΠριν ακόμη οι εισαγγελείς ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους στην πρώτη μεγάλη δίκη μαύρου πολιτικού χρήματος στην Ελλάδα –την υπόθεση Τσοχατζόπουλου- ένα νέο αντίστοιχο σκάνδαλο με απροσδιόριστες όμως για την ώρα πολιτικές διαστάσεις και ανυπολόγιστα οικονομικά μεγέθη, ερευνούν οι διωκτικές αρχές της χώρας.
Η υπόθεση, που όταν αποκαλυφθεί στο σύνολο της εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πολιτικό σεισμό, αφορά τον προφυλακισμένο Γιάννη Καρούζο και την πρώην σύζυγο του Ρεβέκκα, που συνελήφθη την Πέμπτη, για τους οποίους αποκαλύπτεται ότι διαχειρίζονταν 200 εξωχώριες εταιρείες – πλυντήρια μαύρου χρήματος, για τις οποίες η πρώτη εκτίμηση υπολογίζει το ξέπλυμα σε 300 εκατ. ευρώ.
Το ΣΔΟΕ αναζητεί τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των 200 αυτών off shore, οι οποίοι κρύβονται πίσω από την βιτρίνα του ζεύγους. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από πολλές χώρες του εξωτερικού και αναμένεται η αποστολή εγγράφων κίνησης λογαριασμών που θα αποκαλύψουν την ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών των πλυντηρίων μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του spirospero.gr, στις διωκτικές αρχές είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι μεταξύ των πραγματικών ιδιοκτητών των 200 εξωχώριων εταιρειών περιλαμβάνονται και Ελληνες πολιτικοί.

Το ζεύγος Καρούζου, το οποίο συνδέεται με δεσμούς κουμπαριάς με τον πρόεδρο της Βουλής Ε. Μεϊμαράκη, βρίσκεται σε διαδικασία διαζυγίου για το οποίοι πολλοί λένε ότι είναι «συμβατικό» καθώς από τις δικαστικές έρευνες φαίνεται ότι παρά την διάσταση στην οποία βρίσκονται εδώ και καιρό στην προσωπική τους ζωή, συνεχίζουν να είναι «σάρκα μία» στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.
Η σύλληψη της Ρεββέκας
Η σύλληψη της Ρεβέκκας Καρούζου - Σκαφτούρα, 45 ετών, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, έγινε βάσει εντάλματος που εκκρεμούσε σε βάρος της, για τα αδικήματα της άμεσης συνέργειας σε φοροδιαφυγή στο εισόδημα κατ' εξακολούθηση, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Η Ρεβέκκα Καρούζου - Σκαφτούρα αναζητείτο από την ΦΑΕΕ Πειραιά και το ΣΔΟΕ καθώς της είχαν καταλογιστεί πρόστιμα 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η 45χρονη επιχειρηματίας παρέμενε άφαντη και ακόμη και ο δικηγόρος του ζεύγους Αλ. Λυκουρέζος είχε δηλώσει άγνοια για την διεύθυνση της, όταν ρωτήθηκε από τις διωκτικές αρχές. Τελικά όμως εντοπίστηκε και συνελήφθη.
Η υπόθεση Καρούζου
Για την ίδια υπόθεση είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και ο Γιάννης Καρούζος. Αναλυτικότερα η υπόθεση αφορά σκάνδαλο ξεπλύματος χρήματος με αγοραπωλησίες ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας. Στην υπόθεση είχαν εμπλακεί τότε και τα ονόματα του Ε. Μεϊμαράκη και των πρώην υπουργών Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη.
Η δικογραφία περιλαμβάνει έξι αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση αφορά φοροδιαφυγή που φαίνεται να ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ, αλλά και τραπεζικά δάνεια θεωρούμενα ως επισφαλή, πάνω από 300 εκατ. ευρώ, που χορήγησαν σε εταιρείες τού ομίλου τέσσερις τράπεζες.
Για την υπόθεση διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση, με αφορμή καταγγελίες πρώην συνεργάτη του κ. Καρούζου που συνελήφθη πέρυσι, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος στελεχών του Ομίλου, αλλά και εναντίον αρμοδίων στελεχών των εμπλεκομένων τραπεζών, μέλη εγκριτικών επιτροπών δανείων, που θα εντοπιστούν από τον ανακριτή.
Η δίωξη κατά στελεχών του Ομίλου αφορά τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της άμεσης συνέργειας σε αυτήν, της έκδοσης εικονικού φορολογικού στοιχείου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, κατηγορία που αποδίδεται και στα στελέχη των τεσσάρων τραπεζών. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο κοινοποιήθηκε και στην εισαγγελέα Διαφθοράς λόγω της εμπλοκής των τραπεζών, τα αδικήματα φέρονται να έχουν διαπραχθεί από το 2004 έως σήμερα.
Η έρευνα για τα πλυντήρια
Ωστόσο η υπόθεση Καρούζου δένει με μια άλλη μεγάλη εισαγγελική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναμένονται οι προαναφερθείσες αποκαλύψεις φωτιά που ξεκίνησε με αφορμή τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη φοροδιαφυγή μέσω υπεράκτιων εταιρειών που συνδέονται με Έλληνες, με εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτας Φάκου, μετά την δημοσίευση δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύει στα «Νέα» για δεκάδες εξωχώριες εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους που συνδέονται με φυσικά και νομικά πρόσωπα φορολογικά υπόχρεα στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα συμμετείχε σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), σε συνεργασία με Μέσα Ενημέρωσης από 48 χώρες, που αποκάλυψε στοιχεία για τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 25 τρισεκατομμύρια ευρώ, κρυμμένα και «σταθμευμένα» σε offshore εταιρείες.
Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε στοιχεία και για τους μεσάζοντες που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να ιδρύσουν εξωχώριες εταιρείες αλλά και να «φαίνονται» ώστε να παραμένουν αφανείς οι αληθινοί δικαιούχοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για δικηγορικά γραφεία ή επιχειρηματίες που λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά ως σχήματα συγκάλυψης και προστασίας των πελατών τους που φοροδιαφεύγουν.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε δύο εισαγγελείς οι οποίοι έλαβαν εντολή να αναζητήσουν όλα τα στοιχεία ώστε να εξακριβώσουν αν έχουν τελεστεί αδικήματα, όπως αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και φοροδιαφυγή, από τα πρόσωπα που φαίνεται να έχουν σύνδεση με τις «ελληνικού ενδιαφέροντος» υπεράκτιες εταιρίες.
Βάσει της έρευνας των δημοσιογράφων προέκυψε ότι 107 εξωχώριες εταιρείες, των οποίων δημοσιεύθηκαν τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους, είναι αποκλειστικά ελληνικών συμφερόντων.
Ως μέτοχοι ή διαχειριστές 33 από τις επίμαχες εταιρείες εμφανίζονται πρόσωπα, κάτοικοι Αττικής - Κολωνάκι, Πειραιά, Γλυφάδα και βόρεια Προάστια- ενώ συνδεόμενα με αυτές φυσικά πρόσωπα σχετίζονται με δικηγορικά γραφεία, εφοπλιστικά γραφεία, ναυτιλιακές και κατασκευαστικές εταιρείες, τον χώρο της εστίασης, της πληροφορικής, ενώ υπάρχει και περίπτωση σχολής χορο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του