ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΑ F-16 ΤΗΣ ΠΑ ΜΕ SU-27! Αποχώρηση της Ελλάδας από ΝΑΤΟϊκή άσκηση μετά από αντίδραση της Ρωσίας


Σε ματαίωση της συμμέτοχης της ΠΑ στη μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Steadfast Jazz 2013", που έχει εξοργίσει τη Μόσχα, και η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Πολωνία οδηγήθηκε τελικά η Ελλάδα ύστερα από έντονες ρώσικες αντιδράσεις.
Η αντίδραση της Μόσχας κορυφώθηκε ύστερα από τη συμμετοχή της ΠΑ στην άσκηση “Brilliant Arrow (BAW) 2013” η οποία θεωρήθηκε άσκηση προετοιμασίας  για την Steadfast Jazz" με την αποστολή 4 αεροσκαφών F-16.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία από τις 26 Αυγούστου μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου και ουσιαστικά αποτέλεσε την γενική πρόβα του εναέριου σκέλους της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ NRF (NATO Reaction Force) δύναμη η οποία θα δοκιμαστεί εντατικά στην Πολωνία τον Νοέμβριο.
Όπως ανέφεραν στο defencenet.gr απόλυτα έγκυρη πηγέ της ΠΑ «αρχικά ο προγραμματισμός ήταν να συμμετάσχει η ΠΑ στην  Steadfast Jazz» για να προσθέσουν «άλλες όμως προτεραιότητες ήρθαν στο προσκήνιο και έτσι είναι οριστικό η ΠΑ δεν πρόκειται να πάει στην Πολωνία».
Στην άσκηση ήταν πιθανό να βρεθούν αντιμέτωπα ελληνικά F-16 με ρωσικά Su-27SM3 τα οποία θα μετασταθμεύουν πλέον στην νέα ρωσική αεροπορική βάση Lida στη βόρεια Λευκορωσία.
Η  ρωσική αντίδραση εκδηλώθηκε σε διάφορα επίπεδα.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της  χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα Βλαντίμιρ Τσικβισβίλι ο οποίος μετέφερε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης του για τη συμμετοχή της ΠΑ σε μια άσκηση η οποία πρόκειται να διεξαχθεί εφαπτόμενη πρακτικά με τα σύνορα της ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το  ίδιο είχε αναφέρει και ο Ρώσος πρεσβευτής στην συνάντηση που είχε και με τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο στις 4 Σεπτεμβρίου.
Αποτέλεσμα όλων αυτών πιέσεων ήταν τελικά η συμμετοχή της ΠΑ να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή δεδομένης και της κατάστασης στην συρία
Σε ότι αφορά την Brilliant Arrow συμμετείχαν συνολικά πάνω από 800 άτομα προσωπικό (ιπτάμενο και μηχανικοί εδάφους) και περίπου 50 αεροσκάφη και ελικόπτερα από 8 Νατοϊκές χώρες.  Η 341 Μοίρα συμμετείχε με κλιμάκιο αποτελούμενο από τέσσερα (4) F-16C/D Block 50 και σαράντα (40) άτομα προσωπικό.
Τι είναι η Steadfast Jazz 2013
Το σημαντικό στοιχείο στην συμμετοχή των μαχητικών της ΠΑ είναι όπως και αναφέρθηκε ότι η Brilliant Arrow  αποτελεί ουσιαστικά προετοιμασία για τη συμμετοχή των κρατών που πήραν μέρος σε αυτή,  στην άσκηση “Steadfast Jazz 2013” η οποία έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας αποκαλώντας την  «ψυχροπολεμική».
Αυτό γιατί  το σενάριο της “ Steadfast Jazz” έχει ως κύριο άξονα ένα σενάριο εισβολής της Ρωσίας στην ... Πολωνία (!) και την δοκιμασία της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ απέναντι σε αυτή την εισβολή.
Κάποιοι στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι εξακολουθούν να σκέπτονται, ούτε καν με ψυχροπολεμικούς όρους, αλλά με όρους Β'Παγκοσμίου Πολέμου!
Αυτό όμως που έχει προκαλέσει την οργίλη, όπως προαναφέραμε, αντίδραση της Ρωσίας, είναι πως η “ Steadfast Jazz” εκτός της Πολωνίας πρόκειται να διεξαχθεί στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία φθάνοντας δηλαδή στα σύνορα με την Ρωσική Ομοσπονδία!
Στην αναγγελία της ΝΑΤΟϊκής άσκησης ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας της Anatoly Antonovείχε πει: «Δεν μπορώ να αποκρύψω το γεγονός ότι η ρωσική πλευρά είναι ξαφνιασμένη από τον δηλωμένο  στόχο της άσκησης αυτής που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Νατοϊκής συμμαχίας πυροδοτώντας μια απάντηση εναντίον μιας επιθετικής κατά της Πολωνίας. Αυτές οι ασκήσεις είναι στο πνεύμα του ψυχρού πολέμου», συμπλήρωσε ο Ρώσος υφυπουργός.
Σε απάντηση η Ρωσία προς την άσκηση του ΝΑΤΟ διοργανώνει μεταξύ 20 και 26 Σεπτεμβρίου τη μεγάλη άσκηση Zapad 2013 η οποία θα διεξαχθεί στη Λευκορωσία. Η τελευταία συνορεύει τόσο με την Λιθουανία και την Λετονία όσο και με την Πολωνία.
Στο μεταξύ και όπως ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας Πάνω από 2.500 ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Λευκορωσία στο πλαίσιο της Zapad 2013 . Οι ασκήσεις θα εξελιχθούν σε δύο στάδια και θα περιλαμβάνουν και μονάδες «ταχείας αντίδρασης» από τον Οργανισμό για τη Συνθήκη της Συλλογικής (CSTO),.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Βατσεσλάβ Ούσικ, δήλωσε πως η Λευκορωσία θα στείλει 10.400 στρατιώτες για τις ασκήσεις, που θα περιλαμβάνουν επίσης περίπου 60 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 250 οχήματα μάχης.
Η ρωσική αντίδραση όμως στην Steadfast Jazz 2013 στην οποία θα συμμετάσχουν και μαχητικά της ΠΑ δεν σταματά εκεί. Ήδη μαχητικά αεροσκάφη Su-27SM3 έχουν μετασταθμεύσει στην νέα ρωσική αεροπορική βάση Lida στη βόρεια Λευκορωσία με σκοπό την αναχαίτιση μαχητικών του ΝΑΤΟ που ενδέχεται παραβιάσουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και που θα συμμετέχουν στην Steadfast Jazz.
Έτσι η περίοδος μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 9 Νοεμβρίου (η Steadfast Jazz θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 9 Νοεμβρίου) αναμένεται να είναι ιδιαίτερα « καυτή « στην περιοχή της Α. Ευρώπης και η ΠΑ φρόντισε εγκαίρως  -και ορθώς- να απουσιάζει από εκεί.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του